Laslo Borbely, ministrul mediului
"S-ar dori să fie angajament legal din partea a cât mai multe ţări ca să reducă emisiile, adică să investească în ceea ce înseamnă un climat mai sănătos şi reducerea emisiilor, deci energie regenerabilă, tot ceea ce ţine de economia verde".
Articol de Alina Bordeiaşu, 07 Decembrie 2011, 11:41
Prezent marţi, la Durban, în Republica Sud-Africană, la conferinţa Naţiunilor Unite pentru schimbări climatice, reprezentantul României, ministrul mediului, Laslo Borbely a acordat un scurt interviu redactorului Radio România, Alina Bordeiaşu.Negocierile care au loc la această conferinţă urmăresc stabilirea unor modalităţi pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu scopul de a limita creşterea temperaturii planetei cu numai 2 grade Celsius.Redactorul RRA l-a întrebat pe ministrul Borbely ce urmăreşte această reuniune.
Laszlo Borbely: S-ar dori să fie angajament legal din partea a cât mai multe ţări ca să reducă emisiile, adică să investească în ceea ce înseamnă un climat mai sănătos şi reducerea emisiilor, deci energie regenerabilă, tot ceea ce ţine de economia verde. În momentul de faţă, discuţiile, chiar dacă nu sunt într-un impas, dar încă nu s-au finalizat, punctele de vedere nu s-au apropiat, şi de aceea este foarte important: avem şansa să fim în acestă echipă de negociere pe care o trimite UE într-o dezbatere informală în următoarele zile, care înseamnă 50 de ţări din cele 194, şi aceste grupuri mari desemnează acele ţări care trebuie să dezbată informal, să apropie acele discuţii care au fost până acum purtate la nivelul experţilor.
Reporter:Domnule ministru, se va ajunge într-un final la un acord care să cuprindă reguli stricte în această privinţă?
Laszlo Borbely: Eu sper să nu stăm aici neapărat până sâmbătă dimineaţă, dar vineri eu sper că va fi o înţelegere care să fie de fapt în avantajul mediului şi al generaţiilor viitoare, pentru că au o responsabilitate enormă cei care sunt aici şi se simte această tensiune. Dacă nu se ia o decizie clară - şi UE este de fapt foarte activă şi noi ne-am angajat ca să reducem cu 20% aceste emisii, dar dacă nu vin ceilalţi să se angajeze foarte ferm că vor fi parteneri în acest demers.
Reporter: Dar care sunt problemele care împiedică practic luarea unei decizii?
Laszlo Borbely: Senatul şi Camera Reprezentanţilor din SUA nu acceptă acest protocol pentru raţiuni economice - ştiţi foarte bine că în SUA sunt foarte multe asemenea firme care poluează. Şi atunci, ei încearcă să demonstreze, pe de-o parte, că fac foarte mult pentru reducere, dar nu sunt neapărat de acord să se ralieze şi să semneze un asemenea acord global, care ar însemna bani mulţi daţi de către ţările dezvoltate către ţările în dezvoltare.