Liviu Toader, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Funcţionarilor Publici
Liderii de sindicat nu par îngrijoraţi de perspectiva concedierilor şi susţin că angajaţii din domeniul finanţelor publice nu sunt în pericol de a fi concediaţi.
Articol de Cătălin Lenţa, 28 Aprilie 2011, 10:58
Realizator:Reorganizarea fiscală, despre care vorbesc oficialii, nu pare să îi sperie pe angajaţii finanţelor publice, dovadă fiind declaraţiile liderilor sindicali din domeniu. De concedieri nici nu poate fi vorba, susţin aceştia, pentru că şi aşa suntem prea puţini, ba chiar ar fi nevoie să se mai facă unele angajări. Iar dacă ar urma să fie desfiinţate câteva unităţi ale administraţiei fiscale, probabil că oamenii de acolo vor fi redistribuiţi, a declarat pentru Radio România Actualităţi, Liviu Toader, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Funcţionarilor Publici. Despre intenţiile guvernului a auzit liderul de sindicat, dar spune că ar fi vorba doar de declaraţii şi nimic mai mult.
Liviu Toader: Eu le consider ca fiind nişte declaraţii politice aceste declaraţii care au fost făcute astăzi.
Reporter: Adică nu credeţi că sunt adevărate, nu se va reorganiza, nu vor fi desfiinţate administraţii? Ce să înţeleg?
Liviu Toader: Ştiţi ce se întâmplă? Diferenţa între declaraţiile politice şi realităţile care trebuie puse în practică, această diferenţă este ca şi diferenţa între ideal şi concret. Eu cred că deocamdată aceste comasări care vor a se face la nivelul Ministerului Finanţelor Publice nu este timpul şi nu este momentul ca ele să fie făcute.
Reporter: Totuşi sunem conduşi de politic. Chiar dacă aceste declaraţii sunt politice, aşa cum spuneţi dumneavoastră, ele dovedesc o intenţie. Vorbeaţi şi de un proiect de act normativ de reorganizare. Este clar că în final, într-un fel sau altul, această reorganizare se va face. Greşesc?
Liviu Toader: Nu. O parte greşiţi deoarece nu neapărat înseamnă concedieri pentru că ...
Reporter: Păi, a anunţat domnul Blejnar. Domnul Blejnar vorbea de concedieri.
Liviu Toader: A anunţat, dar fără să iasă cu nişte cifre, să spună care activităţi ale sistemului finanţelor publice au nevoie de personal...
Reporter: Să înţeleg că ar exista posibilitatea că cei eventual disponibilizaţi dintr-o parte să fie trecuţi în alte servicii, nu? În alte părţi?
Liviu Toader: Cu siguranţă aşa cred că se va şi întâmpla pentru că sunt foarte multe activităţi care sunt descoperite. Atâta timp cât nu se iese cu nişte cifre oficiale, o analiză pe fiecare structură a sistemului de finanţe nu putem să luăm, să spunem, dacă colegi de-ai noştri pot fi concediaţi sau nu pot fi concediaţi. În plus....
Reporter: Dar ce vă faceţi dacă totuşi se fac aceste concedieri şi analizele vor veni mai târziu?
Liviu Toader: În primul rând că nu au cum să le facă datorită faptului că aceste concedieri vor trebui făcute în baza unui act normativ.
Reporter: Care nu există, nu?
Liviu Toader: Care nu există. Deocamdată există hotărâre de guvern de înfiinţare şi funcţionare a Ministerului Finanţelor Publice care prevede un număr de posturi. Va trebui luată o hotărâre în guvern şi emiterea unui astfel de act normativ.
Reporter: Să înţeleg, ca o concluzie, domnule Liviu Toader, sunteţi liniştit din punct de vedere sindical văd?
Liviu Toader: Liniştit atâta timp cât toţi paşii se vor parcurge conform legii şi atâta timp cât personalul pe care îl reprezentăm, din câte ne spun toate statisticile, trebuie suplimentat.
Interviu realizat de Cătălin Lenţa şi difuzat miercuri, la RRA.