Dan Dungaciu, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române
Principala sarcină a noului preşedinte al Republicii Moldova va fi să treacă peste tensiunile acumulate în doi ani şi jumătate.
Articol de Gabriel Basarabescu, 17 Martie 2012, 14:01
Gabriel Basarabescu: Zi importantă pentru Republica Moldova. Ce ştii despre domnul Timofti (noul preşedinte al Republicii Moldova)? Îl cunoşti? L-ai cunoscut în trecut? Urmează să-l cunoşti?
Dan Dungaciu: Personal, nu, dar reputaţia domniei sale este deja cunoscută. Domnul Timofti are un trecut, în care este greu să-i găsesc, să-i reproşez ceva, cel puţin din punct de vedere politic, pentru că asta mă gândesc că s-a încercat la Chişinău, dar nu s-a reuşit şi asta înseamnă că preşedintele Republicii Moldova, cel puţin din acest punct de vedere, păşeşte cu dreptul, pentru că o asemenea traiectorie profesională îl recomandă pe domnul Timofte ca un posibil şi eu cred că cu siguranţă aşa va fi, un mediator între ceea ce s-a întâmplat în politica din Republica Moldova.
Gabriel Basarabescu: Da, pare o persoană foarte echilibrată şi o persoană care, probabil, va pansa multe din tensiunile locale.
Dan Dungaciu: Şi tensiunile dintre putere şi opoziţie, şi tensiunile care există în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru că după doi şi jumătate de nealegere a preşedintelui, cu siguranţă că la Chişinău s-au acumulat oarecare tensiuni chiar în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană şi cred că asta va fi principala sarcină a noului preşedinte al Republicii Moldova - să treacă peste aceste tensiuni şi să reuşească să le gestioneze.
Gabriel Basarabescu: Da, am privit şi eu "Mesagerul" şi i-am văzut mai relaxaţi ca niciodată, pe preşedinţii cofondatori ai Alianţei pentru Integrare, pe domnul Ghimpu, pe domnul Filat şi pe domnul Lupu. Era o atmosferă pe care demult n-am mai văzut-o.
Dan Dungaciu: E adevărat, dar miza importantă acum este dacă această atmosferă se va menţine, pentru că ştiţi ce se întâmplă? Când o să tacă orchestrele şi când evenimentul acesta se va fi consumat, o să se audă zgomotele de fond care, repet, au fost la o oarecare doză, la o oarecare intensitate în aceşti doi ani şi jumătate şi sarcina principală a preşedintelui este să reuşească să îi ţină în frâu, să ţină în frâu aceste trei partide, care cu siguranţă că au acumulat la capitolul "relaţii personale" foarte multe puncte negative.
Anatol Caciuc: Domnule Dungaciu, va reuşi preşedintele Republicii Moldova, Nicolaie Timofti, să conlucreze şi cu partidele din opoziţie, în special cu Partidul Socialiştilor, de ale căror voturi a depins alegerea?
Dan Dungaciu: Eu nu cred că asta va fi marea problemă. Pentru că domnul Timofte, alegerea domniei sale este o enormă fereastră de oportunitate pentru Partidul Socialiştilor, care va avea posibilitatea, de aici înainte, să crească în Parlament. Sigur că declaraţiile domnului Dodon, după care partidul este unul de opoziţie, sunt foarte importante, dar nu pentru prezent, ci pentru viitoarea structurare sau restructurare a spectrului politic din Republica Moldova, pentru că domnul Dodon doreşte să fie principala alternativă de stânga la Partidul Comuniştilor, astfel că domnul Dodon va avea timp, va avea - sau cel puţin aşa se speră - va avea timp să-şi construiască un partid capabil să absoarbă voturile care acum merg spre partidul domnului Voronin.
Gabriel Basarabescu: Păi, după atâta aşteptare, măcar atâta optimism era necesar. Sigur că da. Eşti de acord cu mine că ieri a avut loc, aşa, o relaxare şi o... cum să spun, o reîncărcare a moralului alianţei?
Anatol Caciuc: Da, bineţinţeles. A fost, într-adevăr, un moment foarte important pentru Alianţa pentru Integrare Europeană. Bineînţeles, declaraţiile făcute de liderii acestor partide ne alimentau, într-un fel, optimismul şi siguranţa că va fi ales preşedintele. Oricum, aşa cum spuneam, totul depindea de Partidul Socialiştilor, pentru că deputatul neafiliat Mihai Godea îşi declarase opţiunea ceva mai înainte. Ne-a ţinut în suspans Partidul Socialiştilor, şi declaraţia lui Igor Dodon a fost, într-adevăr, ceva relevant.