Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cristian Pârvulescu, coordonatorul Forumului Constituţional

"În intenţia majorităţii parlamentare, proiectul de modificare a Constituţiei ar trebui să fie votat în ambele Camere până în luna septembrie. Este foarte puţin timp".

Cristian Pârvulescu, coordonatorul Forumului Constituţional

Articol de Eugen Rusu, 07 Mai 2013, 11:21

Eugen Rusu: Săptămâna aceasta, Forumul Constituţional şi experţii Comisiei de la Veneţia analizează principalele propuneri de revizuire a Constituţiei.

Alături de noi este domnul Cristian Pârvulescu, coordonatorul Forumului Constituţional. Care este rolul reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia la această primă sinteză?

Cristian Pârvulescu: Rolul unor experţi, care sunt cunoscuţi pentru capacităţile pe care le au, teoretice şi de expertiză, în domeniul constituţional. Noi vom discuta, pe parcursul a două zile, pe 8 şi pe 9 - pe 8 vin experţii Comisiei de la Veneţia, dar şi cu membrii comisiei parlamentare, şi cu invitaţi la această dezbatere - pe patru teme importante ale Forumului Constituţional, legate de modul în care vor fi gândite drepturile şi libertăţile în Constituţie, în cazul revizuirii, relaţiile dintre instituţii, problemele legate de reprezentarea României în Uniunea Europeană, nu neapărat de reprezentarea la nivel de şefi de stat şi de guvern, cât mai ales de modul de definire al suveranităţii ş.a.m.d. Ori, modul în care cei de la Comisia de la Veneţia ne vor sfătui este important, pentru că din partea publicului am primit mii de propuneri, noi le-am sintetizat, dar vrem să găsim.....

Eugen Rusu: Va exista o formă a raportului, un draft pe care se va lucra punctual cu reprezentanţii Comisiei?

Cristian Pârvulescu: În momentul de faţă, nu este vorba de un draft al raportului, ci de o sinteză a propunerilor primite. Draftul vom începe să-l lucrăm după această întâlnire. Rolul întâlnirii este de a ne ajuta să găsim cele mai bune formule constituţionale în probleme care sunt în continuare dezbătute, probleme care nu fac unanimitate, care nu fac consens. Sunt sute de propuneri de modificare a Constituţiei.

Eugen Rusu: Asta voiam să vă spun. Domnule Pârvulescu, ne vorbeaţi despre opinii, care au venit cu miile. Puteţi sintetiza principalele opinii ale participanţilor la Forumul Constituţional?

Cristian Pârvulescu: De la opinii legate de obligativitatea votului, spre exemplu, sau vârsta de vot, care variază, spre exemplu, între scăderea vârstei de vot la 16 ani sau creşterea vârstei de vot la 20-21, până la limitarea vârstei de vot, între 18 şi 60-65 de ani, sau dreptul de a vota pentru părinţii cu mai mulţi copii minori. Iată o paletă pentru numai un singur articol de propuneri foarte variată. Sigur, sunt şi celebrele dezbateri din media românească, legată de rolul preşedintelui, al guvernului ş.a.m.d.

Am realizat şi un sondaj de opinie cu ocazia asta - o să-l dăm publicităţii pentru a vedea cam care este starea opiniei publice româneşti legată de subiectul acesta, sondaj care ne arată mai degrabă cum privesc românii modificările constituţionale decât să influenţeze modificările constituţionale, pentru că, totuşi, vorbim despre o întâlnire cu experţi, unde vrem să găsim cele mai înţelepte formule, cele mai bune, cele care au fost folosite în alte state şi au avut rezultate.

Eugen Rusu: Potrivit coordonatorului executiv la Forumul Constituţional, Tudor Arpad, participanţii la Forumul Constituţional au constatat că există în Constituţie stipulată o largă paletă de drepturi şi libertăţi, dar acestea nu sunt operaţionalizate, pentru că nu există instrumente instituţionale.

Cristian Pârvulescu: Da, de exemplu vorbim despre drepturile copiilor, dar drepturile copiilor, constatăm aproape în fiecare zi, urmărind dezbaterile din media românească, că copiii sunt în situaţii dificile. O propunere interesantă, pe care o să o dezbatem, este propunerea ca, pe lângă Avocatul Poporului, să existe un adjunct, şi anume Avocatul Copilului, care va apăra şi va instrumentaliza, instituţionaliza aceste drepturi ale copilului, pentru că ştiţi foarte bine, un drept constituţional nu este activ decât atâta vreme cât apar nişte instituţii care să le pună în aplicare. Iată, a venit o propunere de genul acesta.

Eugen Rusu: Foarte interesantă. Da. Bun. Tot Teodor Arpad spunea zilele trecute că majoritatea s-a pronunţat pentru o creştere a rolului Parlamentului. În ce condiţii?

Cristian Pârvulescu: Aici este o chestiune pe care, în principiu, vrem să o lăsăm pe seama comisiei parlamentare. În chestiunile care fac dezbatere politică şi în care nu există consens, pentru că ştiţi foarte bine că nu există consens pe tema Parlamentului, noi nu vom face altceva decât să propunem anumite idei, pe care le luăm din societatea românească şi pe care le discutăm cu Comisia Europeană, fără să venim cu o soluţie. Deci, nu în orice condiţii. Sunt mai multe întrebări, care se pun - câte Camere va avea Parlamentul, nu este o viziune foarte clară la nivelul celor care au participat la Forum, dacă va fi vorba despre bicameralism, dacă va fi acelaşi bicameralism ca acum sau Senatul va fi transformat sau va fi vorba de unicameralism.

Nici statutul referendumului din noiembrie 2009 privind unicameralismul nu este foarte clar. Mulţi consideră că rezultatele acelui referendum ar trebui să producă efecte, alţii consideră că acel referendum a fost realizat într-un anume context. Iată subiecte în care sperăm că cei de la Comisia de la Veneţia ne pot da un sfat bun, pentru a depăşi situaţii conflictuale, pentru că este o problemă dacă această Constituţie, care se va revizui nu va fi rezultatul unui consens, referendumul pentru aprobarea Constituţiei obligatoriu s-ar putea să creeze surprize, în condiţiile în care, mă rog, se pare că în momentul de faţă nu sunt absolut siguri 50% că ar participa la vot şi ştiţi foarte bine că pragul de validare al unui referendum, în momentul de faţă, este de 50% din cei înscrişi pe listele electorale.

Eugen Rusu: Când credeţi că va fi gata raportul final al Forumului Constituţional?

Cristian Pârvulescu: Nu ştim când trebuie să-l punem la dispoziţia Comisiei, care va lucra de atunci, pe data de 21 mai. Deci după aceste întâlniri vom mai avea la dispoziţie aproape două săptămâni, nici măcar două săptămâni, pentru a redacta forma finală a raportului şi a-l pune la dispoziţia comisiei parlamentare.

Eugen Rusu: În opinia premierului Victor Ponta, anul acesta ar fi contextul politic şi social optim pentru revizuirea Constituţiei. Credeţi că este suficient timp până la sfârşitul anului, da, anul ăsta, ca să ...

Cristian Pârvulescu: nici măcar până la sfârşitul anului. În intenţia majorităţii parlamentare, proiectul de modificare a Constituţiei ar trebui să fie votat în ambele Camere până în luna septembrie. Este foarte puţin timp. Sigur că multe din probleme sunt dezbătute de ani de zile, dar, cu toate acestea, va fi nevoie, dacă se va respecta calendarul propus de majoritate, de o campanie de informare foarte serioasă, astfel încât opinia publică să fie în cunoştinţă de cauză.

Principala grabă este legată de regionalizare, deci subiectul care face ca să existe această rapiditate e regionalizarea, care ar trebui să se încheie din punct de vedere legislativ până la sfârşitul anului, ori pentru regionalizare este nevoie mai întâi de modificarea Constituţiei, dacă nu se desfiinţează judeţele şi, după cum ştiţi, există un angajament politic că judeţele nu se vor desfiinţa.

Interviu difuzat în emisiunea "Matinal" de la Radio România Actualităţi

Transcriere text: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
Exclusivități Radio România 10 Octombrie 2024, 10:09

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"

Moscova devine tot mai agresivă cu privire la Moldova, seamănă neîncrederea în instituţiile europene şi mereu îi cumpără cu...

Rusia folosește bani iliciţi pentru a cumpăra voturi în Republica Moldova. "Nu putem permite unui stat să intervină în procesele noastre democratice"
INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
Exclusivități Radio România 18 Septembrie 2024, 09:20

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral

Roxana Mânzatu, nominalizarea României pentru portofoliul Competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și...

INTERVIU Roxana Mânzatu: Suntem implicaţi în obiectivul de a intra în Schengen integral
INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Exclusivități Radio România 06 Septembrie 2024, 14:28

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Scrutinul pentru...

INTERVIU cu președintele AEP, Toni Greblă, despre desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale
Luminița Odobescu:  Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Exclusivități Radio România 23 Mai 2024, 10:05

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România". Realizator:...

Luminița Odobescu: Organizarea alegerilor în străinătate este o prioritate pentru Ministerul de Externe
Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Exclusivități Radio România 08 Mai 2024, 17:31

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat

Academia Română lansează un dialog-dezbatere privind "Proiectul național, statal, cultural român în secolul 21".

Ioan Aurel Pop: În perioade de alegeri noi facem promisiuni, dar nu le respectăm. Printre oamenii politici români sunt foarte puțini oameni de stat
Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Exclusivități Radio România 15 Martie 2024, 10:02

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente

Judecătorul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a vorbit despre etapele organizării alegerilor, la...

Toni Greblă: Secţiile de votare sunt delimitate şi sunt publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente
Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Exclusivități Radio România 08 Martie 2024, 09:20

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreședintele grupului PPE, a declarat, pentru RRA, că obiectivul de aderare completă a...

Siegfried Mureşan: Aderearea completă a României și Bulgariei în Schengen va fi inclusă în programul de lucru al Comisiei Europene
Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale