Daniel Dăianu, consultant USL pentru probleme economice
Interviu acordat de Daniel Dăianu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, despre politica bugetară a Guvernului Ponta.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Mai 2012, 14:17
După discuţiile cu FMI, premierul desemnat Victor Ponta a anunţat că salariile în sectorul public vor creşte de luna viitoare cu 8%.
Salariile ar urma să revină la nivelul din 2010, când veniturile bugetarilor au fost reduse cu 25%, în luna octombrie sau noiembrie a acestui an.
În ultimele zile, Guvernul desemnat s-a mai angajat să încaseze contribuţii pentru sănătate doar pentru suma din pensie care depăşeşte 740 de lei.
În următoarele luni, pensionarii care au plătit această contribuţie îşi vor recupera banii încasaţi necuvenit de către stat.
Creşterea salariilor bugetarilor şi recuperarea contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari de la începutul anului trecut totalizează aproape 400 de milioane de euro.
FMI şi Banca Mondială au acceptat creşterea deficitului bugetar al României anul acesta, de la 1,9% din PIB la 2,2-2,3%.
Decizia nu trebuie interpretată ca o decizie motivată electoral, i-a explicat lui Sergiu Şteţ consultantul USL pentru probleme economice, Daniel Dăianu.
Daniel Dăianu: Este o creştere vizibilă, dar nu este una care să semnifice o relaxare a politicii bugetare. Amintesc că în 2011 deficitul era în jur de 4,5-4,6, în timp ce în acest an, în 2012, nu se va depăşi nivelul de 3%, chiar va fi mai mic decât 3%. Nici pe departe nu se poate vorbi de o ţară în care anul electoral are un impact asupra execuţiei bugetare.
Sergiu Şteţ: Această majorare de salarii şi de pensii, implicită, prin tăierea acelui CAS, este un angajament pe termen lung. Ca să nu crească deficitul bugetar peste 3%, ar însemna ca PIB nominal să nu scadă. Or, cine are garanţia astăzi că în 2013 sau în 2014 PIB României nu va scădea?
Daniel Dăianu: Bugetul pentru 2012 este în largă măsură definit în privinţa utilizărilor banului public, pe partea de cheltuieli. Ce înseamnă acest lucru? Că spaţiul de manevră este foarte, foarte limitat. În 2013, la care dvs. faceţi aluzie, şi anii următori, se poate lucra asupra construcţiei bugetului public. Este drept, însă, că creşteri de salarii, şi ceea în fapt înseamnă revenire, de fapt iar creşteri de pensii, prin eliminarea interpretării abuzive a impozitării, reprezintă cheltuieli permanente. Pe de altă parte, însă, se poate reface bugetul. Filosofia bugetului poate să fie alta în 2013, în 2014.
Sergiu Şteţ: Şi, de exemplu, pentru anul acesta cele 400 de milioane de euro de unde vor fi finanţate, pentru că, teoretic, când angajezi o cheltuială, trebuie să indici şi sursa de finanţare.
Daniel Dăianu: Sursa va fi, în cea mai mare parte, această creştere de deficit.
Reporter: Care este finanţată de unde?
Daniel Dăianu: Deficitul este finanţat prin împrumuturi făcute de stat. Ce înseamnă deficitul? El nu poate să fie altfel finanţat, pentru că, de pildă, dacă avem o creştere suplimentară a încasărilor fiscale, nu ai nevoie de..., nici nu îţi creşte deficitul.