Nicolae Chidesciuc, Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari
Majorarea preţurilor la energia termică şi anul agircol care nu este unul tocmai bun , sunt semne că rata inflaţiei ar putea suferi modificări.
Articol de Politica Romaneasca, 06 Iulie 2010, 13:41
Analiştii economici cred cã rata inflaţiei ar putea suferi modificãri generate de posibilele creşteri de preţ ale energiei termice, dar şi de faptul cã nu vom avea un an agricol strãlucit, dar, pe de altã parte, deocamdatã, ne bazãm pe banii de la FMI.
Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat vineri a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel cã a eliberat luni cea de-a cincea tranşã din împrumut, în valoare de aproape 900 de milioane de euro, banii intrând în contul Bãncii Naţionale a României.
Reporter: Cum comentaţi efectele deciziei directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional?
Nicolae Chidesciuc: Practic, ce este important prin acordarea banilor de cãtre Fondul Monetar Internaţional este semnalul pozitiv pe care instituţia financiarã înternaţionalã îl transmite pieţelor în ceea ce priveşte România, în general, dar şi reformele de ajustare fiscale implemementate de România şi, pe termen scurt, ne putem aştepta la o uşoarã tendinţã de întãrire a leului faţã de euro, urmatã, pe un orizont de circa trei luni, de o uşoarã sau o relativã stabilizare a cursului de schimb leu-euro.
Reporter: În ceea ce priveşte modificarea prognozei privind evoluţia inflaţiei pe acest an?
Nicolae Chidesciuc: Modificarea prognozei are de-a face cu majorarea TVA şi reprezintã evaluarea Fondului Monetar în ceea ce priveşte impactul majorãrii TVA în preţuri, în România, în perioada urmãtoare, impact care este uşor sub estimãrile Bãncii Naţionale, dacã e sã ne luãm dupã declaraţiile diferiţilor oficiali ai BNR, care vãd inflaţia undeva la 8-8,5%, poate chiar 10% în alte declaraţii oficiale, şi uşor peste evaluarea noastrã. De exemplu, noi vãzând inflaţia, la sfârşitul anului, la 7%, însã menţionãm cã sunt riscuri importante dinspre majorarea preţurilor energiei termice şi dinspre anul agricol care nu este unul tocmai bun.