Jonathan Calvit, editor la publicaţia "The Sunday Times"
"A fost clar de la bun început că unul din lucrurile pe care le dorim de la el(Adrian Severin, n.r.) e să ne ajute prin introducerea de amendamente care să influenţeze legislaţia europeană".
Articol de Dan Vasiliu, 24 Martie 2011, 15:52
În timp ce Parlamentul European anchetează cazul pornind de la un dosar primit de la publicaţia "The Sunday Times", Adrian Severin a cerut forului legislativ să ia în calcul măsuri penale faţă de ziariştii britanici.
El spunea şi că ar vrea să îi acţioneze în justiţie pe jurnalişti pentru defăimare.
Corespondentul RRA la Londra, Dan Vasiliu, a stat de vorbă cu editorul departamentului de investigaţii al publicaţiei, Jonathan Calvit.
Reporter:Când v-aţi decis să începeţi această anchetă, aveaţi informaţii că unii politicieni ar putea accepta să primească bani pentru a înainta anumite amendamente în Parlamentul European sau aţi vrut doar să testaţi terenul?
Jonathan Calvit: Au fost câteva persoane care ne-au spus că există o relaţie foarte strânsă între lobby-işti şi europarlamentari, iar politicienii pe care i-am ales sunt oameni care aveau în mod clar interese comerciale.
Reporter: În afara acestor trei politicieni despre care aţi scris, aţi contactat şi pe alţii?
Jonathan Calvit: Le-am scris multor parlamentari, ne-am întâlnit cu mai mulţi dintre ei şi am decis să publicăm un articol despre aceştia trei.
Reporter: Europarlamentarul român Adrian Severin se apără spunând că tot timpul discuţia a fost legată de un contract de consiliere şi nu despre plăţi pentru înaintarea unor amendamente. Când l-aţi abordat, i-aţi spus de la început că sunteţi dispuşi să îi daţi bani pentru a propune anumite amendamente sau acest lucru a fost menţionat mai târziu?
Jonathan Calvit: A fost clar de la bun început că unul din lucrurile pe care le dorim de la el e să ne ajute prin introducerea de amendamente care să influenţeze legislaţia europeană. Am discutat despre acest lucru, nu cred că s-a îndoit vreo clipă că nu va fi plătit pentru depunerea acelui amendament sau pentru faptul că şi-a convins unul din colegi să o facă. A trimis chiar şi o factură care era pentru acel amendament.
Reporter: Se menţionează undeva exact ce servicii sunt facturate?
Jonathan Calvit: Nu, menţionează doar servicii de consultanţă legate de amendamentul respectiv. Am avut un contract general cu el, în baza căruia urma să fie plătit cu 100.000 de euro pentru consiliere parlamentară, dar, spre deosebire de ceilalţi parlamentari, a cerut ca, în cazul în care va lucra în Parlament pentru noi, să fie plătit cu 4.000 de euro pe zi.
Reporter: Dar nu aveţi un contract semnat?
Jonathan Calvit: Nu, nu aveam nevoie de aşa ceva.
Reporter: Ne puteţi spune exact ce amendamente l-aţi rugat pe Adrian Severin să propună?
Jonathan Calvit: Nu îmi aduc aminte cu exactitate.
Reporter: L-aţi rugat să depună mai multe amendamente sau doar unul singur?
Jonathan Calvit: Nu îmi amintesc cu exactitate secvenţa evenimentelor, dar cred că l-am rugat să mai depună unul înainte, dar nu a avut timp să o facă.
Reporter: Vă amintiţi să fi fost unul legat de depozitarea de deşeuri? Adrian Severin a menţionat într-o conferinţă de presă că l-aţi abordat în decembrie pentru a depune un amendament pe această temă, dar că v-a refuzat.
Jonathan Calvit: Ei bine, nu a făcut-o.
Reporter: Oferta dumneavoastră a fost acceptată imediat sau a trebuit să insistaţi pentru a face aceste plăţi?
Jonathan Calvit: I-am spus că vrem să înainteze un amendament şi că îi vom plăti tariful de consultanţă de 4.000 de euro pe care îl cere şi a fost de acord să facă asta.
Reporter: Domnul Severin a spus că va acţiona în judecată publicaţia "Sunday Times". Cum comentaţi acest anunţ?
Jonathan Calvit: Noi susţinem în continuare articolul şi avem foarte multe dovezi pentru a fi acoperiţi.
Reporter: Mai multe decât aţi publicat deja?
Jonathan Calvit: Da, bineînţeles.
Reporter: De ce nu le daţi pe toate publicităţii?
Jonathan Calvit: Pentru că am scris deja un articol de 3.000 de cuvinte despre acest subiect şi nu mai aveam loc în ziar.
Interviu realizat de corespondentul RRA la Londra, Dan Vasiliu şi difuzat pe 22 martie la Radio România Actualităţi.