Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova
"Păcat că cetăţenii nu au conştientizat că această criză politică trebuia soluţionată duminică. Dacă nu va fi redat referendumul, noi trebuie să tragem o concluzie. Cred că a fost şi o greşeală a noastră".
Articol de Lina Grâu, 06 Septembrie 2010, 09:44
Referendumul desfăşurat ,duminică, în Republica Moldova ar putea fi invalidat din cauza unei participări insuficiente la vot, potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Elelctorală Centrală.
Participarea la referendumul de duminică pentru schimbarea Constituţiei Republicii Moldova în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui a fost în jur de 30%.
Procentul nu include datele de la secţiile de votare din străinătate, care, însă, potrivit Comisiei Electorale Centrale, nu ar crea diferenţe semnificative.
Pentru validare este necesară o treime din numărul alegătorilor, aşa că în momentul de faţă se profilează un eşec, iar în acest caz preşedintele va fi în continuare ales de parlament, nu direct de către cetăţeni, aşa cum dorea alianţa de guvernare, ceea ce ar duce la prelungirea actualei crize constituţionale.
După aflarea cifrei de participare, preşedintele interimar Mihai Ghimpu i-a acordat un interviu corespondentei Radio România Actualităţi, Lina Grâu.
Mihai Ghimpu: Păcat că cetăţenii nu au conştientizat că această criză politică trebuia soluţionată astăzi. Dacă nu va fi redat referendumul, noi trebuie să tragem o concluzie. Cred că a fost şi o greşeală a noastră, după aprecierea mea personală, că nu a trebuit totuşi să dau ascultării unora care au zis că să avem pragul de o treime, întrucît practica europeană spune că nu trebuie să existe prag şi Comisia de la Veneţia ne-a permis acest lucru ca să nu avem pragul de o treime.
Reporter: Care sunt lecţiile de învăţat pentru partidele din alianţă, pentru a nu admite o revanşă a Partidului Comuniştilor?
Mihai Ghimpu: Să înţelegem că astăzi puterea noastră este în noi. Numai aşa noi putem duce la bun sfârşit obiectivul pe care l-am asumat în faţa alegătorilor şi pentru care ne-au dat votul la 29 iulie, fiindcă votul din 29 iulie legat de votul de aur din 5 aprilie, unde noi nu am dat votul pentru comunişti şi lumea a înţeles că în aceşti oameni poţi să ai încredere, ori le poţi încredinţa viitorul. Dar, din păcate, în ultimul timp, aici, cetăţenii au avut posibilitatea să se convingă că lucrurile nu stau tocmai aşa".
În Republica Moldova, alegătorii au fost chemaţi , duminică, să decidă prin referendum, dacă sunt de acord cu alegerea directă, de către cetăţeni, nu de către Parlament, a preşedintelui ţării.