Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor

Audio "Coaliţia şi-a dovedit trăinicia şi sunt convinsă că aşa va fi şi în continuare".

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor

Articol de Alexandra Andon, 08 Septembrie 2011, 13:59

Realizator:Priorităţile parlamentare, comasarea alegerilor, situaţia din coaliţia la guvernare, teme ale acestei toamne politice. Invitata ediţiei este preşedinta Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase. Bună ziua, bine aţi venit.

Roberta Anastase: Bună ziua. Mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator:
Anunţ de la început că emisiunea va fi disponibilă în format video şi pe site-ul nostru politicaromaneasca.ro. Doamnă preşedintă, cum începe noua sesiune parlamentară pentru partidele de la putere? Cu ce priorităţi?

Roberta Anastase: Avem o agendă destul de încărcată şi importantă. Este sesiunea în care vom începe dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constituţiei. Este sesiunea în care va trebui să adoptăm bugetul de stat pe anul 2012, dar în acelaşi timp pe ordinea de zi a parlamentului se află şi legea cu privire la asistenţa socială, dar şi legile subsecvente acestei iniţiative legislative - aici mă gândesc la Legea serviciilor sociale, de exemplu, care este o lege pe care am depus-o la parlament şi este în analiză în momentul de faţă la comisiile de specialitate din Senat. În acelaşi timp, vorbim de pachetul de legi pe sănătate, iată o agendă plină, o agendă care vizează în continuare reforme în domenii importante.

Realizator: De ce este nevoie de o lege a asistenţei sociale?

Roberta Anastase: Lucrurile stau destul de simplu, iar oamenii le percep poate mult mai repede decât aleşii lor, în sensul în care există sume importante care merg în politici sociale, care merg sub forma unor ajutoare sociale, dar de multe ori aceste ajutoare sociale nu ajung acolo unde trebuie. În acelaşi timp, sumele sunt unele uriaşe şi atunci trebuie regândit acest sistem de asistenţă socială. Asta nu înseamnă că statul doreşte să se retragă total din zona politicilor sociale şi să nu-şi asume o astfel de responsabilitate.Aş spune din contră. E firesc, şi orice stat de dreapta, aşa cum îl gândim noi, este un stat care asigură o plasă de siguranţă tuturor cetăţenilor care sunt pentru o perioadă de timp într-o dificultate. Dar în acelaşi timp creează premisele pentru ca cetăţeanul să depăşească acel moment dificil. Pe de-o parte acest concept al asistenţei sociale trebuie să nu devină o capcană a sărăciei, adică oamenii să nu fie tentaţi să rămână cu aceste ajutoare sociale şi să nu mai caute să-şi găsească un loc de muncă. Ceea ce susţinem noi, susţinem, dacă vreţi, libertatea cetăţenilor în sensul câştigării independenţei faţă de stat. Până acum statul a fost gândit ca un stat care era... îi ţinea pe foarte mulţi oameni în sărăcie, creând în acelaşi timp cu cetăţenii săi o relaţie de dependenţă. Noi asta vrem să depăşim. Şi în plus, mai vrem un lucru - şi la asta se referă Legea serviciilor sociale - vrem să implicăm societatea civilă instituţionalizată acolo unde se află depozitată o mare experienţă în ceea ce priveşte relaţia cu cetăţenii şi cu siguranţă un grad de eficienţă mult mai mare în identificarea grupurilor vulnerabile, a oamenilor care se află în dificultate şi adresarea lor în mod corect.

Realizator: Pe de altă parte, pentru ca oamenii atunci când ar putea opta între asistenţă socială şi căutarea unui loc de muncă să opteze pentru căutarea unui loc de muncă ar însemna să existe locuri de muncă noi. Există legi care să încurajeze sau măsuri economice care să încurajeze crearea de locuri de muncă?

Roberta Anastase: Păi, în primul rând vorbim de Codul Muncii, care a fost deja adoptat şi care creează pe piaţa muncii mult mai mare flexibilitate. Introducând o plajă mult mai largă de modalităţi de relaţionare contractuală cu angajatul, evident că creezi posibilitatea de a exista mai multe locuri de muncă pe piaţă. În acelaşi timp, în mod evident se constată un anumit reviriment în plan economic şi obiectivul principal al nostru este tocmai legat de crearea locurilor... în primul rând menţinerea locurilor de muncă existente pe piaţă şi în al doilea rând crearea de noi locuri. Vedeţi dumneavoastră, e un obiectiv esenţial şi dintr-o altă perspectivă. În momentul de faţă există 4,2 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane de pensionari. E important să restabilim acest echilibru, pentru ca şi deficitul la pensii să fie mult diminuat.

Realizator: Această listă de priorităţi este a PD-L, este a guvernului sau e o ierarhie stabilită de comun acord cu toate partidele care susţin guvernul?

Roberta Anastase: În primul rând vorbim de un dialog permanent în coaliţie, iar noi, pe proiectele mari de formă, aşa cum aţi văzut şi până în acest moment, am avut un consens în coaliţie, o viziune comună, care ne permite să facem paşi înainte. Sigur, asta nu înseamnă că nu există diferenţe de opinii, asta nu înseamnă că nu există un dialog permanent care să ne aducă în situaţia de a avea un proiect consolidat, lucru pe care, sinceră să fiu, mi l-aş dori să se întâmple şi cu opoziţia. Pentru că, uitaţi, avem exemplul chiar de ieri, dacă nu mă înşel. În Spania s-a adoptat în parlament aşa numita "regulă de aur", prin care dumnealor au introdus conceptul de plafonare a deficitului bugetar, un lucru pe care ni-l dorim şi noi, pentru că introduci o mult mai multă disciplină bugetară. În condiţiile astea, în Spania s-a găsit platforma de dialog între putere şi opoziţie. Acolo, socialiştii sunt la putere, iar popularii sunt în opoziţie. În condiţiile astea ei au găsit formula de dialog, astfel încât să ajungă la un punct de vedere comun. Acum, cinstit vorbind, nu mă aştept ca domnul Ponta şi cu domnul Antonescu să se ridice la nivelul unei opoziţii europene, dar cred că e important să înţelegem cu toţii că e nevoie de dialog şi pe obiectivele importante, pe termen lung, ale României să existe un dialog şi /.../ un punct de vedere comun.

Realizator: Dar /pe/ un astfel de obiectiv, cum ar fi plafonarea deficitului bugetar aveţi ştiinţă că nu ar fi de acord opoziţia de la noi?

Roberta Anastase: Până acum, în absolut toate proiectele, opoziţia a avut un punct de vedere contrar celui propus de partidele aflate la guvernare. Experienţa ne-a arătat că dumnealor, de fiecare dată, au spus nu la orice fel de iniţiativă. Asta nu înseamnă că nu avem disponibiliatea de dialog în continuare, dar e important ca până la urmă să existe şi din partea opoziţiei, nu numai un nu spus de fiecare dată, dar poate şi soluţii. Până acum, aceste soluţii nu au existat.

Realizator: PDL a avansat varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Ce modificări legislative ar fi necesare în acest scop?

Roberta Anastase: Sigur, noi am avut această discuţie şi în interiorul coaliţiei. A fost o propunere care a fost agreată de toţi membrii coaliţiei şi, paradoxal, iniţial, a fost îmbrăţişată şi de liderii opoziţiei, după care, mă rog, aceştia au fost întorşi din drum de baronii partidului, partidelor care formează USL. Argumentele sunt unele clare. Aşa cum aţi văzut, vorbim de o instabilitate economică existentă la nivel european şi la nivel mondial. România este, în momentul de faţă, echilibrată economic şi, încet, cu precauţie, mergem înainte. Introducerea sau existenţa a două etape electorale într-un singur an ştim că introduce, presupune o serie de blocaje pe parcursul acelui an. Orice etapă electorală înseamnă un blocaj administrativ, un blocaj politic, înaintea acestui moment şi după acest moment. Este absurd să te gândeşti ca într-un an atât de dificil din punct de vedere economic, într-un an în care îţi doreşti ca economia să meargă din ce în ce mai bine, să introduci două blocaje pe parcursul unui an. Practic, să blochezi un an de zile. Asta a fost raţiunea de la care am pornit. Şi am mai pornit, în demersul nostru, de la un alt argument: de la ideea că e important ca să existe o legătură cât mai strânsă şi între parlamentarii aleşi uninominal şi autorităţile locale şi cetăţeni. E, dacă vreţi, un triunghi important, dar care, odată ce el va funcţiona mai bine, înseamnă un câştig pentru cetăţenii comunităţilor.

Realizator: Şi ce modificări legislative ar fi necesare? Va fi decizională Camera Deputaţilor, Senatul?

Roberta Anastase: Da, bun, asta este formula, vom vedea ce formulă, să spunem legislativă, va fi îmbrăţişată, până la urmă...

Realizator: Preşedintele Senatului, domnul Geoană, anticipează, spre exemplu, că e posibilă o angajare a răspunderii Guvernului.

Roberta Anastase: Eu nu exclud niciun fel de modalitate de abordare a modificării cadrului legislativ în acest sens, dar, evident, înainte de a porni la drum e firesc să existe un dialog. În momentul de faţă, aşa cum aţi putut observa, există un punct de vedere comun la nivelul coaliţiei. În acelaşi timp, sperăm ca pe proiectul de modificare a legislaţiei electorale să avem un dialog constructiv şi cu opoziţia, pentru că, pe de-o parte, vorbim de comasare, care presupune modificarea legislaţiei, dar, în acelaşi timp, vorbim şi de un sistem electoral pentru alegerea parlamentarilor, care să consfinţească ceea ce au spus românii prin referendum - că vor ca parlamentarii care câştigă un colegiu să ajungă în Parlament.În acelaşi timp, evident, nu discutăm de abandonarea votului uninominal, adică votul cetăţenilor pentru oameni, şi nu pentru liste.

Realizator: V-aţi propus vreun orizont de timp până la care să fie adoptate aceste modificări legislative?

Roberta Anastase: Nu ne-am propus un termen, tocmai pentru că ne dorim ca aceste discuţii să fie unele consistente. Nu dorim să accelerăm lucrurile, ci dorim să le facem bine.

Realizator: Este o perioadă a metaforelor, a personificărilor în politica românească. Actualul ministru al muncii vorbea, în trecut, despre "Partidul Albă ca Zăpada". Acum câteva zile, un coleg de partid al dumneavoastră, domnul Theodor Paleologu, spunea că actuala coaliţie e ca un cuplu, uşor nevrozat, dar care merge înainte, pentru că are obiective comune. Dumneavoastră ce metaforă aţi folosi sau cum vedeţi lucrurile în coaliţie?

Roberta Anastase: Vreau să vă spun că această coaliţie, deşi fragilă în parlament - nu avem o majoritate mare, consolidată, dar avem o majoritate puternică, o majoritate care a fost capabilă să adopte într-un an şi jumătate legi foarte importante şi legi care au fost şi sunt necesare României, dar în mod evident, la momentul respectiv, acele măsuri adoptate nu au fost populare. Coaliţia şi-a dovedit trăinicia şi sunt convinsă că aşa va fi şi în continuare. E firesc să existe discuţii. E firesc să existe puncte de vedere diferite. Să nu uităm că fiecare dintre noi venim cu un set de principii, cu un set de valori proprii doctrinelor noastre, care sunt pe alocuri diferite şi, în condiţiile astea, dialogul este unul important şi am dovedit că avem maturitatea de a purta aceste dialog în interiorul coaliţiei şi dacă e şi cu puncte de vedere comune. Dacă vreţi, aici este un exemplu de bună practică, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în opoziţie.

Realizator: Îşi schimbă Partidul Democrat-Liberal culoarea reprezentativă, din portocaliu în altceva, verde?

Roberta Anastase: Categoric, nu.

Realizator: De ce la Eforie decorul avea atât de mult verde, la întrunirea tinerilor democrat-liberali?

Roberta Anastase: Vreau să vă răspund, în primul rând, la prima întrebare. Categoric, nu. Partidul Democrat-Liberal nu îşi schimbă...

Realizator: Rămâne cu sigla?

Roberta Anastase: ...culoarea, denumirea, sigla. Deci, aici, lucrurile vreau să le clarific dintr-un bun început. Ah, că putem vorbi de un alt proiect, de un proiect al dreptei, care, evident, să aibă o identitate proprie, să aibă... şi asta înţelegând şi culoare, şi denumire, şi siglă electorală, este cu totul şi cu totul altceva. Dar în ceea ce priveşte Partidul Democrat-Liberal, nu luăm în considerare acest lucru. Putem vorbi, în schimb, şi ne dorim, şi eu personal susţin cu toată tăria nevoia existenţei unui proiect de dreapta. În momentul de faţă, pe scena politică stânga s-a coagulat şi este în acest proiect al USL. E nevoie de un proiect de dreapta şi acest proiect este proiectul care, de fapt, este menit să aducă României o politică responsabilă, o politică raţională. Mai mult decât atât, aş spune următorul lucru. Că din toate datele statistice, relevate în ultima perioadă, dreapta este cea care câştigă teren. Deci sunt mai mulţi români, mai mult de jumătate, care împărtăşesc valorile şi principiile de dreapta.Nu spuneam degeaba, în momentul în care vorbeam de Legea asistenţei sociale, că este nevoie ca românii să-şi câştige independenţa faţă de stat. Spuneam acest lucru ştiind că şi românii îşi doresc lucrul acesta, că nu îşi mai doresc să stea după ajutoare la stat, ci îşi doresc să aibă această independenţă pe care le-o dă un loc de muncă şi un salariu pe care şi-l câştigă în mod direct şi nu aşteptând ajutoarele care să le vină de la diverşi primari, eventual înainte de alegeri şi cu o anumită legătură electorală. Despre asta vorbim când vorbim despre dreapta în România şi cred că în momentul de faţă cetăţenii sunt pregătiţi, este nevoie ca aleşii lor, ca oamenii din societatea civilă care au viziune de dreapta să găsească platformă de dialog pentru construcţia unui astfel de proiect de care România are nevoie, şi românii.

Realizator: Proiectul opoziţiei este înregistrat deja la tribunal. Proiectul de dreapta ar urma aceeaşi cale, a unei alianţe înregistrate ca atare la tribunal?

Roberta Anastase: Sigur că un astfel de proiect, în momentul în care el ajunge la un anumit nivel de maturitate, trebuie să capete şi o formulă juridică, dar lucrurile în acest moment cred că sunt la nivel de idee şi nu la nivelul unei construcţii juridice.

Realizator: Ce părere aveţi despre proiectul Mişcării Populare? Aveţi în vedere apropierea de Mişcarea Populară?

Roberta Anastase: La ce vă referiţi când spuneţi apropierea de Mişcarea Populară?

Realizator: Poate face parte dintr-un proiect de dreapta?

Roberta Anastase: Mişcarea Populară la nivel european este de dreapta. Noi, PDL, suntem membri ai Partidului Popular European. Evident că din această perspectivă lucrurile sunt cât se poate de clare. Probabil că vă referiţi la denumire? Denumirea, repet, este o etapă ulterioară şi poate fi, această mişcare, denumită oricum. Important este ca în spatele unui nume, unei culori sau unei sigle să existe un proiect consistent, să existe idei puternice, idei credibile pentru români.

Realizator: Relaţiile din coaliţie vor depinde de proiectul reorganizării teritoriale? Se mai discută acest subiect? Este o prioritate?

Roberta Anastase:
Vedeţi dumneavoastră, cred că e foarte important să ne gândim la lucrurile care sunt necesare României. Iar proiectul de reorganizare teritorială este un proiect necesar României, este necesar pentru absorbţia fondurilor europene. Deci, pentru dezvoltarea României este nevoie, în acelaşi timp, pentru a respecta principiul descentralizării, adică principiul prin care apropii decizia de cetăţean şi întăreşti comunităţile locale, pentru că, evident, cine ştie mai bine decât cei care locuiesc într-o comunitate ce-i trebuie comunităţii respective. Noi aici vrem să ajungem, nu vrem să creăm diverse straturi administrative, vrem să diminuăm zona administrativă, pentru că, în acelaşi timp, noi vrem un stat care să-şi păstreze nivelul de reglementare şi de control, dar nu să-şi propună ca obiectiv o birocratizare excesivă. Noi, tocmai, vrem să diminuăm această birocraţie care sufocă instituţiile statului. Gândiţi-vă că această creştere aberantă, care a avut loc în ultimii ani în România, a angajaţilor la stat, deci a locurilor de muncă la stat, a dus şi la o birocraţie excesivă, pentru că fiecare loc de muncă nou creat trebuia să-şi justifice existenţa. Pană la urmă, noi avem ca obiectiv această debirocratizare şi am început acest efort. Mai departe, acest proiect presupune şi etape care sunt mult mai consistente. Reorganizarea teritorială este o etapă extrem de importantă, şi ea trebuie făcută. Trebuie să reuşim să depăşim anumite sensibilităţi, să discutăm acest proiect cu maturitatea unor cetăţeni care-şi doresc dezvoltarea comunităţilor lor.

Realizator: Dar s-a avansat în cursul ultimelor luni în discuţii?

Roberta Anastase: Da, purtăm discuţii. Şi colegii noştri de la UDMR sunt de înţeles, există nişte sensibilităţi ale comunităţilor pe care le reprezintă. Şi de acestea trebuie să ţinem cont, dar în acelaşi timp, să nu punem deoparte obiectivul pe care-l avem şi poate, dacă vorbim de o comasare a alegerilor, nu ar fi un lucru de ignorat, ba mai mult, aş spune că ar putea să devină un proiect cu o consistenţă mult mai mare, dacă îl punem în aplicare împreună cu reorganizarea teritorială.

Realizator: Atunci, poate ar trebui făcută baza legislativă pentru această reorganizare teritorială înainte de modificare legilor electorale, pentru ca alegerile să se desfăşoare pe baza noilor regiuni. Presupun că s-ar schimba conducerea regiunilor, nu ar mai fi consilii judeţene şi aşa mai departe...

Roberta Anastase: Dacă vă amintiţi, proiectul nostru era de a face judeţe mai mari, da, o denumire care există în Constituţie, da, şi atunci poţi să mergi mai departe cu alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean în mod direct, de către cetăţeni, aşa cum, de altfel, avem deja în legislaţie, alegerea primarului, a parlamentarului - pe colegii. Până la urmă, pe colegiu, lucrurile sunt într-o gândire care nu cred că nu se poate face chiar dacă adoptăm întâi legile electorale şi apoi legea cu privire la reorganizarea teritorială.

Realizator: Proiectul votului prin corespondenţă. Cum va arăta oare acest vor prin corespondenţă, din punctul de vedere al colegiilor? Unde s-ar putea duce voturile românilor din străinătate? Către ce colegii? Ar fi înfiinţate unele noi sau către cele din ţară?

Roberta Anastase: Nu ştiu să vă spun în momentul de faţă, pentru că stabilirea colegiilor vizează o altă lege decât legea votului prin corespondenţă. Prin legea votului prin corespondenţă nu facem altceva decât să le dăm dreptul cetăţenilor români să-şi exercite un drept fundamental, dreptul la vot. Haideţi să fim din nou sinceri şi să spunem următorul lucru: că ne bucurăm de fiecare dată când aflăm că românii care muncesc în străinătate aduc bani în ţară. Oare ei nu au dreptul să-şi exprime o opinie, un drept fundamental consfinţit prin Constituţie, dreptul la vot? Este o laşitate...

Realizator: Îl au, deocamdată, îl au şi în momentul de faţă.

Roberta Anastase: Este vorba de un acces. În momentul de faţă votează cam 5% din românii care trăiesc în afara graniţelor ţării. E o laşitate să nu creezi premizele pentru ca românii să voteze. Indiferent unde trăiesc ei, în România sau în afara ţării. Până la urmă, sunt oameni care îşi asumă responsabilitatea de cetăţean şi e firesc să se exprime. Numai pentru faptul că ei trăiesc în străinătate, că, până la urmă, văd ce se întâmplă, văd ce măsuri se iau şi în străinătate. Opoziţia consideră că e un handicap. Opoziţia eu cred că are, până la urmă, un singur drum: acela de a veni cu soluţii. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Mereu încearcă să găsească diverse ieşiri, astfel încât să îi împiedice pe români fie să se exprime prin vot, fie să încerce să iasă cu atacuri, tot timpul, la adresa puterii, neoferind niciodată soluţii. Tot timpul îi văd la televizor. La un moment dat, mă gândeam că apar mai des decât prezentatoarele de la programul de vreme şi programele de vreme care sunt pe televizoare. Vedeţi, dânşii apar doar ca să ia în glumă ceea ce se întâmplă, să, mă rog, să povestească diverse evenimente la care participă, să critice vehement, să vorbească urât, dar niciodată să propună soluţii. Asta e un lucru care, dacă s-ar întâmpla opoziţiei, pur şi simplu, şi ar afecta-o numai pe ea, nu ar fi o problemă. Dar afectează în sine clasa politică.

Realizator: Bine, bine, dar poate acest lucru se întâmplă pentru că propunerile lor nu trec niciodată, nu ajung niciodată.

Roberta Anastase: Dar nu există. Problema e că nu există. Deci, dacă ar exista, am putea să discutăm. Pe dumnealor i-aţi auzit vreodată vorbind despre viziunea lor?

Realizator: Eu v-aş da un contraexemplu.

Roberta Anastase: Ziceţi.

Realizator: Proiectul Legii salarizării unitare, criticat prima dată de opoziţie, angajarea răspunderii guvernului, a fost schimbat ulterior. O nouă angajare a răspunderii. Poate că obiecţiile opoziţiei puteau fi luate în calcul.

Roberta Anastase: Nu. Staţi puţin. Dânşii critică, dar în momentul în care discutăm de lucruri concrete, adică un proiect, o viziune, acest lucru nu se întâmplă şi încă un amănunt: noi am vorbit de cadrul legii salarizării. În plus, orice lege are o perioadă în care este firesc ca, testând-o să-i vezi şi anumite limite şi este firesc să corijezi pe parcurs. Dar în ansamblu, viziunea nu am văzut-o. Am văzut discutându-se, de exemplu, despre sau criticându-se de către opoziţie subvenţia la căldură. Nu au venit cu nicio alternativă. Nimic.

Realizator: Varianta veche poate era o alternativă?

Roberta Anastase: Varianta veche nu este sustenabilă din punct de vedere economic. Acum, iarăşi trebuie să venim cu picioarele pe pământ. Dacă ne punem problema doar să facem nişte propuneri care sună bine, dar care nu au niciun fel de sustenabilitate economică, acest lucru nu se mai poate. Ne arată nu numai ceea ce se întâmplă în România, dar ceea ce se întâmplă în întreaga lume. Vedeţi dumneavoastră, propunerile astea ne-au adus aici. Să nu uităm cum şi-a încheiat guvernul Tăriceanu mandatul, cu o creştere economică de aproape 8 % şi cu un deficit de 5,3%. Este ceva absolut incredibil şi de neacceptat, oricum imposibil în această lume şi evident în România de astăzi. Nu se mai poate aşa. Este nevoie de responsabilitate şi la clasa politică.

Realizator: Doamna Roberta Anastase, sunteţi prim-vicepreşedinte al PDL, mai avem un minut din emisiune. S-a vorbit mult în ultimele zile despre "doamna de fier", căutarea "doamnei de fier" a partidului. Există variante?

Roberta Anastase: Vreau să vă spun un lucru. Eu cred că în momentul în care preşedintele a folosit acest concept a avut în vedere un lucru. E nevoie de oameni care cred în valori şi principii şi care nu se abat de la acele valori şi principii, în cazul nostru, de la valorile şi principiile de dreapta. Pentru asta a fost "de fier" Doamna de Fier Margaret Thatcher, pentru că şi-au urmat aceste principii pe tot parcursul carierei politice şi lucrul acesta i-a adus şi succesul şi, uneori, şi...

Realizator: Până la urmă, şi căderea. oberta Anastase: Şi căderea, dar este un lucru important să ai coloană vertebrală în politică. ealizator: Are PDL doamne posibil "de fier"?

Roberta Anastase: PDL, în acest moment, are oameni, femei sau bărbaţi, valoroşi, oameni care au reuşit în ultima perioadă să treacă peste momente dificile şi să-şi asume responsabilităţi importante. E important mai mult pentru partid, în acest moment, să comunice şi să meargă pe drumul lor... Pe drumul lui.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, doamna preşedinte Roberta Anastase, pentru participarea la ediţia specială de astăzi la Radio România Actualităţi! Punem punct aici emisiunii noastre. Sunt Alexandra Andon, la revedere!

Roberta Anastase: Vă mulţumesc!

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale