Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor
53.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din administraţia publică locală, astfel încât să rezulte o reducere a cheltuielilor salariale cu 25 la sută.
Articol de Bogdan Isopescu, 15 Iulie 2010, 15:13
Patru milioane şi jumătate de euro economisiţi pe an ar fi beneficiul financiar al reducerii numărului de secretari de stat şi de subprefecţi.
Nu este clar însă câţi dintre aceştia vor reintra în sistem, în condiţiile în care funcţionarii demişi pot beneficia de un proces de recalificare profesională sau de ocupare a unui alt loc de muncă.
În paralel, autorităţile judeţene sunt şi ele nevoite în această perioadă să ia măsuri pentru aplicarea ordonanţei guvernului de reducere a numărului angajaţilor din administraţia locală, dar şi un proces care ar viza angajaţii de la diferite ministere sau instituţii.
Tăierile de personal cauzate de criza economică vin pe fondul încercărilor de ani de zile ale guvernelor de a descentraliza şi eficientiza administraţia.
Reporter: România poate considera acest moment drept unul de reformare a administraţiei?
Mihai Capră: Cred că este mult spus totuşi 'regândire'. Regândirea sistemului cred eu că ar presupune o altă împărţire adiministrativă. În general, sistemele astea din administraţie, fiind sub influenţa deciziei politice, au, în general, tendinţa de a se umfla; mai ales în această perioadă de criză a fost nevoie mai mult să punem stop abuzurilor de personal, atât în administraţia centrală, cât şi în administraţia locală.
Reporter: Această reducere a cheltuielilor, fiindcă înţeleg că acesta este punctul central, va fi aplicată în administraţia publică uniform sau vor fi abordate departamentele şi sectoarele din cadrul administraţiei separat? Într-o parte mai mult, într-o parte mai puţin?
Mihai Capră: Se are în vedere, în primul rând, o reducere a cheltuielilor salariale cu 25%. Sigur că această reducere nu înseamnă automat o reducere cu 25% a personalului. Trebuie avut în vedere că sunt într-adevăr şi sectoare în care nu putem gândi o reducere foarte importantă a numărului de personal. Numai în urma unei analize va rezulta care vor fi aceste sectoare.
Reporter: Când va fi făcută această analiză şi...
Mihai Capră: Ea se lucrează deja, fiecare minister... Deja unele au şi trecut prin hotărâre de guvern, noua formă de restructurare, dar dacă vreţi să mă refer la ministerul nostru, Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem pregătite formele de restructurare, numai că trebuie obţinut avizul CSAT, ceea ce se va întâmpla probabil luni sau marţi, în aşa fel încât probabil miercuri să intrăm în hotărâre de guvern cu forma restructurată a ministerului.
Reporter: Aşadar, avem reduceri de 25% a cheltuielilor şi în acelaşi timp, o cifră care nu este încă exactă în legătură cu disponibilizările. Auzeam de 50.000 de...
Mihai Capră: 53.000 de oameni care sunt prognozate a se disponibiliza din administraţiile locale în urma aplicării standardelor de personal. Aceste normative de personal au fost întocmite de către prefecţi, au fost înaintate la Direcţie, la noi la minister, iar până în data de 16 august primăriile şi consiliile judeţene au obligaţia legală de a aproba în consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, noile organigrame pentru încadrarea în normativul de personal.
Reporter: Şi aceste 53.000 de persoane...?
Mihai Capră: Administraţii publice locale, primării şi consilii judeţene.
Reporter: Cum garantează sistemul că diponibilizările vor fi făcute pe baza unor criterii de competenţă şi nu vor fi făcute la întâmplare?
Mihai Capră: Din păcate, sistemul nu poate garanta chestiunea asta. Aici rolul principal îl vor avea sindicatele din sistemul bugetar în general şi nu în ultimul rând, mass-media, care este paznicul democraţiei.
Reporter: În legătură cu secretarii de stat, cu subprefecţii, ce se va întâmpla cu ei?
Mihai Capră: În general, dacă luăm cazul subprefecţilor, avea undeva un post de funcţionar public din care erau suspendaţi. Pot reveni pe funcţiile respective sau pot alege o altă carieră.
Reporter: Ştiu de câteva cazuri de filarmonici şi teatre din ţară unde se prognozau, tot aşa, reduceri.
Mihai Capră: Este decizia consiliului local, evident. Fiecare consiliu local hotărăşte cum ştie că este mai bine.