Iosif Boda, analist politic
"Nici o şansă de câştig pentru o nouă moţiune, câtă vreme există o discuţie de peste un an de zile în ceea ce priveşte Legea învăţământului, câtă vreme legea a trecut destul de uşor prin Camera Deputaţilor şi stă de luni de zile la Senat".
Articol de Cristina Grecu, 29 Octombrie 2010, 10:26
Reporter: Ce şanse are o a doua moţiune de cenzură într-un timp atât de scurt?
Iosif Boda: Nici o şansă de câştig pentru moţiune, câtă vreme există o discuţie de peste un an de zile în ceea ce priveşte Legea învăţământului, câtă vreme legea a trecut destul de uşor prin Camera Deputaţilor şi stă de luni de zile la Senat, care este camera decizională de această dată şi unde numărul profesorilor universitari şi a celor direct interesaţi, dacă vreţi, dar şi a celor care potrivit prevederilor noii legi devin incompatibili cu funcţiile pe care le deţin în învăţământ, mai ales în învăţământul superior şi cu calitatea lor de parlamentari, e mai mare, în această situaţie e greu să crezi că o moţiune care nici nu a fost pregătită până acum - se spune că PSD-ul astăzi (n.r.joi) s-a decis, şi încă în a doua parte a zilei, şi i-a dat sarcină dnei Andronescu să elaboreze textul; ceilalţi nici nu ştiu ce semnează, pentru că semnăturile se adună înainte de a vedea textul, înainte ca textul să fie gata. Nu cred într-o mai mare determinare pentru Legea învăţământului decât ar fi trebuit să fie determinarea pentru dărâmarea guvernului în întregime, pe motive esenţiale, dacă vreţi.
Reporter: Dar ar mai fi timp pentru strângerea unor voturi pentru această moţiune?
Iosif Boda: Nu, deci strângerea de voturi este dificilă. Pe de o parte, UDMR-ul nu mai trebuie ţinut - de fapt, nici aşa nu ar fi trebuit, probabil, ţinut în bancă. Asta este o chestiune care eu personal nu pot să o apreciez, se traduce proverbul românesc "frica păzeşte bostănăria", de a ţine deputaţii şi senatorii în bancă şi nu de a vota. Dacă ai oameni în care ai încredere că nu vor vota altfel, trebuiau lăsaţi să voteze.
Reporter: Domnul Pambuccian spunea că ar fi cam ultima moţiune pe care nu o să o mai voteze. Ce ziceţi de asta?
Iosif Boda: Da, dânsul însă se referea la motivaţii strict economice, strict de măsuri categorice şi ţintite pentru creşterea economică.
Reporter: Atunci, la ce bun o altă moţiune? Opoziţia nu-şi riscă imaginea? Dacă mai are o a doua înfrângere într-un timp atât de scurt? Ce o să zică electoratul?
Iosif Boda: Într-un fel îşi riscă, dar pe de altă parte, aici este o ofensivă pentru Transilvania, dacă vreţi. De ce să înveţe elevii de naţionalitate maghiară Istoria şi Geografia României în limba lor maternă şi de ce nu în română? Eu trebuie să spun că asta este o mentalitate extrem de valabilă pentru ofensiva ideii naţionale de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX în această zonă a Europei, dar este troglodită. Părerea mea este - şi nu doar a mea- că nu limba de predare contează atât de mult în cazul Istoriei României, ci conţinutul - ce anume înveţi, ce fel de istorie, cum o înveţi. E o istorie vopsită, revopsită de atâtea ori, mai ales în anii de dinainte de '89, sau ce e anume?
Interviu difuzat de Radio România Actualităţi joi, 28 octombrie 2010.