Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor
Roberta Anastase susţine că între Guvernul României şi FMI este o relaţie de parteneriat , foarte important fiind dialogul.
Articol de Politica Romaneasca, 11 Mai 2010, 12:14
Realizator: Cum priveşte partidul de guvernãmânt FMI? FMI dã liniile strategice ale politicii economice în acest moment, fiind creditor, sau guvernul îşi face propria politicã? Este o întrebare care la ora actualã aşteptãm sã vedem ce zice FMI, sã vedem ce se decide cu FMI. Pânã la urmã cum este aceastã interdependenţã? Ei ne dirijeazã pe noi, ca sã ştim despre ce este vorba?
Roberta Anastase: Dacã ar fi aşa chiar ar fi un lucru foarte rãu. Eu cred cã mai degrabã ne aflãm într-un parteneriat. Guvernul are o serie de obiective asumate. Sigur obiectivele cuprinse în acordul cu FMI cred cã sunt unele foarte bune pentru modernizarea României, pentru cã...
Realizator: Dar n-au fost atinse în datele statistice. Aicea este cred cã problema.
Roberta Anastase : Vorbeam de salarizarea unicã, vorbeam de pensii, iatã şi legi care sunt importante pentru modernizarea României şi au fost vãzute şi de analiştii economici de la Fondul Monetar Internaþional ca fiind nişte decizii corecte, bune şi care pot deveni dacã vreţi şi nişte exigenţe ale Fondului Monetar Internaţional. E-adevãrat cã pe de altã parte, important e dialogul, e importantã aceastã consultare, cu atât mai mult cu cât atât reprezentanţii Comisiei Europene, pentru cã noi mereu vorbim de Fondul Monetar, dar nu vorbim mult mai important de Comisia Europeanã.
Reprezentanţii Comisiei Europene dar şi experþii economici ai Fondului Monetar Internaþional pot sã vadã şi sã urmãreascã evoluţiile economiilor şi din alte ţãri. Pentru cã vorbim de un context de crizã generalizatã în care e important sã vezi cum evolueazã şi economiile celelalte, astfel încât sã poţi sã fii în situaţia...
Realizator: Majoritatea au început sã creascã.
Roberta Anastase: Nu este chiar aşa.Vorbim de câteva..
Realizator: Nu toţi sunt în dublu V, adicã în dublu V cu revenire în crizã cum suntem noi, nu sunt foarte multe.
Roberta Anastase: Dar nu e nici neapãrat o evoluţie care sã fi fost cea aşteptatã. Criza asta economicã încã de la începutul ei a fost greu de previzionat şi a evoluat într-o modalitate care a infirmat toate previziunile analiştilor economici. De aceea eu aş trata cu multã circumspecţie şi având în vedere acest profil al crizei economice cel puţin pânã acest moment ca fiind greu de prezis în sensul în care ea evolueazã. Merg pe ideea unui dialog cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi cu Comisia Europeanã, nu cu ideea unor instituţii care impun o politicã a guvernului. Şi-mi doresc ca lucrul ãsta sã nu se întâmple.