Petre Daea, ministrul Agriculturii
INTERVIU "Sunt deja semnale clare că vom avea probleme în pomicultură, la cele două specii, de caise şi piersici".
Articol de Cătălin Cârnu, 23 Martie 2018, 08:48
Este momentul ca la "Apel matinal" să vorbim cu invitatul de astăzi, ministrul agriculturii, Petre Daea. Bună dimineaţa!
Petre Daea: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi radioascultătorilor dumneavoastră!
Realizator: Domnule ministru, cât de grav este afectat sectorul agricol de toate aceste schimbări bruşte de temperatură? Iată, suntem în 23 martie şi e iarnă în jumătatea de sud a ţării.
Petre Daea: Da, da, suntem la câteva zile, două zile şi ceva de la echinocţiu şi iată că suntem în plină iarnă, văzând condiţiile de afară. Eu sunt acum în Arad, a venit ieri, prin Braşov, /.../ câmpul era descoperit, iată că în dimineaţa aceasta, la Arad este zăpadă. Eh, nu e rău, cum este acum aici, cum de altminteri nu este rău pentru culturile însămânţate în toamnă, însă vom avea, sunt deja semnale clare că vom avea probleme la ... în pomicultură, la cele două specii, de caise şi piersici. M-am oprit de-a lungul drumului, am făcut câteva verificări care se pot face evident, sigur, cu anumită relativitate, am putut vedea că în zona, în Hunedoara, în Sibiu, în Braşov, nu erau probleme deosebite la pomicultură, dar aici în partea de vest, unde temperaturile sunt ridicate de acum o lună de zile, au împins în vegetaţie mugurii floriferi de la cele două specii, iar şocurile termice au creat probleme. Deci, una peste alta, vom avea pierderi, evident vom afla exact ce înseamnă aceste pierderi după ce vor trece aceste fenomene, vom avea pierderi la cele două specii în pomicultură. Avem, sigur şi unele semnale de îngrijorare în zona Iaşiului, la plantaţiile viticole. După încheierea acestor fenomene, după trecerea acestor fenomene, vom vedea, prin determinări în laborator, şi nu numai, ce s-a întâmplat, cât de mult au fost afectate, spuneam, plantaţiile viticole. Şi spun, încă o dată, la cele două specii de caise şi piersic. Culturile de câmp nu au probleme până la această dată. Nu sunt pierderi. Sunt doar în multe zone, e adevărat, în ţară /.../. Vom vedea şi după dispariţia acestor bălţi ce înseamnă gradul de afectare pe culturile din toamnă. Dar ele nu au suferit până la această dată. Nu putem vorbi de pierderi efective în la culturile de cererale păioase semănate în toamnă, evident.
Realizator: Mă gândesc, însă, apropo de problemele din pomicultură, la caise şi piersici. În mod normal cantitatea recoltată va fi mai mică, preţurile vor fi mai mari şi în loc să exportăm, importăm.
Petre Daea: Nu ştiu sigur. Este o logică corectă, că în momentul în care cantităţile, piaţa să reacţioneze în direcţia pe care dvs aţi exprimat-o acum. Însă vom vedea la timpul potrivit. Este prematur să cântărim acum se ce va întâmpla pe piaţă şi ce producţii vor fi. V-am spus foarte clar şi repet, determinările definitive vor fi atunci când aceste fenomene se vor retrage şi putea determina exact care este gradul de afectare.
Realizator: Primvara întârzie. Săptămâna viitoare sunt Floriile, e Paştele catolic, peste două săptămâni Paştele ortodox. Apropo de crescătorii de animale, au întâmpinat şi ei dificutăţi din cauza vremii?
Petre Daea: Sigur, în zootehnie sunt dificultăţi în timpul iernii cu aprovizionarea cu furaje, însă ei sunt bine organizaţi din acest punct de vedere, depozitele de furaje sunt în jurul fermlor efectiv. Ei sunt organizaţi şi acţionează non stop, pentru că în zootehnie nu este răgaz. Din acest punct de vedere, toţi cei care au îngrijire şi s-au apucat de o asemenea afacere şi-au construit în aşa fel încât activitatea ca să poată face faţă unor condiţii cum sunt acestea.
Realizator: Ştim cu toţii, suntem într-o economie de piaţă. Mai am o întrebare, domnule ministru. Românii cumpără carne de porc importată din Danemarca. Nu e oarecum curios?
Petre Daea: Sigur, acum putem discuta despre orice curiozitate, evident. Curios nu este, sau este şi curios dar este şi neplăcut şi nu este în regulă. Eu am fost ieri la întâlnirea celor care se ocupă de creşterea suinelor în România, la Braşov, am avut o întâlnire cu dumnealor. Această specie este subdimensionată în ţară, motiv pentru care, după cum bine ştiţi, am dat, prin Parlamentul României a trecut un act normativ privind stimularea acestui sector în aşa fel încât efectivele de animale să crească, deci de suine să crească, având în vedere faptul că dispunem şi de cantităţi însemnate de cereale care asigură furajele necesare. Este o ruptură între producţia vegetală şi între zootehnie, de aceea ca obiectiv important pentru Guvern şi pentru noi toţi este zootehnizarea ţării româneşti.