Cristian Pârvulescu, preşedinte Pro-Democraţia
"Suntem într-o situaţie constituţională inedită. Până acum, niciodată conflictul între Parlament şi Guvern nu a ajuns la un asemenea grad".
Articol de Carmen Valică, 13 Noiembrie 2010, 12:15
Realizator: Soluţia conflictului constituţional de care s-a degrevat Curtea Constituţională se află la guvern şi la parlament. Guvernul spune că se poate merge mai departe cu asumarea răspunderii pentru adoptarea Legii educaţiei, opoziţia cere dezbatere în Senat.
L-am întrebat pe preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, ce se va întâmpla acum cu Legea educaţiei.
Cristian Pârvulescu: Suntem într-o situaţie constituţională inedită. Până acum, niciodată conflictul între parlament şi guvern nu a ajuns la un asemenea grad. Şi dacă avem în vedere şi conflicte dintre guvern şi justiţie, apropo de decizia de zilele trecute de la Tribunalul din Râmnicu Vâlcea privind scăderea salariilor, suntem într-o situaţie de criză instituţională gravă.
În principiu, preşedintele Senatului poate cere asta, dar guvernul nu este obligat în niciun fel de decizia Curţii Constituţionale să retragă asumarea.
Problema este însă că nu controlează majoritatea Senatului, preşedintele Senatului este un membru al Partiului Social Democrat şi atunci ne putem găsi într-o situaţie paradoxală.
Pe de altă parte, ştiind că majoritatea în Cameră e mai clară, majoritatea în Senat este mai slabă, dar decizia Curţii spune că ambele Camere împreună hotărăsc cum rezolvă acest conflict de constituţionalitate, cred că în final guvernul ar putea să-şi asumea răspunderea, dacă va merge pe această confruntare până la capăt.
Ar fi mai inteligent ca guvernul să dea un pas înapoi şi să încerce o altă formulă, va fi însă foarte dificil.
Aici e un conflict al orgoliilor, în momentul de faţă, al orgoliilor politice şi uneori chiar al orgoliilor individuale. În plină criză politică, în plină criză economică, aceste orgolii nu fac decât să complice lucrurile.
Realizator: Până acum politicienii au invocat această motivare, au aşteptat-o pentru a putea lua o decizie, chiar începând de la conflictul între UDMR şi PD-L. S-a tranşat ceva odată cu apariţia motivării?
Cristian Pârvulescu: Într-o oarecare măsură, da. Aşa cum înţeleg eu motivarea, dacă majoritatea funcţionează, atunci putem considera că trece asumarea, că va fi acceptată asumarea, aprobată de Camerele reunite. Urmează însă apoi procedura moţiunii de cenzură.
Interviu realizat de Carmen Valică şi difuzat la Radio România Actualităţi