Ministrul Finanţelor despre emisiunea specială de titluri de stat dedicată Centenarului Unirii
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a vorbit, azi, în exclusivitate la "Matinal" despre emisiune specială de titluri de stat dedicată Centenarului Unirii.
Articol de , 07 Iulie 2016, 09:44
Realizator: Ministerul Finanţelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat dedicată populaţiei, în valoare de 100 de milioane de lei, cu maturitate de doi ani, scadenţă în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, denumirea generică a emisiunii fiind "Centenar", subiectul interviului de la "Apel matinal", în direct cu doamna Anca Dragu, ministrul Finanţelor. Sărut mâna, bună dimineaţa!
Anca Dragu: Bună dimineaţa, tuturor!
Realizator: Cine poate cumpăra aceste titluri de stat?
Anca Dragu: Orice persoană fizică rezidentă şi nerezidentă, cu vârsta de peste 18 ani poate cumpăra titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.
Realizator: Un titlu cât ar costa, poate fi cumpărat doar unul? O să vă rog să descrieţi un pic această emisiune.
Anca Dragu: Da, este vorba de o valoare totală de 100 de milioane de lei şi o persoană poate cumpăra maxim o mie de titluri, respectiv în valoare de 100 de mii de lei. Pentru că, da, trebuie spus, valoarea nominală este de 100 de lei. Am redus această valoare de la 1.000 de lei, am considerat că 1.000 de lei poate era prea mult pentru un investitor, pentru un doritor cu venituri poate mai mici şi am redus această valoare nominală la 100 de lei, deci valoarea unui titlu este 100 de lei şi se pot cumpăra de către o persoană fizică maxim o mie de titluri, respectiv 100 de mii de lei.
Realizator: Dobânda care ar fi?
Anca Dragu: Dobânda deocamdată nu am anunţat-o, o vom anunţa la ora 10, când o vom lansa oficial de la Palatul Victoria, alături de premierul Dacian Cioloş.
Realizator: Aceste titluri din emisiunea, să îi spunem deja, putem să îi spunem deşi nu a fost făcut anunţul...
Anca Dragu: Da, este în premieră la dumneavoastră.
Realizator: Vă mulţumim. De unde pot fi cumpărate titlurile, care ar fi procedura? Ştiu că este a doua emisiune de acest gen, vă rog.
Anca Dragu: Este într-adevăr a doua emisiune, practic sperăm că avem deja cumpărători care cunosc acest produs, titlurile de stat pot fi cumpărate de la orice bancă, fără comisioane de la băncile intermediare şi aici avem patru bănci intermediare - BCR, BRD, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank. Deci prin aceste bănci nu se vor plăti niciun fel de comisioane. Practic, persoana interesată, care, repet, trebuie să aibă peste 18 ani, se prezintă la una dintre aceste bănci, spune ofiţerului bancar câte titluri doreşte să cumpere, se identifică, desigur, cu un paşaport sau buletin, orice act de identitate şi achită suma corespunzătoare. Pot opta între a deschide un cont bancar şi pot oferi în această situaţie datele contului bancar personal sau pot depune direct numerar. Deci o persoană care nu are cont la una dintre aceste bănci poate depune direct numerar.
Realizator: Am înţeles, doamnă Anca Dragu, aceste titluri pot fi vândute înainte de scandenţă şi dacă în acest caz se pierde acea dobândă pe care o vom afla ceva mai târziu în această dimineaţă, după lansare?
Anca Dragu: Da, ele se pot tranzacţiona, se pot vinde după ce sunt cumpărate înainte de scadenţă, dar dacă se vând înainte de 2018, este incertă valoarea dobânzii pe care deţinătorul o primeşte. Cea mai bună investiţie este ca ele să fie ţinute până la cea mai sigură..., până la maturitate, dar se pot tranzacţiona şi înainte şi se tranzacţionează prin Bursa de Valori.
Realizator: Doamnă ministru, o să vă rog să faceţi un mic comentariu, pentru că am şi eu o curiozitate legată de obiceiul de economisire la români, la noi. Ce anume credeţi dvs că preferă ei? Pentru că, iată, e o informaţie cu emisiunea din vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de 65 de milioane de lei în cadrul unei emisiuni cu valoare totală de asemenea de 100 de milioane de lei. Dacă informaţiile mele sunt greşite, puteţi să mă corectaţi, desigur. Vi se pare că oamenii se îndreaptă spre acest tip de economisire?
Anca Dragu: Da, este corect comentariul dvs, că acum un an au fost cumpărate titluri în valoare de 65 de milioane dintr-o emisiune de 100 de milioane. Într-adevăr, românii preferă economisirea la bancă. Sistemul financiar în România este dominat de sectorul bancar. De aceea, noi emitem aceste titluri de stat pentru populaţie exact cu scopul de a creşte nivelul de informaţii financiare pentru populaţie. Practic, spunem oamenilor: uitaţi, aveţi nişte bani, doriţi să economisiţi nişte bani albi pentru zile negre, aveţi şi o alternativă la depozitul bancar. Şi avem această alternativă în condiţii de preţ bun. Nu numai dobânda va fi una atractivă, dar - atenţie! - nici nu se plăteşte impozit pe această dobândă.
Realizator: Asta e interesant. Chiar era un mesaj de la un ascultător care mă ruga să vă transmit această întrebare: dacă dobânda este impozabilă la această emisiune centenară.
Anca Dragu: Nu este impozabilă la niciun titlu de stat emis de Ministerul Finanţelor şi, mai mult decât atât, pentru a face această emisiune mai atractivă, pentru a transmite mesajul nostru de educaţie financiară către populaţie, la scadenţă, vom extrage 100 de câştigători care vor primi un premiu special în valoare de 1.000 de lei. Deci, pe lângă dobânda pe care o vor acumula la sfârşitul acestor doi ani, de fapt dobanda se plăteşte şi după un an, după un an se va primi primul cupon de dobândă şi apoi la doi ani, deci la doi ani vor fi şi 100 de câştigători ai unui premiu de 1.000 de lei.
Realizator: Mai multe informaţii cu siguranţă o să aflăm după lansarea pe care o aveţi programată şi pe care o evocaţi ceva mai devreme. Pentru final, voiam să vă întreb dacă există aşa, în plan, propuneri fiscale în acest an, care să afecteze, să influenţeze românul de rând?
Anca Dragu: Nu, în niciun caz. Eu am spus de la începutul mandatului meu că predictibilitatea fiscală este un element foarte important atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice. Şi, de aceea, ne ţinem de această promisiune şi de acest deziderat.
Realizator: O zi bună şi succes la lansare!
Anca Dragu: O zi bună! Mulţumesc.
AUDIO Interviul integral
Transcrierea interviului Agenţia de presă RADOR