Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Kelemen Hunor, ministrul culturii

Cât de solid este Guvernul în faţa crizei?

Kelemen Hunor, ministrul culturii

Articol de Politica Romaneasca, 24 Iunie 2010, 14:48

Realizator: Am tot vorbit zilele trecute despre opoziţie, ce face opoziţia în faţa crizei. Dar cât de solid este Guvernul în faţa crizei? Reporter: Da, este o întrebare foarte bunã. Intenţionãm sã i-o adresãm în cele ce urmeazã invitatului dimineţii la RFI, este vorba de preşedintele executiv al UDMR, ministrul culturii, Kelemen Hunor. Bunã dimineaţa! Mulţumesc pentru prezenţã!

Kelemen Hunor:" Bunã dimineaţa! "

Reporter:" Bun. Iatã, UDMR nu acceptã sacrificii suplimentare pentru cei sãraci faţã de cele deja adoptate.
Este o declaraâţie fãcutã marţi de preşedintele UDMR, domnul Markó Béla. V-aş întreba, domnule ministru Kelemen Hunor, pânã unde sau cât de mult este dispusã Uniunea sã sprijine acest plan anticrizã? Existã şi anumite limite? "


Kelemen Hunor: "Probabil cã existã şi anumite limite, dar noi nu am stabilit o anumitã limitã din motive pragmatice, fiindcã în acest moment, dacã stabileşti o anumitã limitã, o ţintã şi nu reuşeşti, din varii motive, poate independente de voinţa ta, nu poţi sã atingi aceste ţinte, atunci înseamnã cã trebuie sã iei o decizie durã, brutalã, dacã vrei sã fii consecvent cu tine însuţi.



Dar important este, şi de aceea am spus cã nu vom şi nu vrem sã mai mergem cu sacrificii mai departe, important este efectul acestor mãsuri pe care noi le-am luat acum şi, dacã reuşim sã mai punem în aplicare câteva mãsuri pentru relansarea, pentru stimularea economiei, atunci sigur cã anul viitor putem schimba un pic ceea ce noi în acest moment prin aceste mãsuri am dus-o într-o direcţie nu prea aceptabilã pentru foarte mulþi oameni şi mã gândesc înainte de orice la pensionari.



Dar o limitã exactã este greu de stabilit. Trebuie eficienţã, trebuie responsabilitate şi trebuie solidaritate în guvern. Şi dacã aceste lucruri funcţioneazã, atunci eu sunt convins cã tot ce depinde de noi poate fi pus în aplicare."



Reporter: "Existã voci din spaţiul public, domnule ministru Kelemen Hunor, voci care acuzã Guvernul cã se mişcã prea lent. Cum rãspundeţi? "



Kelemen Hunor:" Acum depinde cu ce facem o comparaţie. Dacã facem o comparaţie cu guvernul de anul trecut, atunci nu se mişcã lent absolut deloc. Dacã ne gândim la situaţia concretã şi la contextul în care trebuie sã ne mişcãm, iarãşi pot sã vã spun cã nu ne mişcãm lent, fiindcã existã şi o grãmadã de lucruri, inclusiv de naturã juridicã, care nu depind de noi.



De exemplu, contractele colective de muncã pe ramurã sau într-un anumit segment mai restrâns. Şi nu poţi sã faci, de exemplu, disponibilizãri, nu poţi sã faci o restructurare de la o zi la alta fiind în vigoare nişte contracte colective de muncã, care din punctul meu de vedere, şi nu o sã fiu simpatic pentru foartã multã lume, sunt pãguboase. Sunt fãcute iresponsabil. Sã dai 48, sã dai 60 de salarii compensatorii este ceva incredibil, de neacceptat.



De aceea spun cã şi aceste condiţii şi aceste limite obiective trebuie luate în calcul când vorbim de viteza cu care se mişcã efectiv executivul. Eu nu spun cã nu se poate mai repede, dar nici nu pot sã fiu de acord cu acele voci care spun cã în şase luni de zile noi ne-am fi mişcat foarte încet. Nu ne-am mişcat încet şi sper cã nici în a doua jumãtate a anului nu ne vom opri.



Analizãm foarte serios ce sã facem, de exemplu, în acele situaţii unde contractele colective de muncã pe ramurã sau pe un segment mai restrâns nu prea permit o restructurare aşa cum ar trebui sã o facem. "



Reporter: "Da, uitaţi, apropo de asta, v-aş întreba dacã dumneavoastrã credeţi cã acest plan de austeritate va da roade în acest an, pentru cã mai sunt doar şase luni."



Kelemen Hunor:" Va da roade doar în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare, doar în acest sens. Nu va stimula economia şi asta este marea problemã a acestor mãsuri şi de aceea noi spunem de câteva sãptãmâni şi, discutând cu colegii de la PD-L, şi ei au fost de acord cã trebuie destul de rapid, pânã la sfârşitul lunii, pânã la începutul lunii viitoare sã adoptãm nişte mãsuri din care reuşim sã stimulãm economia.



Astfel, aceste mãsuri poate reuşesc sã menţinã un echilibru bugetar, dar nu va reveni economia din cauza sau datoritã acestor mãsuri."



Reporter: "Dar de fapt... "

Kelemen Hunor: "Doar un echilibru bugetar putem asigura, atât."



Reporter:" Dar de fapt de ce întârzie atât de mult aceste mãsuri de reluare a creşterii economice? Sigur, fãrã sã intrãm în detalii tehnice, aţi discutat cu colegii de la PD-L, ce v-au spus? "



Kelemen Hunor: "şi ei fac o analizã şi noi facem analiza noastrã şi aici lucrurile, din acest punct de vedere, sunt foarte clare şi foarte simple. Ambele formaþiuni politice doresc un set de mãsuri prin care reuşim sã relansãm economia, sã stimulãm economia.



Acuma, sigur, sunt o grãmadã de date tehnice, cum facem, ce reducem, ce facilitãţi dãm, reducem din taxe - se poate - dacã reducem taxele, atunci veniturile la buget scad, de când am putea face acest lucru, ce alte forme de stimulente se pot asigura pentru zona întreprinderilor mici şi mijlocii, cei care într-adevãr ar trebui sã fie motorul economiei pe termen mediu şi pe termen lung, ce facilitãţi putem da - dacã se pot da nişte facilitãţi pentru investitorii strãini care vor sã vinã în România - sigur, bani foarte mulţi nu existã acuma pe piaþa internaţionalã şi în zona investiţionalã, dar nici nu poţi sã spui cã nu sunt oameni interesaţi pe infrastructurã, pe energie, pe telecomunicaţii, pe servicii şi discutãm despre aceste lucruri foarte pragmatice şi punctuale. "



Reporter:" Ministrul de finanţe, Sebastian Vlãdescu, ezitã sã spunã foarte clar dacã salariile şi pensiile vor reveni anul viitor la valoarea iniţialã, vã întreb, domnule Kelemen Hunor, ce va face UDMR dacã nivelul acestor venituri nu revine, totuşi, la normal, aşa cum s-a spus iniţial?"



Kelemen Hunor:" Trebuie sã plecãm de la premisa cã aceste mãsuri sunt temporare, pânã la sfârşitul anului. Începând de anul viitor, ceva se va schimba, deci nu vor rãmâne aşa nici pensiile, nici salariile. Eu cred cã în ceea ce priveşte pensiile, noi trebuie sã revenim la situaţia actualã, înainte de a lua aceste mãsuri şi trebuie sã reaşezãm pensiile acolo unde au fost în prima jumãtate a anului, dacã se poate.



Dacã nu, atunci aproape de acest nivel. În ceea ce priveşte salariile, lucrurile sunt mai complicate. Acolo dacã reuşim sã facem o restructurare la nivelul administraţiei centrale şi administraţiei locale - cã administraţia s-a umflat extraordinar de mult în ultimii ani - la nivelul agenţiilor guvernamentale şi la nivelul instituţiilor subordonate ministerelor, dacã reuşim sã facem o restructurare şi o reducere a numãrului de personal, atunci putem reveni şi cu salariile, poate nu 25%, poate mai puţin, dar aceste mãsuri sunt aplicabile pânã la sfârşitul anului, asta este clar. "



Reporter: "Ne apropiem de final - amintesc, domnule Kelemen Hunor, sunteţi ministrul culturii, dar şi preºedintele executiv al UDMR - v-aş întreba dacã nu existã cumva, sã spunem, riscul sa aibã loc un transfer de imagine negativã dinspre PD-L spre UDMR - sunteþi colegi în guvern - din cauza acestui impopular plan de austeritate, iar UDMR-ul sã piardã teren, de exemplu, în faţa altor formaţiuni maghiare radicale? "



Kelemen Hunor: "Eu n-aş vorbi despre un transfer de imagine de la PD-L la UDMR, cã nu aşa se pune problema, nu avem acelaşi electorat şi nu suntem nici din punct de vedere politic, cel puţin pânã în acest moment nu se pune problema sã fim comparabili, dar o pierdere de imagine vom suferi şi noi. Primim mesaje, stãm de vorbã cu oameni şi reacţia lor nu este una favorabilã, dar dacã ai curajul sã explici de ce trebuie sã faci lucruri neplãcute, de ce trebuie sã iei nişte mãsuri dure, de ce nu putem sã mergem mai departe cu aceste cheltuieli bugetare uriaşe, nesustenabile, atunci nu toţi, dar foarte mulţi înţeleg şi nu sunt mulţumiţi dar înţeleg aceste explicaþii raţionale.

Vom pierde în 2010 poate şi în 2011, la începutul anului, din credibilitate şi imaginea noastrã nu va fi ca în 2009, când eram în opoziţie, dar eu sper cã un om responsabil, un om curajos, un om politic care nu vrea sã fie popular tot timpul şi nu spune doar ce vrea sã audã omul de rând, când ajunge sã fie mãsurat dacã a fost corect sau n-a fost corect va fi mãsurat aşa cum acţiunile erau corecte sau nu erau corecte şi eu sper cã dupã primele luni din 2011 încet-încet reuşim sã restabilim un echilibru şi putem sã mai câştigãm şi imagine dacã munca noastrã şi responsabilitatea noastrã şi eficienţa mãsurilor noastre va fi vizibilã şi omul de rând va simţi cã ceea ce am fãcut, am fãcut pentru societate."



Reporter:" Ultima întrebare, foarte pe scurt, în 30 de secunde, vã rog, am pãstrat acest subiect pentru final: e vorba de ştirea zilei de miercuri care, iatã, ţine capul de afiş în presa de astãzi, e vorba de acea ciudatã, sã spunem, prevedere din proiectul de strategie naţionalã de apãrare a României, care spune, între altele, cã, iatã, campaniile de presã tendenţioase, care îşi propun sã destabilizeze cumva instituţiile statului, reprezintã o vulnerabilitate la adresa siguranţei naþionale. Cum priviţi aceastã prevedere? Vi se pare inspiratã? "



Kelemen Hunor:" Nu cred cã era necesarã o astfel de prevedere, dar eu nefiind membru în CSAT, nici nu vreau sã comentez prea mult o astfel de propunere. Urmeazã o dezbatere şi trebuie vãzut cum va ieşi de la Parlament în urma dezbaterii, eu unul singur n-aş fi spus aşa ceva în strategie, dar pot sã înþeleg şi raţionamentele celor care au propus aşa ceva.

Eu vin din presã, pânã în '97 am lucrat în presã, eu cunosc destul de bine lumea presei şi cunosc destul de bine şi lumea oamenilor politici; existã o simbiozã între presã şi lumea politicã şi existã şi o neîncredere, nu spun totalã şi nu vreau sã generalizez, dar o neîncredere în ceea ce priveşte presa şi în ceea ce priveşte oamenii politici din partea presei. E o chestiune reciprocã, dar aceastã simbiozã nu poate fi negatã în niciun fel.

Interviu realizat joi la Radio France International



Reporter: Am înţeles, mulţumesc foarte mult pentru prezenţa aici la RFI.

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023