Monica Macovei, europarlamentar
"Pe un calcul aproximativ, corupţia costă anual în Uniunea Europeană 120 de miliarde de euro".
Articol de Iolanda Bădiliţă, 14 Septembrie 2011, 11:05
Parlamentul European a avut, miercuri, în dezbatere, un proiect de rezoluţie anticorupţie la nivelul întregii Uniuni Europene, document iniţiat de euro-parlamentarul Monica Macovei.Eurodeputatul PDL a solicitat Comisiei şi Consiliului să se asigure că în fiecare stat membru există angajamentul politic necesar pentru a combate corupţia şi a pune în aplicare măsurile Comisiei Europene.
Monica Macovei:Sunt cerinţe adresate şi Comisiei şi Consiliului. Unu: există o constatare că voinţa politică în statele membre de a combate corupţia este diferită şi că în multe state membre nu există această voinţă politică majoritar sau este redusă şi gradul de corupţie este înalt. Ca atare, asta urmăresc prin monitorizare, să existe un set de măsuri şi un set de criterii la nivelul Uniunii şi să facem o listă după aceea pe toate statele membre care şi cum stă în domeniul anticorupţie, care înseamnă licitaţii publice, care înseamnă confiscarea averilor ilegale, care înseamnă şi spălarea banilor. Va fi un raport al comisiei care va trimite misiuni, va discuta cu ONG-urile, ca şi acum, la Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria, pe justiţie şi corupţie. Deci, va face o analiză, să zicem, în domeniul achiziţiilor publice şi al corupţiei sau confiscării averilor, pe toate statele membre, iar asta va permite să se ia decizii la nivelul Uniunii Europene pentru că, repet, azi nu se pot lua, a declarat în exclusivitate, corespondentului Radio România.
Reporter:În momentul în care, în anumite state membre, se constată că nu se respectă reglementările în vigoare...
Monica Macovei: Asta cer, de exemplu, în rezoluţie. Să fie numite şi să nu ne acoperim unii pe alţii, să fie numite foarte clar şi aici, sigur, este susţinerea unor state şi nu a tuturor, să fie numite, să fie sancţionate.
Reporter: Până unde merg aceste sancţiuni?
Monica Macovei: Cred că nu putem să nu discutăm, în primul rând, de sancţiuni financiare, pentru că între corupţie şi criza economică şi financiară este o legătură foarte strânsă. Ele nu pot fi abordate separat. Pe un calcul aproximativ, corupţia costă anual în Uniunea Europeană 120 de miliarde de euro. Şi aş mai da un argument foarte important: este vorba de încrederea cetăţenilor europeni. Avem o criză de încredere în Uniunea Europeană, a cetăţenilor europeni şi trebuie să recâştigăm această încredere. Ei trebuie să fie siguri că banii lor din taxe nu sunt folosiţi la furat şi pe corupţie la nivelul Uniunii Europene, ori în alte state ale Uniunii Europene.