Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România
"SRR este un promotor al Culturii, un important actor pe piața culturală din Bucureşti și din România, şi în acest domeniu are multe ramificații internaţionale".
Articol de Elena Marinescu, 15 Ianuarie 2015, 10:40
SRR este un promotor al culturii - dovadă Târgul Gaudeamus, prezenţele Orchestrei Naţionale Radio la evenimente din ţară şi străinătate.
Despre noile proiecte cu directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Serban Pârâu.
Reporter: Ce proiecte importante culturale promovează Radio România în 2015?
Oltea Șerban-Pârâu: Radio România este, într-adevăr, un important promotor al culturii, un important actor pe piața culturală din București și din România, şi în acest domeniu are multe ramificații internaționale. Asta s-a întâmplat în 2014 prin Festivalul RadiRo, prin Gaudeamus, prin Festivalul Grand Prix Nova. Se va întâmpla și în 2015, când Radio România reia noile ediții ale turneelor naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Vioara lui George Enescu la sate și Duelul Viorilor, de asemenea reia Caravana Gaudeamus care începe în februarie la Craiova, continuă la Cluj, Oradea, Constanța și București, din nou Festivalul de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova în iunie și vor fi și alte surprize. Am vorbit doar despre evenimentele cele mai cunoscute. Ceea ce face însă Radio România în permanenţă, este promovarea culturii prin cele două posturi, Radio România Cultural și Radio România Muzical, două posturi tematice, dar și prin tot ceea ce se aude pe Radio România Actualități, pe posturile regionale ș.a.m.d. Cred că nu greșim dacă spunem că avem cel mai important aport la acest domeniu dintre radiourile din România.
Reporter: Iar astăzi, de Ziua Culturii Naționale, cum sărbătorim acest eveniment special?
Oltea Șerban-Pârâu: Îl sărbătorim prin tot felul de emisiuni sau de evenimente dedicate. Aș puncta cele trei lansări ale Editurii Casa Radio cu care deschidem acest an și, mai ales, cele două de astăzi. Este vorba despre cea de la Cărturești Verona cu dezbaterea despre importanța personalității lui Tudor Vianu în cultura română, pornind de la dublul CD Tudor Vianu – Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice – și cea de la Ateneu, la finalul concertului organizat de Ministerul Culturii pentru Ziua Culturii Naționale, când se lansează un alt CD al Editurii Casa Radio : Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Iată o nouă demonstrație a faptului că Radio România susține cultura și prin reprezentanții ei foarte tineri. De asemenea, pe Radio România Cultural recomand transmisiunea în direct cu Gala Tinerilor Scriitori, Cartea de poezie a anului 2014, în această după-amiază, iar pe Radio România Muzical, de asemenea, multe emisiuni dedicate muzicienilor români.
Reporter: Și pentru că ați vorbit de promovarea tinerilor artiști, să ne gândim și la publicul tânăr: variantele moderne, audiobook-urile, mediul online sunt vectori de promovare a culturii naționale. Cum vedeți evoluția în viitor?
Oltea Șerban-Pârâu: Evoluția este foarte rapidă. De-abia putem să ținem pasul, nu doar noi, ci toată lumea, pentru că, așa cum știți, deja au început să se construiască mașini și, respectiv, calculatoare care nu mai prevăd posibilitatea de a introduce un CD în acea fantă specială. Așadar, trecerea către alte suporturi este iminentă. Cred că trebuie să știm să ne adaptăm, pentru a continua să existăm. De asemenea, pot să spun că Radio România Cultural, chiar la această oră, își continuă proiectul radiofonic „Cum să știi că ești artist? Manual alternativ pentru dezvoltarea personalității artistice în secolul XXI”, o săptămână care a adus pe frecvențele noastre doar tineri oameni de cultură. Până la urmă, pentru publicul tânăr trebuie să te poți adresa prin vocile și prin personalitățile unor oameni de aceeași vârstă. Întotdeauna a funcționat, va funcționa în continuare cu siguranță.
AUDIO: Interviu cu directorul Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Serban Pârâu.