Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu bani pe unii cetăţeni moldoveni, spune ambasadorul R.Moldova în România, Victor Chirilă, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Victor Chirilă. Foto: facebook.com/victor.chirila.71

Articol de Politica Romaneasca, 10 Octombrie 2024, 10:09

România va gădui 16 secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale şi referendmul privind aderarea la Uniunea Europeană, programate pe 20 octombrie în Republica Moldova.

În cazul unui răspuns 'da' ferm din partea cetăţenilor moldoveni pentru modificarea Constituţiei în vederea aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova nu se aşteaptă la nimic bun ca reacţie a Kremlinului, a declarat Excelenţa Sa Victor Chirilă, ambasadorul ţării vecine într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.

El spune că Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu bani pe unii cetăţeni moldoveni.

Parlamentul European a dat un nou semn de susţinere pentru Chişinău printr-o rezoluţie menită să tragă un semnal de alarmă faţă de ingerinţa Moscovei.

"Rusia se află într-un război nu doar împotriva Ucrainei, dar şi împotriva Republicii Moldova, într-un război propagandistic, într-un război în care se folosesc banii iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova, dar vă imaginaţi dacă ei reuşesc să facă acest lucru în Republica Moldova, în Rusia este cu mult mai uşor să faci acest lucru, să mobilizezi cetăţenii noştri prin presiune, prin cumpărare de voturi şi să-i aduci la secţiile de votare şi să voteze pentru candidatul pro rus. De aceea noi nu putem permite unui stat, oricare ar fi el, să intervină în procesele noastre democratice, în alegerile noastre democratice, pentru că alegerile democratice sunt alegeri libere şi acest lucru trebuie să-l asigurăm tuturor cetăţenilor noştri". Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova în România

Reporter (Sorin Bejan) : Excelenţa Voastră, realizăm acest interviu în preajma alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi în faţa unui referendum, pe care Moldova urmează să-l pună pe foaie, de asemenea să ceară votul cetăţenilor ei. Cum va decurge procesul electoral pentru cetăţenii din Republica Moldova, aflaţi în România, dar şi pentru românii care au cetăţenie moldovenească?

Victor Chirilă: Aţi menţionat alegerile prezidenţiale referendum - sunt două scrutine foarte importante pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii ei. Decidem, de fapt, viitorul nostru, vem sau nu vrem să aderăm într-o bună zi la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană ne-a deschis larg uşa. Acum este rândul nostru să spunem clar că vrem să trecem pragul Uniunii. De aceea, este un moment de cotitură, un moment cotitură între trecut şi viitor şi sper foarte mult că cetăţenii Republicii Moldova, oriunde s-ar afla ei, fie în Republica Moldova, fie peste hotare, iar peste hotare avem foarte mulţi cetăţeni stabiliţi fie temporar, fie permanent, să iasă în număr mare la alegerile prezidenţiale şi la referendum şi să spună 'da' aderării noastre la Uniunea Europeană.

Reporter: Acolo, în Italia, sunt cele mai multe secţii de votare - 60, dar cei mai puţini, unde aveţi două secţii de votare, în Rusia.

Victor Chirilă: Aţi menţionat foarte corect. În Italia avem în 60 de secţii de votare, în Italia avem peste 200.000 de cetăţeni care s-au stabilit temporar sau permanent în această ţară, sunt foarte activi, au demonstrat-o nu o singură dată şi trebuie să menţionez că în Italia autorităţile italiene nu intervin în alegerile noastre democrate, nu fac presiuni asupra cetăţenilor noştri ca să voteze cutare sau cutare candidat, fie la alegerile parlamentare, fie la alegerile prezidenţiale. Pe când în Rusia astfel de presiuni s-au făcut şi acum se fac şi mai mari. De aceea, având în vedere că Rusia se află într-un război nu doar împotriva Ucrainei, dar şi împotriva Republicii Moldova, într-un război propagandistic, într-un război în care se folosesc banii iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova, dar vă imaginaţi dacă ei reuşesc să facă acest lucru în Republica Moldova, în Rusia este cu mult mai uşor să faci acest lucru, să mobilizezi cetăţenii noştri prin presiune, prin cumpărare de voturi şi să-i aduci la secţiile de votare şi să voteze pentru candidatul pro rus. De aceea noi nu putem permite unui stat, oricare ar fi el, să intervină în procesele noastre democratice, în alegerile noastre democratice, pentru că alegerile democratice sunt alegeri libere şi acest lucru trebuie să-l asigurăm tuturor cetăţenilor noştri. De aceea, în Rusia anul acesta vom avea două secţii de votare, pentru că suntem siguri că şi în Rusia sunt oameni care nu se lasă, mă refer cetăţeni ai Republicii Moldova, care nu se lasă intimidaţi de presiunile Federaţiei Ruse şi vor vota cu conştiinţa împăcată, liber şi nesilit de nimeni îşi vor exprima votul la referendum şi la alegerile prezidenţiale.

Reporter: Şi mai ales că această ultimă perioadă, Kremlinul a avut o propagandă împotriva atât a alegerilor prezidenţiale, cât şi a referendumului şi a prezentat Uniunea Europeană ca fiind ceva care va provoca numai răutăţi.

Victor Chirilă: Da, ei încearcă să convingă cetăţenii noştri că aderarea la Uniunea Europeană va aduce război. Război aduce Federaţia Rusă, nu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este o comunitate de state democratice libere, independente, prospere şi cel mai important lucru, paşnice. Niciun stat care promovează războiul, care promovează conflictele, nu poate adera la Uniunea Europeană. De aceea, prin chintesenţa ei, Uniunea Europeană este promotoare a păcii, nu a războiului şi acest lucru trebuie să înţeleagă toţi cetăţenii Republicii Moldova. Federaţia Rusă a demonstrat nu o singură dată că este promotoare a războiului, împotriva Republicii Moldova. în anii '90, împotriva Georgiei în anii '90 şi apoi în 2008, împotriva Ucrainei în 2014, când i-au luat, ocupat o bună parte a teritoriului şi, în prezent, când Rusia foloseşte armamentul său, armata sa, potenţialul său demografic pentru a cuceri un stat, care îşi doreşte să fie liber, independent, democratic, să-şi decidă singur prezentul şi viitor.

În România vom deschide 16 secţii de votare: trei la Bucureşti, două la Iaşi, două la Cluj şi apoi câte o secţie de votare la Suceava, la Bacău, la Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara, Oradea, Sibiu şi Craiova.

Reporter: Trecând la aspectele de natură tehnică ale alegerilor, dar şi a referendumului, când va începe efectiv procesul de votare aici, în România?

Victor Chirilă: În România vom deschide 16 secţii de votare: trei la Bucureşti, două la Iaşi, două la Cluj şi apoi câte o secţie de votare la Suceava, la Bacău, la Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara, Oradea, Sibiu şi Craiova.

Reporter: Aşadar, în marile oraşe şi la ce oră va începe...

Victor Chirilă: În marile oraşe, unde avem comunităţi mari de cetăţeni ai Republici Moldova cu cetăţenie dublă, care s-au stabilit fie temporar, fie permanent aici, în România. Alegerile se vor începe duminică, 20 octombrie, la ora 7:00 şi se vor încheia la ora 21:00 în aceeaşi zi.

Reporter: Pentru că mai nou, în procesul electoral există şi varianta pentru votul prin corespondenţă, sunt înscrişi şi pentru acest vot?

Victor Chirilă: Nu în România. Este doar un proiect, un proiect-pilot, lansat anul acesta doar pentru câteva state: Statele Unite ale Americii, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia şi Finlanda. S-au înregistrat în prealabil în jur de o mie de cetăţeni, care vor să voteze prin corespondenţă. Deci aceşti cetăţeni vor beneficia de această posibilitate.

În cazul unui răspuns 'da' ferm la acest referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană nu ne așteptăm la nimic bun din partea Moscovei. Ea devine tot mai agresivă în raport cu Republica.

Reporter: În cazul unui răspuns 'da' ferm la acest referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, deci şi pentru schimbarea Constituţiei în Republica Moldova, la ce reacţie vă aşteptaţi din partea Moscovei?

Victor Chirilă: La nimic bun nu ne aşteptăm din partea Moscovei. Ea devine tot mai agresivă în raport cu Republica Moldova, aruncă în spaţiul mediatic al nostru tot mai multe fapte false, ştiri false ca să inducă în eroare cetăţenii Republicii Moldova, să trezească neîncrederea faţă de România, faţă Uniunea Europeană, faţă de valorile pe care le promovează Uniunea Europeană, pompează tot mai mulţi bani iliciţi în Republica Moldova, utilizând diferite canale pentru cumpăra o parte din cetăţenii noştri care fie sunt nostalgici după timpurile sovietice, fie sunt atât de săraci şi atât de debusolaţi că se lasă cumpăraţi cu 500 lei sau o mie de lei, ceea ce ar însemna 25 euro sau 50 euro, trădând astfel idealurile noastre, trădând astfel viitorul copiilor lor, nepoţilor lor, pentru că tinerii în Republica Moldova au decis deja. Mulţi din ei îşi fac studiile peste 20.000 în România, de exemplu, dar avem în fiecare stat european tineri, au ales să studieze, au ales să activeze, să muncească în respectivele state. De fapt, ei au ales viitorul.

Reporter: Şi privind spre viitor la acest referendum, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, care vedeţi că sunt punctele forte ce i-ar permite ţării să participe activ la progresele din cadrul comunităţii europene?

Victor Chirilă: Avem o societate educată, trebuie să spunem, o demonstrează din plin tinerii noştri care participă la diferite olimpiade, concursuri internaţionale şi vin acasă cu rezultate foarte bune. Avem o pleiadă de tineri talentaţi în domeniul IT-ului, de exemplu, şi evident aici, peste tot, în România, avem o pleiadă de tineri care îşi doresc să devină ingineri buni, care îşi doresc să devină bancheri buni şi învaţă la universităţi de top din Uniunea Europeană. Datorită României, astăzi privim cu mai multă încredere în viitor, într-un viitor liber, democratic şi cel mai important pentru cetăţenii noştri, care îşi doresc ca libertatea şi democraţia să fie pe deplin simţită este prosperitatea. Vrem să ne bucurăm de libertate, de democraţie, de independenţă într-un stat prosper.

Reporter: Cât de mult însă înţeleg cetăţenii din Republica Moldova încotro să meargă?

Victor Chirilă: Am demonstrat nu o singură dată că ne dorim să facem parte din Uniunea Europeană şi acest glas, această voce a noastră comună, solidară, a fost auzită în toate capitalele europene. Nu întâmplător, ulterior, Uniunea Europeană a decis să demareze negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi în prezent deja beneficiem de acest lucru. Suntem în proces de screening a legislaţiei noastre naţionale, să vedem compatibilitatea ei cu acquis-ul comunitar al Uniunii Europene şi în funcţie de concluziile acestui proces să convenim şi asupra unui calendar de înlăturare a acelor lacune legislative şi, în cele din urmă, să putem adera la Uniunea Europeană. Noi ne dorim ca să încheiem acest proces de negociere până în 2028, astfel încât în 2030 să aderăm la Uniunea Europeană. Unii vor spune că suntem visători. Eu cred că suntem optimişti şi în acelaşi timp realişti şi depunem toate eforturile, mă refer la autorităţi, la societatea civilă din Republica Moldova, mă refer la cetăţeni ca în fruntea ţării să avem un lider care se asociază cu această idee şi a demonstrat nu o singură dată că este devotat acestui ideal al nostru să ajungem în parte a Uniunii Europene, a lumii demoratice, a lumii civilizate, a lumii libere şi în acelaşi timp să avem în Parlament, la anul viitor, din nou o majoritate pro-europeană, astfel încât să punem în practică acel pachet de legi pe care îl vom negocia cu Uniunea Europeană pentru a putea adera la această comunitate importantă pentru viitorul Republicii Moldova. Mă adresez lor:, nu renunţaţi acum la visurile voastre, la visurile pe care le-am avut acum 30 de ani. Suntem mai aproape de acest moment. Cred că 20 octombrie este pasul important pe care îl vom face împreună spre acest obiectiv.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie, ora 22:39) - "Agenda globală"

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Exclusivități Radio România 29 Noiembrie 2024, 09:31

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Acvtualități, că dacă CCR constată...

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Toni Greblă:  Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Exclusivități Radio România 08 Noiembrie 2024, 09:34

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală

Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat la Radio România Actualități, că nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele...

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Exclusivități Radio România 22 Octombrie 2024, 11:46

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot

Judecătorul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost invitatul rubricii Apel Matinal de la Radio...

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente