Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Miron Mitrea, vicepreşedinte PSD

"Eu sunt convins că se va reface această majoritate pe care am avut-o cu PNL-ul şi UDMR-ul. Este o chestie de timp, nu pot să fac acum însă estimări: o săptămână, o lună, trei luni". Foto. Alexandru Dolea

Miron Mitrea, vicepreşedinte PSD

Articol de Alexandra Andon, 19 Octombrie 2010, 10:19

Partidele din opoziţie fac ultimele pregătiri pentru moţiunea de cenzură la adresa guvernului, după ce sâmbătă, PSD şi-a lansat programul economic în cadrul Congresului extraordinar.


Programul promite un stat social, cote de impozitare diferenţiate şi sub 16% şi revenirea la salariile bugetarilor dinainte de tăierile cu 25%.


Cum susţine PSD acest program, dar şi cum este privit programul de principalul partid de guvernare, de cealaltă parte a baricadei, aşadar, discutăm cu senatorul PSD Miron Mitrea şi senatorul democrat-liberal Marius Necula.


Realizator:
Mai întâi, domnule Miron Mitrea, de ce a avut nevoie PSD de un Congres extraordinar? A fost un congres de mesaj, cum afirmă domnul Mircea Geoană pe blogul său că ar fi fost descris congresul de către unii colegi?


Miron Mitrea:
Nu ştiu dacă a fost un congres de mesaj. Trebuia să avem un for care să stabilească care este strategia noastră în perioada următoare, trebuia să vedem cum funcţionăm în noua echipă, dacă echipa funcţionează şi să lansăm anumite documente care erau importante şi pentru noi în lupta politică şi pentru cei care ne vor vota sau care vor fi chemaţi să ne voteze. Deci am avut un Congres în care am modificat statutul, ca să putem să mergem la următorul Congres fără vechile dispute de pe vremea lui Geoană, când era preşedinte, dar nu cred că asta a fost lucrul cel mai important. Am arătat că suntem uniţi, că nu mai avem problemele care au existat înainte, că reuşim să ne punem de acord cu toate resursele pe care le avem, în direcţia pe care ne-am propus-o şi care este foarte simplă, până la urmă: înlocuirea puterii PD-L şi în special a Guvernului Boc.


Realizator:
Aţi vorbit despre vechile dispute. Cu ce diferă ele de nemulţumirea unui membru, faţă de nemulţumirea pe care a exprimat-o astăzi, de exemplu, domnul Mircea Geoană, pentru că nu a putut vorbi la congres?


Miron Mitrea: Nu mai comentez de Mircea Geoană. Mircea Geoană ar trebui, dacă simte o cât de mică responsabilitate faţă de partidul, sau, mă rog, o datorie faţă de partidul ăsta, trebuie să tacă din gură acuma şi să ne lase să mergem mai departe.


Realizator:
Pe de altă parte, uitaţi ce spune astăzi pe blogul său domnul Mircea Geoană, scrie că PSD nu trebuie să se culce pe o ureche şi să se amăgească pe un val al victoriei imaginare, sugerat de două-trei sondaje. Credeţi că sesizarea este corectă?


Miron Mitrea:
Cred că - îmi pare foarte rău că am să spun asta - se bagă în seamă singur, în ceea ce priveşte /.../


Realizator:
Este preşedintele Senatului.


Miron Mitrea: Atât. Şi ca preşedinte al Senatului, noi îl respectăm şi îl sprijinim, vă aduc aminte că noi îl sprijinim în Senat. El este preşedinte al Senatului, pentru că grupul de senatori din care fac şi eu parte îi dăm sprijin ca să fie preşedinte al Senatului şi chiar l-am sprijinit tare în lupta cu PD-L-ul. Nu, PSD-ul nu se culcă acuma pe o ureche, nu suntem convinşi că am câştigat alegerile, nu asta este principala noastră ţintă imediat. Imediat este moţiunea de cenzură pe care o vom depune astăzi la Parlament şi dislocarea Guvernului Boc de la Palatul Victoria. Pentru că lăsăm după aceea să discutăm care sunt ţintele politice ale partidului, este evident că ţinta României astăzi este să scape de această pacoste care se numeşte guvernarea PD-L.


Realizator
: A limpezit Congresul PSD relaţiile cu celelalte partide din opoziţie? S-au limpezit în momentul de faţă relaţiile dintre PSD şi celelalte partide din opoziţie?


Miron Mitrea:
Cred că un lucru foarte important pe care l-am făcut la acest Congres a fost invitarea tuturor partidelor pe care noi le considerăm - şi care sunt - democratice să se adreseze Congresului. Şi acest lucru s-a întâmplat. Au fost toate partidele pe care le-am invitat, sigur, n-am invitat PD-L-ul, am şi adoptat în rezoluţia noastră faptul că nu vom colabora cu PD-L, sub niciun aspect, în perioada următoare - şi când zic următoare, mă gândesc la mulţi ani, nu la o săptămână sau două. Au fost liberalii, a fost, sigur, PC-ul, care este partenerul nostru, a fost UDMR-ul, deci au fost partidele care sunt în Parlament astăzi, la congresul nostru, au fost sindicatele. Am şi strâns legătura cu sindicatele, cu CNSLR Frăţia, care este tradiţional partenerul nostru. De acum înainte avem şi o relaţie structurală. Ei sunt automat, cum este şi la Partidul Laburist englez, membri în organele de conducere ale partidului. Deci, eu zic că am clarificat acest lucru şi mai ales, am clarificat ceea ce vrem. Am spus că vrem să dislocăm actuala putere, vrem să o înlocuim cu un guvern de tranziţie, cu un guvern de criză, cum vreţi să-i spunem, care să ia câteva măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei din România şi să pregătească alegerile parlamentare anticipate, care, după noi, sunt obligatorii şi am pus şi un program de guvernare, o ofertă de guvernare, care, după mine, este foarte coerentă.


Realizator: Pe de altă parte, aţi pomenit între partidele invitate la congres UDMR. Uniunea şi-a desemnat un reprezentant sau senatorul Verestoy Attila a fost cel care a răspuns, dintre cei invitaţi, dintre UDMR-iştii invitaţi?


Miron Mitrea:
Nu se face aşa. Noi nu invităm persoane. Noi am invitat partidele.


Realizator: Cu alte cuvinte, recepţionaţi mesajul transmis de domnul senator Verestoy Attila ca venind din partea UDMR?



Miron Mitrea:
A venit din partea UDMR-ului. Deci noi am invitat partide, nu oameni, nu prieteni din partide. Am invitat partide şi partidele au decis care sunt reprezentanţii lor care se vor adresa în congresul nostru şi noi am fost onoraţi că au fost doi vicepreşedinţi, mă refer la domnul Meleşcanu şi la domnul Verestoy, care reprezintă mult în economia partidelor pe care le reprezintă, plus preşedintele de la PC.



Realizator:
Pe de altă parte, cum descifraţi atunci, cum aţi recepţionat mesajul transmis de senatorul Verestoy Attila - "să reclădim împreună România"?


Miron Mitrea:
Exact cum a spus el, exact cum a spus el.


Realizator: Dincolo de ceea ce a spus, cum descifraţi din punct de vedere al relaţiilor politice dintre PSD şi UDMR pe viitor?


Miron Mitrea: Vă amintesc că nu cu multă vreme în urmă, împreună cu PNL şi UDMR, noi am constituit o majoritate care a încercat să-i impună un guvern lui Traian Băsescu înainte de alegerile prezidenţiale. Nu am reuşit să facem acest lucru atunci. Între timp, UDMR-ul este parte a actualei guvernări, dar sunt convins că nu se simte bine în actuala guvernare.


Realizator:
Cu alte cuvinte, există şanse în viitorul apropiat pentru o refacere a majorităţii parlamentare? Ce şanse daţi? Peste 50%, sub 50%?


Miron Mitrea: Eu sunt convins că se va reface această majoritate pe care am avut-o cu PNL-ul şi UDMR-ul. Este o chestie de timp, nu pot să fac acum însă estimări: o săptămână, o lună, trei luni. Dar sunt convins că UDMR-ul nu va mai rezista multă vreme şi nu mă refer la jocuri politice, mă refer la presiunea pe care membrii UDMR-ului o fac pe conducerea partidului, presiune pe care o vedem cu ochiul liber. Pentru că şi ei au pierdut 25% din salarii, şi ei pierd pensiile, şi ei plătesc mai scump alimentele, deci şi ei sunt nefericiţi, la fel ca toţi românii, de actuala guvernare. Şi eu sunt convins că vom vedea în curând un UDMR care va trebui să se repoziţioneze pe piaţa politică, pe scena politică.



Realizator: Aş vrea să mergem către propunerile din programul economic pe care l-aţi lansat cu prilejul acestui congres. Propuneţi cote diferenţiate de impozitare, toate mai mici decât 16% sau majoritatea mai mici decât 16%. Nu înseamnă asta mai puţini bani la buget?



Miron Mitrea: Nu înseamnă, că nu sunt toate mai mici. Soluţia unu, care e soluţia pe care noi o iubim şi pe care ne-o dorim, înseamnă cu cote diferenţiate iată, două sunt peste 16%. În principiu, venituri mari şi foarte mari. Am fost obligaţi să punem pe masă şi o soluţie mai blândă din punct de vedere social, după părerea noastră, datorită faptului că ne gândim la o alianţă cu PNL-ul şi să putem să negociem aici, deci am făcut un lucru politic înţelept. În acelaşi timp însă, repet, noi suntem pentru impozitare progresivă şi prima variantă este varianta care este cea mai apropiată de modul în care gândim noi. Este şi firesc. România s-a polarizat prea mult între cei sărăci şi mulţi şi bogaţi, puţini, pe acest sistem de cotă unică.



Realizator:
Şi ar aduce acest sistem mai multe încasări la buget? La fel de mult?


Miron Mitrea: Noi am apreciat că pe situaţia actuală, care nu-i foarte fericită din punct de vedere al veniturilor populaţiei, vom avea aproximativ aceleaşi venituri la buget, plus-minus 0,1%. Nu fac parte din cei care, ca Adi Videanu sau ca alţii, dau cifre ca şi cum sunt sigur de ele, sunt un vrăjitor. Nu suntem. Am făcut calculul în aşa fel încât veniturile la buget să fie un pic mai mari, dar nu mult mai mari, fiindcă nu vrem din impozitul pe profit, pe salarii, pe venituri să creştem foarte tare veniturile la buget. Vrem doar să facem echitate între cei care câştigă puţin şi cei care câştigă mult. Este o regulă veche şi o spunem mereu, o chestie pe care să o înţeleagă cineva foarte simplu: un om care are un venit foarte mare merge mult cu maşina pe şosea, faţă de unul care este mult mai sărac, şi trebuie să participe cu mai mulţi bani, cu mult mai mulţi bani la serviciile sociale pe care le primeşte. Şi aşa se întâmplă în toate ţările europene; sunt două, trei excepţii, şi nu în democraţiile tradiţionale sunt aceste excepţii. Peste tot, în rest, în Europa avem impozit diferenţiat progresiv, şi nu numai.



Realizator:
Dacă încasările la buget ar fi cu aproximaţie aceleaşi sau doar puţin mai mari, iar fondul de salarii ar reveni la valoarea din iunie 2010, dinainte de reducerea cu 25%, asta înseamnă că aţi aloca mai puţini bani pentru investiţii?


Miron Mitrea:
Tot în programul nostru spunem foarte clar că ne uităm cu mare grijă la cheltuielile materiale, cheltuielile de zi cu zi, ca să le spun aşa, pe care unii pot să le bage la investiţii, dar nu sunt investiţii; chiar dacă par, sunt ascunse ca atare. Şi am spus că noi vom îngheţa cheltuielile cu utilităţile, deci cele care sunt obligatorii, le vom îngheţa şi vom diminua cu 50% celelalte cheltuieli. Dacă vreţi să exemplific cum poate fi făcut, o s-o fac cu plăcere, dar înţelegeţi foarte bine, la ora actuală sunt foarte multe cheltuieli în instituţiile statului, afară de cele care sunt investiţii - şi aici putem discuta care sunt investiţii în mod serios sau care sunt, de fapt, importuri. Deci, sunt cheltuieli care se duc cu destinaţie către anumite buzunare şi pe care România poate să le reducă liniştit. Şi sunt convins că de aici, cel puţin după calculele noastre, sunt destui bani ca să acoperim creşterea de care vorbeam.



Realizator:
Dacă nu reuşeşte opoziţia să strângă suficiente voturi pentru moţiunea de cenzură, cam ce fel de moment politic va fi, după toate armele care au zăngănit aşa de puternic în ultimele zile?


Miron Mitrea:
Acum, dacă luăm aritmetica simplă şi adunăm PD-L, PNL, UNPR, Minorităţi pe de o parte şi PSD, PNL pe partea cealaltă, lucrurile nu par foarte favorabile pentru noi. Dacă luăm însă în calcul faptul că există o atmosferă în ţară care este foarte solidă acum, poţi să pui mâna pe ea, de nemulţumire faţă de actuala putere, mai ales de guvernul Boc, dar de toată puterea în acest moment, eu sunt optimist. Este un optimism ponderat care se bazează pe situaţia din ţară, pe faptul că toţi parlamentarii trebuie să mergem acasă să ne întâlnim cu cetăţenii. În acelaşi timp, nu vă ascund că sunt de acord cu ce a spus Victor Ponta la congresul partidului, populaţia care vrea să scape de această putere trebuie să iasă în stradă în ziua respectivă, să manifeste, să facă ceva, să ne sprijine, pentru că fără o presiune serioasă a străzii pe parlamentarii care ştiu că e în neregulă, dar nu au curaj să meargă împotriva cursului deciziilor partidului la PD-L va fi greu. Nu spun că este imposibil. Va fi greu, dar orice om din ţara asta trebuie să ştie că pe data de 26, 27, 28, când va fi moţiunea de cenzură, fiecare din el este responsabil şi poate face ceva referitor la schimbarea sau rămânerea pe loc a acestui guvern. Deci, cei care îi vor să rămână pe loc nu trebuie să facă nimic, cei care îi vor plecaţi trebuie să iasă să ne dea sprijinul de care avem nevoie. Oricum, sindicatele au spus că o să facă acest lucru, în mod oficial. Şi ne aşteptăm ca în ziua moţiunii să fie o manifestare puternică a sindicatelor pentru moţiune. Cu cât mai mulţi oameni vor sprijini moţiunea, cu atât mai mult şansele noastre vor creşte.



Realizator:
Ce fel de guvern ar urma să vină după această moţiune de cenzură? Pentru acest moment este propusă candidatura domnului Victor Ponta ca viitor prim-ministru?


Miron Mitrea
: Fiecare partid are o strategie proprie şi am căzut de acord să nu punem în discuţie amănuntele, chiar dacă sunt importante, care pot să ne despartă, să ne gândim la ceea ce ne ţine împreună. În primul rând, revin de unde am început, dacă această moţiune de cenzură trece, şi eu sper să treacă, imediat o să vă prezentăm, şi sunt convins de asta, o majoritate PSD-PNL-UDMR, care va putea susţine un guvern. Şi noi, şi PNL, cu UDMR sigur că n-am putut vorbi încă, face încă parte din coaliţia de guvernare, suntem pentru un guvern de 6-9 luni de zile care să ia câteva măsuri urgente şi care să pregătească alegerile anticipate. Aici avem un punct de vedere diferit. PNL ar prefera un prim-ministru independent, noi am prefera un prim-ministru din partea PSD, fiind cel mai mare partid în discuţie. Nu cred că vreunul dintre partide este atât de lipsit de responsabilitate încât să se agaţe cu toată forţa de soluţia sa şi fără a nu merge mai departe. Ba din contră, chiar am discutat o problemă care ne putea crea dificultăţi, cea referitoare la tipul de impozitare, şi am căzut de acord ca atâta vreme cât guvernul este un guvern de tranziţie, de şase luni, de şapte luni, nu are rost să atingem aceste probleme şi să mergem la alegeri şi să vedem ce zice poporul, pe cine votează românii mai mult şi sigur, dacă câştigă PSD următoarele alegeri, este evident că vom impune o impozitare progresivă, dacă nu, va rămâne taxa unică, cu toate deficienţele ei. Eu sunt convins că PSD va câştiga următoarele alegeri, PNL este convins că el. Oricum, ultimul sondaj de opinie de alaltăieri arată că lucrurile merg în aceeaşi direcţie, deci nu apar schimbări majore, şi anume PDL cade liniştit către 12% - 13%, PSD a trecut de 30% şi am văzut un PNL la 26%, ceea ce arată că ia mult din dreapta, de la PD-L.


Fragment din interviul difuzat de Radio România Actualităţi, luni 18 octombrie.

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Exclusivități Radio România 29 Noiembrie 2024, 09:31

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Acvtualități, că dacă CCR constată...

Toni Greblă: Dacă CCR constată că frauda determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea alegerilor
Toni Greblă:  Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Exclusivități Radio România 08 Noiembrie 2024, 09:34

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală

Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat la Radio România Actualități, că nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele...

Toni Greblă: Nicio instituţie a statului nu are prevăzute sumele pentru desfăşurarea referendumului din Capitală
Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Exclusivități Radio România 22 Octombrie 2024, 11:46

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot

Judecătorul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost invitatul rubricii Apel Matinal de la Radio...

Augustin Zegrean: Referendumul din București se poate organiza în paralel cu alegerile prezidențiale, dar nu în aceleași secții de vot
Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat