Dan Constantin, redactor şef Jurnalul Naţional
Nu avem încă 24 de ore de coabitare, aşa încât mi-e greu să prevăd dacă va fi un drum pe o mare liniştită sau pe una foarte, foarte învolburată.
Articol de Iana Ioniţă, 18 Decembrie 2012, 09:26
Iana Ioniţă: Ponta este, aşadar, noul premier. UDMR nu intră la guvernare. Cât de grea va fi împărţirea funcţiilor în noul guvern?
Dan Constantin: Sigur, când ai o majoritate substanţială în Parlament şi există doar o presiune, o mare presiune de aşteptare în ceea ce priveşte împărţirea portofoliilor, asta este o problemă a fiecărui partid component al alianţei care a ieşit învingătoare cu un scor zdrobitor, aşa încât partidul ştie să-şi rezolve problemele în interior. Sigur, sunt presiuni şi interes mediatic foarte puternic, sunt critici, sunt opinii divergente în zona discuţiei publice despre persoanele desemnate de premier până acum, dar că orice guvern îl fac politicienii, nu îl fac analiştii. Asta este o regulă în toată lumea, aşa încât mai avem puţin de aşteptat până a vedea şi persoanele care trebuie să ocupe portofoliile. Sigur, nu ştim încă structura acestui guvern. Sunt anunţaţi trei viceprim-miniştri. Să vedem ce va fi în spatele lor. Se vorbeşte de o structură mai mare guvernamentală care să aibă corelaţie cu Bruxelles-ul, cu structura executivă de la Bruxelles a Comisiei Europene, dar cred că foarte important pentru domnul Ponta şi echipa care o va prezenta este să găsească şi persoane compatibile cu cerinţele europene, dacă mergem pe această structură. Există şi acest risc, să găsim oameni mai puţin abilitaţi în dialogul cu Bruxelles-ul. Cei trei vicepremieri care coordonează nişte sectoare, cel puţin doi dintre ei, până acum nu au avut această obişnuinţă. Liberalii încă nu au anunţat persoana. Sigur, rămâne de văzut ce vor decide partidele în cursul zilei de mâine.
Iana Ioniţă:: Cât de puternică va fi vocea opoziţiei? Victor Ponta spunea că în prima sesiune se doreşte modificarea Constituţiei şi alegeri electorale.
Dan Constantin: Opoziţia, în actuala formulă a parlamentului, în actuala structură, avea o voce nesemnificativă. Nu-şi va putea promova, să spunem, ideile decât într-o armonie cu majoritatea, pentru că a rămâne critic, de-a surda, aşa, nu are nici un rost. Deja domnul Blaga a anunţat câteva subiecte pe care va fi consens - Schengen, modificarea Constituţiei - să vedem însă pe ce anume subiecte va fi posibilă o conlucrare. UDMR este şi el într-o conlucrare, să spunem, de la distanţă, este într-un stand-by, materializarea acelei reconcilieri naţionale, o mare reconciliere anunţată de domnul Ponta, care nu prea este clară, în momentul acesta. Sigur, este prima zi de coabitare. Nu avem încă 24 de ore de coabitare, aşa încât mi-e greu să prevăd dacă va fi un drum pe o mare liniştită sau pe una foarte, foarte învolburată.
Iana Ioniţă:: Va trece şi momentul instalării noului guvern. Urmează apoi paşi concreţi. Guvernarea USL s-a exprimat public pentru un nou acord cu FMI. În ce măsură vor mai putea fi aplicate programele USL, promisiunile din campanie electorală sau poate se va stabili în funcţie de Fondul Monetar Internaţional ce şi cum se privatizează, ce impozite vor fi majorate?
Dan Constantin: Este foarte interesant că în aceste zile se împlinesc 40 de ani de când România are o relaţie instituţionalizată cu FMI. A fost acordul semnat în 1972, în timpul regimului Ceauşescu, şi iată că avem o experienţă a acordurilor şi a negocierilor cu Fondul Monetar. Abilitatea guvernului de a îşi trece, în relaţia cu Fondul Monetar, este dată şi de suportul Băncii Naţionale. Or, în aceste zile s-a vorbit foarte puţin de acest sprijin. Să nu uităm că până încă există în executiv vicepremierul Florin Georgescu, care se întoarce la Banca Naţională, este domnul Mugur Isărescu acolo, sunt oameni extrem, extrem de abilitaţi să realizeze un acord substanţial şi posibil de realizat chiar şi în condiţiile în care le spuneaţi, ale unui impact social mai puternic în ceea ce priveşte exigenţele pe care le-ar impune Fondul Monetar, însă să nu uităm că suntem încă într-o situaţie economică foarte complicată. Anul 2013 se anunţă un an foarte greu, nu numai pentru România, pentru tot ansamblul Uniunii Europene. Am avut cheltuieli mari care vin din urmă. Este un vârf de plată pentru Fondul Monetar, aşa încât acordul cu finanţatorii instituţionalizaţi internaţionali este absolut necesar. Cred că guvernul va avea capacitatea de a păstra un echilibru al cheltuielilor, ceea ce este foarte important. Va avea oameni capabili în executiv să ducă la îndeplinire, să transpună acordurile cu Fondul, fără să creeze tensiuni sociale suplimentare. Am toată convingerea că în România nu vor fi scenele foarte grele, foare dramatice, din Spania, din Grecia.
Interviu difuzat în emisiunea "Agenda Globală", Radio România Actualităţi
Transcriere: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune