Răzvan Murgeanu, secretar de stat
"Până când autorităţile române în general, nu vor lua măsurile pe care le cere Comisia Europeană, nu se deblochează această axă".
Articol de Ianna Ioniţă, 21 Iunie 2011, 11:04
Comisia Europeană a decis să întrerupă plăţile intermediare pe axa II a programului operaţional regional pentru o perioadă de două luni. Prin axa II se finanţează proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii regionale şi locale de transport, de la drumuri judeţene şi străzi urbane până la şosele de centură. Plăţile au fost suspendate până când Bucureştiul va lua o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană. Ianna Ioniţă a solicitat mai multe detalii despre implicaţiile deciziei Comisiei Europene de la Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale.
Răzvan Murgeanu: Până când autorităţile române în general nu vor lua măsurile pe care le cere Comisia Europeană, nu se deblochează această axă. Ea este blocată timp de două luni de zile, nu mai mult; de aceea nu este suspendată - suspendarea înseamnă şase luni. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare şi au incriminat acolo audit european, achiziţiile publice la nivelul consiliilor judeţene, la atribuirea lucrărilor de construcţie pentru drumurile care au fost contractate pe plan operaţional regional. Este vorba de trei judeţe - Buzău, Ilfov şi Teleorman - cele care au fost controlate. Discuţia este că ei vor, din cauza faptului că au găsit la fiecare câte o problemă, vor ca să mărim aria de căutare pe toate cele 124 de contracte. Asta înseamnă că aderăm cu /.../ şi cu ANRMAP-ul; trebuie într-o lună şi jumătate să rezolv această problemă.
Realizator: Este posibil să nu se ramburseze cheltuieli efectuate pe anumite astfel de proiecte?
Răzvan Murgeanu: Sigur că da. Dar, discuţia este aşa: încă o dată - pentru fiecare chestiune legată de achiziţia publică care ar fi fost făcută incorect există în ghidurile COCOF, aşa se numesc, comitetul ăsta care se ocupă de controlul fondurilor structurale, există câte o pedeapsă. De exemplu, începe de la 2% pentru cea mai mică, până la 100% pentru cea mai complicată, adică 100% de exemplu dacă ai făcut o atribuire care nu a fost corectă, poftim. Deci, există chestiunea asta: la fiecare din aceste probleme apare câte o corecţie financiară. Poţi să nu ai nici o corecţie financiară dacă totul a fost făcut în regulă, sau poţi să ai corecţie financiară începând cu 2%.
Realizator: Aţi spus că sunt vizate judeţele Buzău, Ilfov şi Teleorman, e vorba de lucrări la drumuri din aceste judeţe?
Răzvan Murgeanu: Drumurile judeţene, da. /.../ încă o dată vă spun, aceasta a fost eşantionarea pe care a făcut-o Comisia Europeană. Auditul Comisiei Europene a fost pentru trei judeţe în auditul din martie.
Realizator: Lucrările la drumuri se fac bine în cursul verii şi dacă aceste plăţi s-au suspendat lucrările la aceste drumuri vor mai continua sau se sistează?
Răzvan Murgeanu: Consiliile judeţene sunt cele care decid până la urmă chestiunea asta.
Realizator: Credeţi că mai pot apărea probleme şi pe alte axe? ăzvan Murgeanu: Orice este posibil când e vorba de achiziţiile publice.
Realizator: Da, deci nu ne puteţi spune dacă lucrările vor fi sistate în judeţele Buzău, Ilfov şi Teleorman deocamdată.
Răzvan Murgeanu: Nu, ele nu. Deocamdată, noi cele trei proiecte nu le mai putem plăti. Adică nu mai putem depune cereri de rambursare de la ei.
Interviu realizat de Ianna Ioniţă şi difuzat, luni, 20 iunie la Radio România Actualităţi.
Monitorizare: Agenţia de presă Rador