Monica Macovei, șefa misiunii de observare a alegerilor din Republica Moldova
Constatările delegaţiei de observare a Parlamentului European sunt că aceste alegeri (n.r. din Republica Moldova) au fost, într-adevăr, democratice, bine, foarte bine organizate, reprezintă un progres, în termeni de organizare şi transparenţă.
Articol de Alexandra Cristea, 29 Noiembrie 2010, 20:17
Toţi observatorii internaţionali, care au monitorizat alegerile din Republica Moldova, au dat notă de trecere organizatorilor şi au remarcat faptul că rezultatul nu poate fi viciat de nereguli.
Este şi cazul şefei misiunii de observare a Parlamentului European, Monica Macovei, care a mărturist că aşteaptă ca Republica Moldova să continue reformele democratice începute în 2010.
Monica Macovei: Constatările delegaţiei de observare a Parlamentului European sunt că aceste alegeri au fost, într-adevăr, democratice, bine, foarte bine organizate, reprezintă un progres faţă de, în termeni de organizare şi transparenţă, faţă de cele de anul trecut. Sigur că sunt şi câteva iregularităţi, cazuri izolate şi nu afectează cu nimic rezultatul. Au mai fost, în campanii, câteva atacuri, când s-au atacat politicienii, dar asta este campania electorală, nu?
Repoter: Cum vă explicaţi, totuşi, diferenţa dintre rezultatele exit-poll şi rezultatele parţiale? Diferenţă foarte mare.
Monica Macovei: Da, da. Nu sunt sociolog, nu fac sondaje. Sigur că am fost şi eu surprinsă. Acum, noi am mai trecut prin asta, în România. Probabil că, ceea ce îmi spun, aici, colegii din presă, este că există o categorie de votanţi care nu au răspuns sincer la întrebarea celor care au făcut exit-poll.
Reporter: Asta e o variantă.
Monica Macovei: Asta e una din variante.
Reporter: Da, da, da.
Monica Macovei: După rezultatele finale, să se facă nogocieri şi să existe, cât mai repede, autorităţi, Parlament, Guvern, care să înceapă treaba asta. Aş mai vrea să spun un lucru: au fost modificări aduse, în cursul acestui an, la Codul electoral...
Reporter: Modificări, înţeleg, benefice pentru sistemul lor electoral.
Monica Macovei: Da. Există, însă, şi păreri care spun că, de exemplu, acea modificare, adusă acum circa şase luni, la redistribuirea mandatelor, pentru partidele care nu intră în Parlament... mandatele care rămân, astfel, cum se distribuie la celelalte partide, care au intrat în Parlament, este o distribuţie egală a mandatelor. Deci, sunt unele voci care ridică problema că aceste modificări trebuiau făcute cu un an înainte de alegeri, fiindcă aşa prevede Codul de bune practici, al Comisiei de la Veneţia. Deci, am putea fi de acord că, da, e adevărat, nu s-au modificat cu un an înainte, dar, aici, noi /.../ n-avem acest guvern şi acest parlament, şi, iarăşi, avem o ţară în care, de un an şi jumătate, avem trei...
Reporter: Rânduri de alegeri.
Monica Macovei: Şi, după părerea mea - şi asta am şi spus astăzi - aici, e vorba de criză politică; şi nu de politică obişnuită.