Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
"Toţi acei 1,1 milioane de fermieri, care sunt înregistraţi, care au făcut cereri la APIA, vor primi, sper eu, până la 170 de euro la hectar".
Articol de Ianna Ioniţă, 29 August 2012, 10:50
Realizator:Invitatul special al emisiunii din această seară este ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Bună seara, domnule ministru.
Daniel Constantin: Bună seara.
Realizator:Aţi fost azi în judeţul Ialomiţa, un judeţ eminamente agricol, aşa a mai rămas. Ce spun oamenii? Cum se descurcă agricultorii după această perioadă de secetă extremă?
Daniel Constantin: Destul de dificil. Scopul vizitei de astăzi însă a fost cu totul şi cu totul altul.
Realizator: Ştim acest lucru.
Daniel Constantin: Am învestit acolo prefectul judeţului Ialomiţa. Este adevărat că la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai sectorului agricol. Am schimbat câteva vorbe cu dânşii. În trecut, însă, am organizat câteva evenimente şi în judeţul Ialomiţa şi am discutat despre starea agriculturii care, într-adevăr, în această perioadă, este lovită de acest fenomen care iată că la o perioadă de doi-trei ani, din păcate, ne produce pagube importante în producţia agricolă.
Realizator: Plăţile efective pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma secetei se vor face, aţi anunţat dumneavoastră, în luna noiembrie. Este cumva prea tîrziu?
Daniel Constantin: Nu cred că este târziu. Sunt mai multe facilităţi pe care le-am creat în acest an. Majoritatea le-am creat tocmai datorită faptului că fermierii au avut pierderi însemnate în agricultură şi n-am vrut să fie afectată perioada de recoltat sau perioada de însămânţat din această toamnă. Ca atare, pe de o parte hotărârea de guvern care reglementează sprijinul de minimis care probabil va fi aprobată săptămâna această în şedinţă de guvern, sâmbătă, pe 1 septembrie, va stabili foarte clar că se vor primi cererile în luna septembrie, iar la începutul lunii noiembrie vor începe plăţile efective, repet, pentru acest sprijin de minimis care se adresează persoanelor care deţin între 1 şi 10 hectare, sprijinul fiind în jur de 100 de lei la hectar. Însă toţi fermierii care sunt înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, deci acei fermieri care au solicitat sprijinul pe suprafaţă, numărul acestora fiind extrem de important, în jur de 1.100.000 de fermieri persoane fizice sau persoane juridice, au din acest an o facilitate şi anume aceea că pe baza unei adeverinţe pe care o eliberează Agenţia de Plăţi pot merge şi pot primi încă din data de 25 iulie de la bancă dacă vreţi în avans, pe baza unui credit-punte, 95 de euro la hectar. Este primul an de când suntem stat membru când venim cu această facilitate pentru fermieri atât de devreme, tocmai pentru a compensa şi pentru a nu-i pune în imposibilitatea de a-şi duce la capăt campania de recoltat, respectiv pregătirea campaniei de toamnă.
Realizator:Spuneţi-ne cât de mult, cu cât de mult se vor scumpi produsele alimentare din cauza acestei secete? Aveţi nişte estimări făcute?
Daniel Constantin: Nu, nu. Răspund zi de zi la aceste întrebări, am spus-o de fiecare dată, preţul este dat de piaţă. România este - după foarte mult timp în care a încercat să ajungă o economie de piaţă funcţională - astăzi avem o economie de piaţă funcţională în care preţul este dat de cerere şi ofertă, este dat de către piaţă. Ca atare, Ministerul Agriculturii nu poate să facă estimări în sensul acesta, însă putem să ne exprimăm păreri ca oricare jucător de pe piaţă, ca oricare actor implicat în ceea ce înseamnă fenomenul agricol şi pot să vă spun că din cauza secetei am şi nu numai din România, ci şi din alte ţări europene şi la nivel mondial, produsele agricole s-au scumpit în ultima perioadă în funcţie de categoria lor. Cerealele s-au scumpit cu un anumit procent, celelalte cu un alt procent, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat pe piaţă în perioada respectivă. Un element important l-a constituit, aşa cum ştiţi, şi piaţa din Rusia care reprezintă un însemnat jucător pe piaţa mondială şi care pentru o perioadă destul de importantă de timp a fost oarecum închisă, timp în care din cauza secetei preţurile au cunoscut o oarecare creştere. Dacă ar fi trebuit să ne referim numai la România, de exemplu la producţia de grâu, poate că o scumpire foarte mare nu ar fi fost justificată. Foarte mare, spun, o scumpire sigur că era justificată, dar nu foarte mare pentru că producţia pe care am înregistrat-o în acest an la grâu, am mai spus, este de 4,7 milioane de tone, în scădere faţă de media ultimilor cinci ani care a reprezentat 5,3 milioane de tone. Deci e o scădere, iată, nu atât de puternică şi nu care să justifice o scumpire foarte mare. Însă, evident, o producţie mai mică generează automat o anumită creştere de preţ.
Realizator:Au fost mulţi specialişti care au spus că seceta extremă s-a manifestat abia după ce a început recoltarea grâului, deci producţia de grâu nu a fost foarte lovită. Ce alte producţii au fost puse în pericol?
Daniel Constantin: Nu, haideţi să ne uităm puţin în trecut, pentru că toată lumea s-a referit la seceta din această vară care într-adevăr a afectat cultura de floarea soarelui şi porumb. Însă grâul a fost afectat în toamna anului trecut, atunci când în octombrie - noiembrie am avut secetă, nu s-a luat nici o măsură imediată cum ar fi cele pe care noi le-am luat în această perioadă şi anume să oferim acces la energie la un preţ ceva mai mic pentru a stimula zonele irigate, să oferim fermierilor posibilitatea să nu mai plătească şi pierderile din sistemul de irigaţii, ci doar apa efectivă care se consumă. Deci, în toamna anului trecut nu s-au luat aceste măsuri, atunci am avut afectată puternic cultura de rapiţă într-o proporţie de 90%, iar cultura de grâu a fost afectată nu din punct de vedere al suprafeţelor care au fost lovite de fenomenul de secetă, dar din punct de vedere al densităţii pe hectar. De aceea avem şi această producţie mai mică. Deci seceta a fost şi în toamna anului trecut, în lunile octombrie-noiembrie, atunci când aveam nevoie de apă pentru culturile de toamnă, dar şi în această vară, în luna iulie, în special, când porumbul şi floarea-soarelui, care aveau nevoie de apă atunci, nu au beneficiat.
Realizator:Problema agriculturii este că în fiecare an suntem practic la cheremul naturii. Se vorbeşte mereu de sisteme de irigaţii şi aceste sisteme rămân la nivelul, să spunem aşa, de vis. Dvs. spuneaţi la un moment dat că aţi depus o solicitare la Comisia Europeană şi spuneaţi că există un acord de principiu ca de la 1 ianuarie 2014 să se înceapă reabilitarea sistemului de irigaţii din România.
Daniel Constantin: Da, aşa este. Eu consider...
Realizator: Dar e ianuarie 2014.
Daniel Constantin: Da, aşa este. Eu am spus de când am preluat mandatul de ministru că acum încercăm să reparăm pentru că în lipsă de fonduri nu putem să facem investiţiie necesare. Toţi cei care au fost în această perioadă au vorbit despre sectorul de irigaţii şi vorbesc şi eu. Într-adevăr, problema de bază a noastră, dacă vrem o agricultură competitivă, trebuie să rezolvăm problema la sursă, ca să spun aşa, şi anume să refacem sistemul de irigaţii. Altfel, an de an, aşa cum spuneaţi dvs., vom depinde de vreme. Pentru a reface - şi avem anumite studii care s-au făcut - pentru a reface infrastructura de irigaţii care să deservească 100.000 de hectare, de exemplu, avem nevoie de fonduri care pot fi undeva între 400 de milioane şi 800 de milioane de euro, în funcţie de lucrările respective. Bugetul de stat nu-şi permite acest lucru. Bugetul Ministerului Agriculturii este uşor peste sumele pe care le-am prezentat ceva mai devreme. Anul trecut, bugetul Ministerului Agriculturii a fost în jur de un miliard de euro. Deci iată că bugetul pe un an de zile aproape că este consumat dacă am face investiţii numai în sectorul de irigaţii, asta înseamnă că nu mai dăm niciun fel de subvenţie la niciun fel de categorie de persoane care sunt implicate în agricultură. De aceea am făcut această solicitare către Comisia Europeană şi avem semnale puternice, un acord de principiu, aşa cum vă spuneam, să începem investiţiile de la 1 ianuarie 2014, să refacem sistemele de irigaţii. Că va dura doi ani, că va dura trei ani de zile, eu m-aş bucura ca acest program să fie dus la capăt. Eu ce pot să vă asigur şi să asigur toţi fermierii că în acest mandat scurt, de şase luni de zile, din luna mai până în decembrie, vom vedea ce se va întâmpla după aceea, vreau să las acest program ca şi aprobat de către Comisia Europeană şi cred că va fi cel mai important program de investiţii care s-a făcut vreodată în România, cel puţin după 1989.
Realizator:Aţi mai anunţat că lucraţi la un cod agricol care ar urma să cuprindă toată legislaţia specifică sectorului cu investiţii, priorităţi şi buget multianual. Vreţi să detaliaţi?
Daniel Constantin: Da, sigur, o să-l detaliem în momentul în care toată legislaţia va fi pregătită în sensul acesta. Eu spuneam că m-aş bucura dacă aş putea ca în luna noiembrie, să spunem, octombrie-noiembrie, să mergem în parlament cu o - n-aş vrea să spun strategie, pentru că e un termen care s-a folosit atât de mult încât nu mai prezintă credibilitate - dar să mergem cu un plan de măsuri care să fie agreat de Parlamentul României şi care să fie urmat de oricine ar veni la guvernare în perioada următoare, pentru că eu cred că sectorul agricol este poate cel mai important şi merită a fi dezvoltat prin acordul comun al tuturor forţelor politice, ca să nu schimbăm de la an la an sau din patru în patru ani, când se schimbă guvernarea, direcţia de dezvoltare a agriculturii româneşti. Şi din motivul acesta, lucrăm în momentul de faţă şi sper să avem planul pregătit şi, mai mult decât atât, sper să fie agreat şi la nivelul parlamentului.
Realizator:Pentru că vorbeam de secetă şi toată lumea vorbeşte de acest lucru şi lumea e speriată că vor fi preţuri foarte mari în toamnă, la iarnă, spuneţi-ne care sunt judeţele cele mai afectate.
Daniel Constantin: În special, sunt judeţele din sudul României, sud-estul României şi zona Moldovei. Acestea sunt an de an cele mai afectate şi cele mai expuse fenomenului de secetă, dar eu n-aş vrea să transmit un semnal, aşa, de alarmare prea puternică. Există în momentul de faţă necesarul pentru a se acoperi consumul intern fără niciun fel de problemă. Chiar şi pentru export, se va exporta şi în acest an suficient de mult, astfel încât să fie şi venituri suplimentare, ca să spun aşa, la bugetul de stat din zona agricolă. Mai mult decât atât, eu vreau să vă spun că investiţiile care s-au făcut în ultimii ani din fonduri europene în agricultură - şi, slavă Domnului, în agricultură, programele au mers bine, agenţiile care derulează fonduri europene s-au mişcat destul de bine şi au atras fonduri importante, spre deosebire de alte programe, şi trebuie să spunem lucrurile acestea. Numai pe Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit sunt aproape patru miliarde de euro care s-au atras în ultimii patru ani.
Pe Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, cred că şi acolo ne apropiem de această sumă. Deci, iată, sume importante care astăzi îşi dovedesc eficienţa. Astăzi, putem vorbi că o mare parte din agricultori beneficiază, au acces la silozuri, de exemplu, în care să îşi depoziteze marfa în cazul în care piaţa nu îi oferă un preţ foarte bun; şi atunci să vândă numai în momentul în care este în avantaj. Şi ăsta e doar un exemplu. Şi investiţiile care s-au făcut în zootehnie şi-au văzut efectul cu toate că acolo eu cred că mai este loc foarte mult de îmbunătăţiri. De aceea vom pune accentul pe anumite măsuri de investiţii din programul naţional de dezvoltare rurală mai mult pe sectorul zootehnic.
Realizator: Ne-aţi spus că tot consumul intern va fi acoperit. Deci, nu avem de ce să ne temem şi se va merge cu producţia şi la export. Ce vom exporta?
Daniel Constantin: Se exportă ca în fiecare an. Eu pot să vă spun în momentul ăsta, pentru că s-a încheiat perioada de recoltat la grâu, că şi acolo estimăm cantităţi în jur de 1,2 - 1,4 milioane de tone, care vor fi exportate; celelalte - în funcţie de producţia pe care o vom înregistra la sfârşitul perioadei de recoltat.
Realizator: Deci, să nu ne alarmăm foarte tare şi bani vor veni - spuneţi dumneavoastră - în luna noiembrie pentru agricultori.
Daniel Constantin: Dacă vă referiţi la ajutorul de minimis, este adevărat. În luna noiembrie, sperăm să putem să plătim acea sută de lei la hectar şi vreau să punctez încă o dată pentru că vreau ca toată lumea să înţeleagă foarte clar: în acest an, sprijinul care se acordă tuturor fermierilor care au peste un hectar, indiferent de suprafaţa maximă, va fi mult mai mare decât anii trecuţi. Suntem în discuţii cu fermierii şi am ajuns la acest acord să nu venim cu compensare de pierderi, aşa cum propusesem eu iniţial, ci să suplimentăm sprijinul pe suprafaţă. Deci, fermierii, toţi acei 1,1 milioane de fermieri, care sunt înregistraţi, care au făcut cereri la APIA, vor primi, dacă anul trecut au primit 132 de euro la hectar, anul acesta, vor primi, printr-un efort bugetar important pe care îl face şi bugetul consolidat, dar şi bugetul Ministerului Agriculturii, sper eu până la 170 de euro la hectar; deci, o creştere importantă de care beneficiază toţi fermierii peste un hectar. În plus faţă de acest lucru, fermierii care au între unu şi zece hectare numai beneficiază şi de acel ajutor de minimis de care vă spuneam de încă o sută de lei la hectar.
Realizator:Vă mulţumesc foarte mult.
Invitatul special al emisiunii din această seară este ministrul agriculturii. A fost alături de noi domnul Daniel Constantin.
Interviu realizat de Ianna Ioniţă şi difuzat, marţi, la RRA