Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal
"Măsura de reducere a CAS poate fi făcută doar dacă extindem baza de impozitare la CAS şi la alte forme decât cele din salarii, de tip PFA, microîntreprinderi, drepturi de autor".
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Mai 2014, 14:17
Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, CAS, cu 5 procente de la jumătatea acestui an, aşa cum au anunţat reprezentanţii Guvernului în cazul în care va fi posibil, va aduce o gaură de 2,6 miliarde de lei la buget, adică aproximativ 600 de milioane de euro într-o jumătate de an.
Consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, a declarat pentru Agerpres că guvernul nu are în vedere, anul acesta, extinderea bazei de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice.
Sergiu Şteţ l-a întrebat pe preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, cum ar putea fi compensată reducerea veniturilor bugetului în cazul în care va fi redus CAS-ul?
Ionuţ Dumitru: Până în momentul de faţă, colectarea veniturilor bugetare este una foarte slabă şi deja discutăm de un gol pe partea de venituri la trei luni de peste 1 miliard şi ceva de lei, pe partea de venituri din taxe şi impozite. În aceste condiţii, este foarte greu de acomodat în buget o măsură suplimentară care creează o presiune de două miliarde şi ceva de lei fără să iei nişte măsuri suplimentare, adică fie pe partea de cheltuieli, să reduci anumite cheltuieli, fie să creşti veniturile bugetare.
Sergiu Şteţ: Pe partea de cheltuieli, din câte s-a văzut până acum, nu se intenţionează tăierea şi mai ales având în vedere că suntem într-un an electoral este destul de puţin probabil.
Ionuţ Dumitru: Dacă ne uităm, până acum, oricum cheltuielile bugetare au fost ajustate foarte puternic. Deci, ca să rămânem în ţintele de deficit bugetar, în condiţiile în care veniturile bugetare sunt mult sub aşteptări, au fost ajustate foarte puternic, în special cheltuielile de investiţii care, la trei luni, au fost cu 45% mai mici decât aceleaşi trei luni ale anului 2013. Evident, că dacă venim cu o măsură care în a doua parte a anului creează un gol bugetar de peste 2 miliarde de lei, aşa cum este măsura de reducere a CAS, nu ştiu cum o putem acomoda prin reduceri de cheltuieli, ar trebui să discutăm de reduceri masive de cheltuieli.
Sergiu Şteţ: Ar rămâne varianta creşterii de venituri. De unde s-ar putea atrage venituri de nivelul a 600 de milioane de euro în plus?
Ionuţ Dumitru: Măsura aceasta de reducere a CAS poate fi făcută doar dacă extindem baza de impozitare la CAS şi la alte forme decât cele din salarii, de tip PFA, microîntreprinderi, drepturi de autor şi altele au un tratament favorabil din perspectiva plăţilor de contribuţii la asigurările sociale.
Sergiu Şteţ: Care ar fi? Persoanele fizice autorizate, drepturile de autor?
Ionuţ Dumitru: Persoanele fizice autorizate, drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuală în general. De veniturile din chirii s-a discutat.
Sergiu Şteţ: Domnul Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat că anul acesta nu se pune problema creşterii bazei de impozitare, deci a altor venituri pentru persoanele fizice.
Ionuţ Dumitru: Atunci, o soluţie miraculoasă nu există. Dacă nici baza de impozitare nu creşte, nici alte taxe nu cresc, nici cheltuielile bugetare nu se ajustează, două miliarde şi ceva de lei nu pot fi acoperiţi pur şi simplu din senin. Trebuie găsită o soluţie: reducere de cheltuieli sau creştere de venituri.