Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură
"Agricultura comunitară are un potenţial mare şi perspective foarte bune nu numai pe piaţa Uniunii Europene, ci şi pe cele internaţionale".
Articol de George Nuţă, 15 Ianuarie 2014, 09:39
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş a explicat într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că politica agricolă europeană trebuie să beneficieze de o competitivitate durabilă.
El a vorbit în interviul acordat lui George Nuţă şi despre diversitatea agriculturii în Uniunea Europeană, şi de faptul că se încearcă să nu fie favorizaţi" unii sau alţii".
Dacian Cioloş: Noua politică agricolă comună are ca obiectiv să dea perspective agricultorilor din Uniunea Europeană pentru a dezvolta producţia agricolă pe baze competitive, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere ecologic sau altfel spus, o competitivitate durabilă. Agricultura din Uniunea Europeană are potenţial mare şi perspective foarte bune atât de piaţa europeană, cât şi pe piaţa internaţională. În schimb, avem agriculturi foarte diverse în Uniunea Europeană, din sud în nord, din est în vest şi am vrut ca prin această politică agricolă comună să nu mai fie favorizaţi doar unii şi pentru alţii să fie doar derogări şi am vrut să se regăsească toate tipurile de agricultură, toate modelele de agricultură din Uniunea Europeană în sistemul de susţinere financiară pe care îl avem prin politica agricolă comună, inclusiv fermierii mici, inclusiv zonele de munte, inclusiv organizaţiile de producători, tinerii fermieri ş.a.m.d..
Reporter:Cum apreciaţi, domnule comisar european, că va influenţa agricultura românească noua politică agrară comună?
Dacian Cioloş: Politica agricolă comună nu e un obiectiv în sine, ci e un instrument de susţinere a agricultorilor din Uniunea Europeană, inclusiv agricultura din România şi cred eu că aşa cum e definită noua politică agricolă comună, corespunde acum mult mai bine nevoilor de susţinere financiară specifică pe care agricultura din România le are, atât pentru modernizarea agriculturii, cât şi pentru continuarea investiţiilor, pentru organizarea producătorilor, pentru modele specifice de susţinere pentru ferma familială, pentru creşterea calităţii produselor şi pentru comercializarea lor pe piaţă. Dar, în următoarele săptămâni, în următoarele luni, Guvernul României va trebui să ia nişte decizii privind modul cum va aplica politica agricolă comună, pentru că am lăsat de data aceasta o marjă de flexibilitate statelor membre, guvernelor naţionale, ca să adapteze instrumentele de susţinere financiară pentru agricultori la specificul naţional şi deci cum va influenţa politica agricolă comună dezvoltarea agriculturii din România, acum va depinde şi de modul cum autorităţile naţionale vor folosi oportunităţile care există în politica agricolă comună pentru agricultura din România.
AUDIO Interviul cu Dacian Cioloş