Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale

MApN poate organiza centre de vaccinare mobile proprii sau poate asigura echipe medicale care să deservească centrele înfiinţate de autorităţile locale, pentru a putea susţine efortul naţional pentru campania de vaccinare.

Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale

Articol de Cătălin Cârnu, 24 Martie 2021, 09:41

(2) RRA: "Apel matinal" - Invitat: Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 martie, ora 8:28) - Realizator (Cătălin Cârnu): Ministerul Apărării asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populaţiei generale în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare, sedii ale armatei şi în unităţi militare din capitală şi din ţară, deservite de aproximativ 1.000 de angajaţi ai ministerului, adică peste 250 de medici, 500 de asistenţi medicali şi peste 200 de registratori. Suplimentar, conform conducerii Ministerului Apărării Naţionale, în sprijinul autorităţilor locale, MApN poate organiza centre de vaccinare mobile proprii sau poate asigura echipe medicale care să deservească astfel de centre înfiinţate de autorităţile locale, pentru a putea susţine efortul naţional pentru campania de vaccinare a persoanelor din comunităţile aflate în zone izolate sau greu accesibile. Sute de militari mai susţin, totodată, programarea la vaccinare, asigurând în ture serviciile de call center. Iar de luna viitoare, Ministerul Apărării Naţionale îşi va suplimenta centrele de vaccinare şi capacităţile proprii de vaccinare. Discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal de astăzi", chiar ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă. Bună dimineaţa!

Nicolae Ciucă: Bună dimineaţa!

Realizator: Domnule ministru, MApN va creşte numărul de centre de vaccinare? Să le reamintim ascultătorilor, sunt 56 în acest moment.

Nicolae Ciucă: Sunt 56 active şi suntem în măsură să creştem până la 92, aşa cum a fost repartizat slotul acesta pentru MApN în cadrul planificărilor care au loc la nivelul CNCAV şi vă pot spune că suntem în măsură să creştem numărul de persoane vaccinate, până la aproximativ 3.500 pe zi, în felul acesta reuşind să încheiem partea de vaccinare a personalulului din Ministerul Apărării Naţionale în prima decadă a lunii aprilie, concomitent cu continuarea vaccinării populaţiei civile, aşa cum aţi prezentat şi dumneavoastră, urmând ca din 5, nu mai târziu de 10 aprilie să deschidem tot fluxul din centrele de vaccinare pentru populaţia civilă, putând astfel, totodată, mărind şi numărul centrelor de vaccinare, să ajungem să vaccinăm în jur de 14.000 de oameni. Pentru că toate elementele de analiză pe care le-am efectuat împreună cu specialiştii de la Direcţia Medicală şi, sigur, ne-am coordonat cu Ministerul Sănătăţii, există o singură măsură care este viabilă pentru tot ceea ce înseamnă lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 şi anume, o campanie coerentă şi cât mai dinamică de vaccinare.

Realizator: Da, îmi amintesc şi de ceea ce ne spunea, tot aici, la "Apel matinal", colonelul Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel naţional, undeva la jumătatea lunii aprilie ar trebui să avem inoculate zilnic 100.000 de doze. Sunt curios dacă Ministerul Apărării Naţionale a primit solicitări de sprijin de la autorităţile locale, apropo de această campanie de vaccinare.

Nicolae Ciucă: Vreau să menţionez că toate aceste solicitări sunt gestionate de către CNCAV, de către Centrul Naţional de Coordonare a Vaccinării şi noi vom acţiona în deplină corelare şi coordonare cu Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, desigur, fiind în măsură ca acolo unde este nevoie să putem acţiona cu echipele mobile./rjurubita/. De altfel, şi creşterea numărului de doze şi a personalului civil care urmează să se vaccineze în centrele MApN este coordonat cu direcţiile de sănătate publică.

Realizator: Aveţi idee însă, în acest moment, personalul MApN, Armata României, militarii, veteranii de război cam în ce proporţie au fost vaccinaţi?

Nicolae Ciucă: Noi estimăm că am atins o proporţie de aproximativ 50%, fiind în măsură, aşa cum spuneam, odată cu creşterea numărului de doze şi intensificarea ritmului de vaccinare, să finalizăm până pe 5 aprilie.

Realizator: Un centru de vaccinare, m-am uitat şi eu atent pe listă, funcţionează inclusiv la Institutul Cantacuzino. Şi acum, cred că e întrebarea pe care orice ascultător ar lansa-o, vom putea produce şi noi, la un moment dat, nu ştiu, un vaccin anti-Covid românesc?

Nicolae Ciucă: Este prematur să dau un răspuns la această întrebare. Vă pot spune în schimb că la Cantacuzino s-a repus în funcţiune şi s-a verificat linia de producere a vaccinului gripal, obţinându-se un produs care se găseşte în continuare, în procesul de verificare şi testare, urmând ca, atunci când tot acest proces va fi finalizat, specialiştii să ia o decizie. Nu vreau să induc speranţe deşarte, pentru că aici ne găsim în acest moment.

Realizator: Apropo de acest moment, foarte mulţi bolnavi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Ştiu că Academia Tehnică Militară a proiectat un ventilator mecanic non invaziv, un aparat de care România are nevoie. Cunoaşteţi dacă proiectul a fost finalizat, când va fi omologat?

Nicolae Ciucă: Da, săptămâna trecută am participat la o activitate de prezentare a prototipului la Academia Tehnică Militară, nu este proiectul doar al Academiei. S-a lucrat cu o companie privată, care are specialişti şi au putut să-şi coordoneze efortul în acest sens. S-a obţinut prototipul s-a obţinut certificatul ISO şi, de asemenea, s-a obţinut un acord de la companii din Cehia şi Germania pentru intrarea în procesul de omologare a acestui ventilator.

Realizator: Apropo de acest al treilea val de infectări cu Covid-19, cunoaştem şi acest amănunt, a crescut considerabil presiunea pe toate unităţile ATI din ţară./ovidiu/ Ştiu că armata, generic vorbind, a instalat deja module la Timişoara, spuneaţi de tot personalul dislocat în această campanie de vaccinare. Sunteţi pregătiţi să interveniţi cu tehnică şi personal acolo unde va fi nevoie?

Nicolae Ciucă: În acest moment doresc să subliniez că Ministerul Apărării Naţionale, reţeaua medicală a Ministerului Apărării Naţionale a organizat şi puse în funcţiune trei spitale ROL 2 unde activează personal din spitalele militare, reuşind să adaptăm toate elementele pe cerinţă pentru a putea să facem faţă la combaterea acestei pandemii. În acest moment, împreună cu Ministerul Sănătăţii vom lua măsurile care se impun şi sigur, dacă este nevoie şi suntem solicitaţi, vom acţiona ca atare.

Realizator: Schimbăm un pic registrul, profit acum, pentru că vă avem invitat la "Apel matinală". Apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, am citit recent că se vor investi mulţi bani pentru un proiect de modernizare. Aveţi ceva amănunte?

Nicolae Ciucă: Da, imediat. Aş dori totuşi să mai fac o precizare.

Realizator: Vă rog!

Nicolae Ciucă: Pentru că dumneavoastră aţi menţionat că militarii, personalul militar asigură preluarea apelurilor în call center-urile organizate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale. Acolo îşi desfăşoară activitatea începând din 15 martie 600 de astfel de posturi telefonice şi totodată, am reuşit să punem în funcţiune 180 de posturi live-chat care vin să sprijine tot acest efort şi mărirea ritmului de planificare, sperând ca astfel să putem să dăm mai multă anvergură campanie de vaccinare. Revenind la întrebarea dumneavoastră, da, începând din acest an se va intra în prima etapă de modernizare a bazei de la Kogălniceanu. Discutăm de o investiţie de aproximativ 400 de milioane de euro în următorii cinci ani. Proiectul se va derulat pe o perioadă mai mare de timp, dar în tot acest interval vom identifica elementele de coordonare şi cooperare cu aliaţii noştri din NATO şi partenerul nostru strategic.

Realizator: Da, ştiu că agricultorii din zonă aşteptau un semnal, apropo de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Despre ce era vorba? Citisem de terenuri ceva, nu?

Nicolae Ciucă: Da, am avut o întâlnire vinerea trecută cu reprezentanţi ai fermierilor din zona Mihail Kogălniceanu. Au venit cu o idee foarte bună, pe care am îmbrăţişat-o. O dată ce am preluat aceste terenuri, sigur că ele au fost, la prima vedere, scoase de sub activitatea de producţie agricolă şi atunci dumnealor au venit şi au zis că intenţionează să folosească şi să fructifice în continuare terenul, pentru că este fertil şi ar fi păcat să rămână nelucrat. O idee pe care încă o dată am îmbrăţişat-o, mi-a plăcut foarte mult, am discutat cu reprezentanţii de la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi începând de luni s-a lucrat la partea aceasta de reglementare, astfel încât fermierii să poate să continuie munca pe terenul respectiv şi atunci când se va ajunge la termenele de începere a lucrărilor să putem să eliberăm terenul şi să îl /redăm/ activităţii specifice ministerului.

Realizator: Suntem pe final de interviu. Din câte am sesizat, se aude zgomot, ca şi când vă aflaţi în maşină. Vă deplasaţi undeva? Îmi permit să fiu curios.

Nicolae Ciucă: Da, ne deplasăm către localitatea Dăbuleni, unde astăzi - aşa cum a fost anunţat - are loc începerea campaniei de împădurire, pentru că acolo discutăm despre o zonă afectată de procesul de deşertificare. Fiind senator de Dolj, cred că este o activitate foarte importantă să conştientizăm că nu s-a oprit aici acest fenomen. Sunt 130.000 de hectare afectate şi dacă nu se iau măsuri, procesul de degradare va continua.

Realizator: Da, specialiştii au spus, într-adevăr, că este un proces de deşertificare, mai ales în sudul Olteniei. Mulţumesc şi drum bun!

Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc! De asemenea, o zi bună.

Realizator: Nicolae Ciucă, ministrul apărării naţionale, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Exclusivități Radio România 29 Noiembrie 2024, 09:31

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Acvtualități, că dacă CCR constată...

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Toni Greblă:  Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Exclusivități Radio România 08 Noiembrie 2024, 09:34

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală

Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat la Radio România Actualități, că nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele...

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Exclusivități Radio România 22 Octombrie 2024, 11:46

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot

Judecătorul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost invitatul rubricii Apel Matinal de la Radio...

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat