Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri
"De la an la an, absolvenţii devin direct şomeri sau sunt inactivi pe piaţa forţei de muncă, ceea ce nu este normal într-o societate în care, de fapt, tinerii trebuie să reprezinte motorul economiei şi să fie cei mai dinamici".
Articol de Eugen Rusu, 29 August 2014, 10:50
Eugen Rusu: Absolvenţii de studii medii şi superioare promoţia 2014 şi IMM-urile care doresc să se înscrie pentru a primi ajutorul de minimis privind locurile de muncă subvenţionate o pot face începând din 25 august.
Cu ajutorul acestor proiecte, se vor crea aproximativ 400 de noi locuri de muncă destinate tinerilor absolvenţi.
Despre susţinerea angajării tinerilor şi dinamizarea activităţii în mediul privat, vorbim acum cu ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, domnul Florin Jianu.
Ce înseamnă acest program şi ce restricţii are, vă rog!
Florin Jianu: Acest program, practic, susţine crearea de locuri de muncă în rândul absolvenţilor 2014, fie de liceu, de studii medii sau de facultate. Un IMM poate aplica pentru... dacă este microîntreprindere, pentru un număr de 3 locuri de muncă maxim, dacă este mică, pentru un număr de 5 locuri şi, dacă este întreprindere mijlocie, pentru un număr maxim de 7 locuri de muncă. Deci, nu am impus un număr minim de locuri de muncă, ci un număr maxim de locuri de muncă. Locurile de muncă trebuie să fie noi pentru acel IMM şi, practic, statul susţine pe o perioadă între 6 şi 12 luni salariul în totalitate al absolventului, într-un cuantum pentru absolvenţii de studii medii de 900 de lei net, adică plus contribuţiile datorate de angajator şi de angajat lunar, iar pentru un absolvent de studii superioare 1.300 de lei net.
Eugen Rusu: Şi, practic, restricţia este că trebuie să fie absolvent 2014?
Florin Jianu: Aceasta singura restricţie, pentru că, de la an la an, absolvenţii, practic, devin direct şomeri sau sunt inactivi pe piaţa forţei de muncă, ceea ce nu este normal într-o societate în care, de fapt, tinerii trebuie să reprezinte motorul economiei şi să fie cei mai dinamici.
Eugen Rusu: Exact! Domnule ministru, au mai fost şi alte programe de acest fel, care a fost bilanţul acestora şi ce aţi reparat în noul program, ce-aţi adus nou?
Florin Jianu: Nu, acest program este un program nou, este un program al Ministerului IMM-urilor...
Ajutoarele de minimis au mai fost, au mai fost şi pentru start-up-uri şi pentru întreprinzătorii debutanţi. Practic, noi, de la program la program, simplificăm din ce în ce mai mult lucrurile. Acum, am adus, ca şi simplificare, faptul că întreprinzătorul nu trebuie decât să dea o declaraţie pe proprie răspundere şi să transmită un formular completat. Atât.
Eugen Rusu: Adică este un buget alocat, pot fi un număr nelimitat de firme, poate fi, sau se restrânge?
Florin Jianu: Bugetul total al programului este de 40 de milioane de euro la nivel naţional, nu contează de unde este firma, din orice loc al ţării, din mediul rural, din mediul urban, este un sistem de "primul venit, primul servit". Aşteptăm firmele să aplice la această schemă. Deci nu există nicio restricţie şi, iar lucrurile se desfăşoară extrem, extrem de simplu.
Eugen Rusu: Domnule ministru, pentru că ne apropiem de week-end, ne mai destindem puţin. Am aflat că, împreună cu Autoritatea Naţională de Turism, aţi lansat competiţia de filme pentru amatori "Poveste din România". Despre ce este vorba şi care este target-ul?
Florin Jianu: Da. Ne dorim ca în ceea ce înseamnă promovarea României sau eu, ca ministru, îmi doresc acest lucru, să fie implicaţi oamenii, să fie implicaţi tinerii, să fie implicaţi toţi cei care au ceva de spus despre România. În acest sens, am lansat acest concept "Poveste din România", în care oricine, fie român sau nu, care are un filmuleţ despre România, este invitat să-l updateze pe site-ul romania.travel. În data de 26-27, vom avea o finală a acestui concurs. În funcţie de numărul de like-uri de pe pagina de facebook inclusă în romania.travel şi în funcţie de decizia juriului, pentru că va exista un juriu format de oameni din industrie, ei vor primi şi nişte premii, aceste filmuleţe vor fi prezentate şi la târgurile la care România participă, vor fi incluse în campania de promovare a României. Deci, practic, aceşti tineri care participă... s-au decis să participe şi să-şi pună filmuleţele la concurs, vor avea şansa celebrităţii în cinematografie, să-i spunem aşa, şi cred că autenticitatea e mult mai importantă decât nişte filmuleţe regizate de cineva.