Cristian Pârvulescu despre Congresul PSD
"Aparenta linişte din PSD va fi probabil păstrată pentru mass media, dar în realitate există o concurenţă destul de dură pentru poziţiile de vicepreşedinte dintre cei pe care îi numim de obicei "baroni locali".
Articol de Alexandru Rusu, 15 Aprilie 2013, 08:34
Alexandru Rusu: Iată subiectele săptămânii viitoare: pe 19 şi 20 aprilie are loc Congresul PSD, la care urmează să fie aleasă noua conducere a partidului; la Chişinău, primul ministru desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, va începe negocierile cu partidele parlamentare privind formarea noului guvern şi elaborarea programului de guvernare şi joi, la Roma, parlamentul italian începe procedurile de vot pentru alegerea unui nou preşedinte al ţării, care să-i succeadă lui Giorgio Napoletano.
Ce comentaţi?
Cristian Pârvulescu: Congresul PSD, nu că ar face foarte multe surprize, dar inaugurează, se pare că va inaugura - pentru că încă nu ştim ce se va întâmpla la sfârşitul săptămânii viitoare - se pare că va inaugura o nouă structură de partid în România, iar în PSD, dacă statutul se va schimba, vor apare poziţii noi. Aparenta linişte din PSD va fi probabil păstrată pentru mass media, dar în realitate există o concurenţă destul de dură pentru poziţiile de vicepreşedinte dintre cei pe care îi numim de obicei "baroni locali".
De asemenea, organizarea de care vă vorbeam va fi o organizare regională. PSD va fi primul partid care se va regionaliza chiar înainte ca regionalizarea să se producă - vorbesc despre regionalizarea administrativă, care nu s-ar putea realiza decât după modificarea Constituţiei şi adoptarea unei legi a regionalizări.
Or, mulţi dintre liderii PSD locali consideră că dacă vor reuşi să preia conducerea regiunilor în interiorul partidelor, poate o vor face, de ce nu, şi atunci când regiunile vor deveni administrative. Nu va fi vorba despre nici un fel de confruntare ideologică.
Nu vom avea o dezbatere între viziuni de stânga sau de centru-moderat în interiorul partidului, va fi doar o rearanjare a poziţiilor de putere.
S-ar putea ca Victor Ponta să aibă un contracandidat, nimic nu este oficial, presa a citat pe un fost consilier a preşedintelui Ion Iliescu, domnul Alexandru, ca posibil candidat, dar vom vedea ce se va întâmpla.
În orice caz, nici un analist sau comentator nu crede că poziţia lui Victor Ponta ar putea fi în momentul de faţă periclitată. Deci nu structura de vârf a partidului este cea care va fi puternic concurenţială.
Este foarte probabil ca preşedinte executiv, dacă se schimbă statutul, să fie Liviu Dragnea - iarăşi, nu e concurenţă pentru această poziţie. Pentru celelalte, da.
Un partid în reorganizare, un partid în care există oarecare fracturi. Vom vedea după aceea dacă partidul se va aşeza în linie de bătaie, dacă va rămâne deschis colaborării în continuare cu PNL în cadrul USL sau va opta indirect pentru o poziţie mai tranşantă şi eventual pentru un candidat propriu la alegerile prezidenţiale.
Nu vor hotărî la congres dacă vor avea un candidat la alegerile prezidenţiale, dar tendinţele şi discuţiile de acolo ne vor spune foarte multe lucruri.
Alexandru Rusu: Domnule Pârvulescu, a fost o săptămâna încărcată pentru Forumul Constituţional pe care-l conduceţi, cu întâlniri şi conferinţe şi în Bucureşti şi în ţară. Spuneţi-mi ce s-a mai întâmplat şi ce urmează?
Cristian Pârvulescu: Da, a fost într-adevăr cea mai plină săptămână. În realitate, luna aprilie va fi luna cea mai încărcată. Am avut zece evenimente săptămâna trecută, mai avem încă 40 de evenimente până la sfârşitul lunii în diferitele locuri ale ţării.
Am avut dezbateri pe toate cele trei axe ale Forumului Constituţional. Forumul Constituţional este o structură consultativă, realizată cu ajutorul Parlamentului, care încearcă să ia pulsul societăţii şi să preia cât mai multe idei legate de reforma Constituţiei.
Cele trei axe sunt: axa teritorială - cu dezbateri locale, la care participă politicieni locali şi organizaţii neguvernamentale; axa tematică, unde se dezbat mai degrabă idei de către platformele de organizaţii neguvernamentale sau de către asociaţiile profesionale şi, în fine, a treia este axa academică, axă la care participă reprezentanţii universităţilor.
Săptămâna trecută au fost dezbateri pe toate cele axe. Spre exemplu, la Braşov, marţi a fost o dezbatere organizată de Plaforma Natura 2000 Plus pe teme ecologice, iar sâmbată, o dezbatere tematică şi o dezbatere academică la Universitatea Transilvania.
De asemenea, dezbateri la Galaţi, la Călăraşi, la Focşani, în mai multe centre ale ţării. Aceste dezbateri, în momentul de faţă, pun sau dau coordonatele modificării constituţionale.
Alexandru Rusu: Cei care vor să participe pot intra pe net. O să vă rog să daţi adresa unde....
Cristian Pârvulescu: Sigur că da. Deci în afară de dezbaterile "face to face", există şi o dezbatere pe internet. Site-ul Forumului Constituţional este forumconstituţional2013.ro. Acolo sunt afişate şi datele întâlnirilor. S-ar putea ca forumul să se desfăşoare în localităţile unde se află ascultătorii dvs. Oricum, dezbaterea va exista şi pe internet şi primim propuneri şi pe internet, nu doar propunerile pe care le primim la dezbaterile face to face.
Alexandru Rusu: Vom avea şi noi, domnul Pârvulescu, o ediţie specială.
Cristian Pârvulescu: Da, o ediţie specială la începutul luni mai, atunci când lucrurile vor fi ceva mai clare, dar pot să vă spun, de exemplu, că pe linia dezbaterilor legate de ecologie avem deja un capitol substanţial de modificări.
Platformele ecologice s-au mişcat primele, aşa cum mă şi aşteptam; cele academice, de asemenea, încep să propună foarte multe lucruri şi la sfârşitul lunii vom avea o viziune cât se poate de clară despre dimensiunea modificării propusă de societate. Nu ştiu ce vor face politicienii în comisie, dar nu vor putea neglija în final raportul Forumului Constituţional.
Transcriere text: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune