Cristian Anton Irimie, secretar de stat Ministerul Sănătăţii
Firmele acreditate să facă asigurări sociale de sănătate, vor fi comunicate şi vor fi ştiute, după ce vor trece de analiza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Articol de Adriana Turea, 30 Decembrie 2011, 09:17
Adriana Turea: Domnule secretar de stat, Cristian Anton Irimie, de ce a fost nevoie de elaborarea unei noi legi privind funcţionarea sistemului sanitar românesc?
Cristian Anton Irimie: Dintr-un motiv foarte simplu: deoarece într-un sistem prea puţin reformat, cum este cel actual, este nevoie să se dezvolte mecanisme care să asigure că fondurile suplimentare sunt cheltuite mult mai eficient, în beneficiul cât mai multor pacienţi, concomitent cu stimularea şi celor care contribuie la acte medicale de calitate şi eficienţă sporită. După cum ştiţi probabil, în toate sondajele sau în multe sondaje, 60% din populaţia României este nemulţumită de sistemul de sănătate. 80% din profesioniştii din sistem sunt nemulţumiţi de felul în care îşi practică meseria. Pentru aceasta era nevoie de o nouă lege a sănătăţii.
Casele private de sănătate
Adriana Turea: Domnule Irimie, cea mai importantă modificare cuprinsă în proiect se referă la înfiinţarea pe piaţa medicală a caselor de asigurări private. Erau necesare aceste case?
Cristian Anton Irimie: Sigur, putem discuta. Erau necesare, nu erau necesare? Însă această schimbare care înseamnă interpunerea între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurări private, va aduce elemente de competitivitate şi eficienţă, sperăm noi, în gestionarea fondurilor şi va stimula inclusiv creşterea calităţii serviciilor medicale pentru atragerea cât mai multor asiguraţi.
Adriana Turea: Ca să se înţeleagă: aceste case de asigurări private vor fi în locul celor judeţene. Şi le va coordona Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?
Cristian Anton Irimie: Exact. Modificarea, în principiu, a acestei legi, modificarea vizează modul de alocare şi gestionare a fondurilor prin introducerea acestor case de asigurări private, dar cea care este răspunzătoare şi cea care gestionează întregul fond este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cea care stabileşte şi regulile jocului, în limitele cărora trebuie să-şi desfăşoare activitatea aceste case private.
Adriana Turea: În momentul acesta, sunt aproximativ 40 de case de asigurări de sănătate judeţene. Or să fie tot atâtea case private?
Cristian Anton Irimie: Probabil că nu. Probabil că mult mai puţine, dar vor prelua... parte din ele vor prelua infrastructura, vor prelua din personalul acestor case judeţene de asigurări de sănătate, care au specialişti, pentru orice asigurator care intră pe o piaţă nouă, cum este piaţa asigurărilor de sănătate în România, nu are de unde să-şi aducă atâţia specialişti cu care să rezolve problemele legate de relaţiile pe care le au cu furnizorii de servicii medicale.
Pacienţii trebuie să îşi aleagă casa de asigurări de sănătate
Adriana Turea: Cum va funcţiona o astfel de casă de asigurări de sănătate private? Ce va trebui să facă pacientul? Se vor modifica contractele? Ce se va întâmpla?
Cristian Anton Irimie: Pacientul trebuie să aleagă o casă de asigurări de sănătate, aşa cum îşi alege medicul de familie, deci la libera lui alegere, în funcţie de oferta de pe piaţa asigurărilor. Are posibilitatea să aleagă, nu mai este supus unor limitări. Deci poate să se ducă către un asigurator, care oferă în aceeaşi sumă pe care o plăteşte şi vreau să spun, de la început, că nu se schimbă nimic în ceea ce înseamnă alocarea sau plata pe care o face un cetăţean din România, în ceea ce priveşte Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Rămân aceleaşi, ştiu eu, categorii scutite de la plata contribuţiei, care sunt şi în prezent, nu se modifică nimic în ceea ce înseamnă asigurările sociale de sănătate. Doar felul în care gestionăm banii şi facem contractele cu furnizorii de servicii medicale se va schimba, totul pentru, ceea ce am spus şi mai înainte, pentru o creştere a competitivităţii şi între furnizorii de servicii medicale - să dorească să intre în relaţii cu cât mai multe case de asigurări, pentru că aşa îşi cresc şi ei beneficiile.
Adriana Turea: Da, este adevărat: eu, ca asigurat, rămân cu aceleaşi beneficii. Dar, ca să am aceste beneficii, statutul casei respective se schimbă. Nu trebuie să mă duc, să întreb, la casă: am nevoie de un alt contract, trebuie să semnez...?
Cristian Anton Irimie: Ei vin la dumneavoastră.
Adriana Turea: Ei vin la noi?
Cristian Anton Irimie: Sigur. Dar ... Şi, tocmai în acest sens, aş vrea să lansez şi un avertisment: nu acum vin. Deci, aş vrea ca populaţia să înţeleagă că cei care acum se prezintă pe piaţă nu sunt, de fapt, cei care sunt acreditaţi. Firmele acreditate, ca să facă asigurări sociale de sănătate, vor fi comunicate şi vor fi ştiute, după ce vor trece de analiza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. De-abia atunci, vom putea discuta despre cine face asigurări. Că, la această oră, după cum aţi văzut şi dumneavoastră, există, aşa, ca într-un sistem piramidal, tot felul de indivizi care vor să beneficieze de slaba informare a unor oameni şi vor să câştige bani. Eu îi sfătuiesc pe toţi, să nu dea încă curs. Când aceste case vor apărea pe piaţă, vor fi, sigur, popularizate, se va şti foarte clar cine sunt cei care au dreptul să facă aşa ceva.
Adriana Turea: Se ştie că, dacă vrem să facem o asigurare voluntară, se ştie care ar fi suma pe care ar trebui s-o plătească fiecare asigurat, lunar în plus, faţă de cât plăteşte la stat?
Cristian Anton Irimie: Nu există încă o sumă fixată, şi asta şi-o vor fixa firmele de asigurări, în baza pachetelor de servicii pe care le asigură în plus faţă de pachetul de bază de care beneficiază orice asigurat din România.
De ce sunt necesare asigurările voluntare
Adriana Turea: Dacă eu, ca asigurat, beneficiez de acelaşi pachet de bază pe care mi-l oferă statul, la Casa de Asigurări Private, de ce trebuie să fac sau de ce aş vrea să-mi fac în plus o asigurare?
Cristian Anton Irimie: O asigurare voluntară puteţi să o faceţi, şi să doriţi s-o faceţi, pentru a obţine nişte facilităţi de plată la servicii care nu sunt asigurate prin pachetul de bază general şi finanţat de asigurările sociale de sănătate. Vă dau câteva exemple: sunt servicii, şi la această oră, sunt plătite în mod direct de către asigurat, inclusiv serviciile la cerere. Dacă eşti asigurat voluntar, toate serviciile pe care le soliciţi şi sunt cuprinse în pachetul de asigurări voluntare de sănătate vor fi rambursate, plătite către furnizorul de servicii, de Casa dumneavoastră de asigurări. Deci, nu veţi scoate bani din buzunar în plus faţă de ceea ce v-aţi asigurat în pachetul respectiv.
Adriana Turea: De ani de zile se tot vorbeşte despre pachetul de servicii de bază. Când vom afla clar care sunt serviciile de care beneficiază fiecare asigurat, contra sumelor virate lunar la bugetul sănătăţii?
Cristian Anton Irimie: Acuma, s-a lucrat şi se lucrează în continuare, împreună cu o consultanţă pe Bancă Mondială, din Marea Britanie, la finalizarea pachetului de servicii de bază, ce într-o primă etapă va conţine, ca să-i spunem aşa, anumite reglementări - De ce nu se va plăti, nu de ce se va plăti. Ce nu se va mai plăti. Ca să vă dau nişte exemple sau un exemplu care va fi în acest pachet de bază, sunt medicamente recomandate de medici, care nu sunt indicate în anumite boli, dar ele sunt recomandate şi care s-au dovedit că nu au eficienţă în tratamenul unei afecţiuni, în schimb, sunt recomandate din, hai să spunem, din reflex, de unii medici şi, mai ales, sunt medicamente foarte scumpe. De asemenea, există medicamente, intens folosite pe piaţa medicamentului, compensate de către stat, care nu şi-au dovedit eficacitatea terapeutică. Noi continuăm să le finanţăm. Aceste medicamente vor fi scoase parţial din liste, deci vor rămâne numai cu indicaţiile pentru care sunt date de către producător sau nu vor mai fi compensate în proporţia în care sunt acuma, pentru că nu şi-au dovedit utilitatea pentru pacienţi. Nu vreau să dau acuma exemple de medicamente, încă lucrăm la lista respectivă, dar pot să asigur că nimeni din cei care au nevoie de tratamente, şi mai ales de tratamentele scumpe, nu va fi, ştiu eu, afectat de acest pachet de servicii, ci din contră, vom aduce mai mulţi bani la buget, prin trecerea şi prin stabilirea unor indicaţii foarte normale şi aşa cum se întâmplă în toate ţările lumii care folosesc asemenea tratamente.
Adriana Turea: Dar nu există protocoale, de care să se ţină cont?
Cristian Anton Irimie: Există protocoale terapeutice, dar, obişnuinţa unor colegi depăşeşte obişnuinţa de a scrie după protocoale. ealizator: Credeţi că asiguratorii privaţi nu vor face diferenţieri de tarif, între pacienţii cu boli cronice grave, deja cunoscute, şi cei aşa-zişi sănătoşi? ristian Anton Irimie: N-au voie. Nu au voie şi, din contractul pe care îl vor face cu CNAS, nu au voie să facă diferenţe, nici de boală, nici de vârstă, nici de sex, nici de alte diferenţe. Deci, nu le va fi permis, din contract, să facă diferenţieri între pacienţi.
Adriana Turea: Pacienţii se pot duce la orice casă doresc ei?
Cristian Anton Irimie: Sigur.
Adriana Turea: Şi nu au voie să fie refuzaţi?
Cristian Anton Irimie: Nu. Din contra, şi nici nu cred că cineva îi va refuza.
Adriana Turea: Cum vor afla pacienţii care sunt drepturile lor? Cine le va explica?
Cristian Anton Irimie: Drepturile pacienţilor sunt aceleaşi, din Legea drepturilor pacientului şi, în noul proiect de lege, nu este afectat în niciun fel, ştiu eu, vreunul din drepturile pacientului; din contră. Noi am făcut toată această legislaţie, ca să îmbunătăţim calitatea actului medical, să creştem satisfacţia pacientului, în România.
Transformarea spitalelor în fundaţii
Adriana Turea: O altă noutate este legată de spitale. Noua lege prevede posibilitatea acestora de a se transforma în fundaţii, asociaţii şi chiar societăţi comerciale. Ce înseamnă acest lucru pentru pacienţi? Nu vor mai veni cu medicamente de acasă, nu vor mai exista plăţi informale în spital, nu vor mai exista cazuri în care bolnavii sunt transferaţi de la un spital la altul, pentru că nu au locuri sau nu vor mai fi cazaţi pe holurile spitalelor?
Cristian Anton Irimie: Nu pot să spun de la început că aceste lucruri vor dispărea peste noapte. Posibilitatea de a se, ca spitalele să fie, să funcţioneze ca fundaţii de interes public sau societăţi comerciale în baza legii care este Legea societăţilor comerciale 31 şi Legea fundaţiilor nu înseamnă că vom transforma spitalul, ci doar că vom da posibilitatea acestor spitale să devină mai eficiente, pentru că şi conducerea acestor unităţi devenite, ştiu eu, fundaţii sau societăţi comerciale va fi alta decât este cea în prezent şi, în plus, va da dreptul şi posibilitatea conducătorilor spitalelor să plătească diferenţiat personalul din subordine, ceea ce nu au...
Adriana Turea: Apropo de acest lucru, că medicii vor fi plătiţi...
Cristian Anton Irimie: În funcţie de munca prestată.
Adriana Turea: ... în funcţie de muncă de competitivitate şi... Spitalele care vor fi, care sunt şi în momentul acesta subordonate ministerului vor avea această şansă, ele nu vor fi transformate în fundaţii, nu au cum să fie transformate. Din câte ştiu eu, ministerul n-are cum să aibă în subordine o fundaţie.
Cristian Anton Irimie: Vom căuta să vedem care este soluţia cea mai bună, pentru ca să nu facem, ştiu eu, discriminări între anumite unităţi. Noi am spus doar în corpul legii că spitalele de interes naţional nu pot fi transformate în societăţi comerciale, dar pot să fie transformate în fundaţii de interes public, toate vor fi de interes public şi nu de interes privat aceste fundaţii. Deci, vor fi, în primul rând, nonprofit şi în al doilea rând, de interes public, se vor supune şi întregii legislaţii care merge pe sistemul public.
Adriana Turea: Deci, nu vom asista la un exod al medicilor, de la un spital, la altul. Nu va mai fi în străinătate.
Cristian Anton Irimie: Nu, pentru că nu vrem să facem deosebiri între spitale, prin această organizare. În schimb, vor câştiga cei care vor ştii să profite de avantajele pe care ţi le dă faptul că ai o fundaţie a spitalului sau că spitalul este al unei fundaţii, inclusiv cei 2%, pe care poţi să-i dirijezi acum, către fundaţie, şi alte posibilităţi de a obţine venituri suplimentare, în spital, care să crească, sigur, calitatea prestaţiei medicale din spital, calitate care va duce mai mulţi bani în sistem, mai mulţi bani în unitatea respectivă.
Adriana Turea: Până acum pacientul avea dreptul să-şi aleagă, inclusiv, spitalul unde dorea să fie tratat. Asigurarea privată îl va obliga, într-un fel să acceseze doar acele unităţi medicale, aflate în contract cu asiguratorul privat?
Cristian Anton Irimie: Am înţeles întrebarea dumneavoastră. Aici este de discutat şi de văzut ce vor dori şi societăţile de asigurări. Sigur că, posibil, să spunem, la această oră, ca un asigurator să spună 'eu nu pot să-ţi plătesc decât la spitalul x sau y, cu care am contract', dar, în acelaşi timp, acel asigurator îşi ia o mare responsabilitate faţă de pacient, pentru că dacă pacientul nu este tratat corespunzător în unitatea spre care a fost îndrumat, atunci are dreptul la despăgubiri, pe care societatea le va plăti, însă societăţile de asigurări din toată lumea caută să-şi îndrume asiguraţii către cele mai bune servicii. De aceea va apărea competitivitatea în servicii, de aceea asiguratorii privaţi se vor îndrepta spre cei care pot să ofere servicii şi sigur că, probabil în timp, se vor selecta şi unităţile sanitare, zise la ora asta spitale, care nu oferă servicii medicale şi care vor trebui să se reprofileze.
Medicii de familie
Adriana Turea: Un capitol important al prezentei legi, care a suferit o serie de modificări, se referă la medicina primară, mai precis la medicii de familie. Ei vor fi sprijiniţi de o echipă multidisciplinară. Cine va coordona această echipă şi cum va funcţiona ea?
Cristian Anton Irimie: Echipa o coordonează medicul de familie, el este nucleul acestei echipe, dar...
Adriana Turea: Şi medicul de familie va fi controlat de DSP, Direcţia de Sănătate Publică?
Cristian Anton Irimie: Medicul de familie va fi îndrumat de către Direcţia de Sănătate Publică, dar medicul de familie va trebui să fie şi în mijlocul comunităţii din care el îşi obţine pacienţii şi în care îşi desfăşoară activitatea. Deci, va trebui să existe o legătură mult mai strânsă cu comunitatea locală şi în prevederile din lege sunt cuprinse atât obligaţii, cât şi drepturi ale ambelor părţi. Deci şi comunitatea locală poate sprijini - ceea ce, la această oră, nu prea se înghesuie să facă - poate spijini, în baza unor contracte pe care le face cu medicul de familie, inclusiv amenajarea dispensarului, ştiu eu, crearea unor facilităţi către medicul de familie, totul ca acesta să fie atras şi să fie cât mai mult în mijlocul comunităţii pe care îl deserveşte. De asemenea, am deschis, dacă vreţi, poarta şi posibilitatea primăriilor să-şi angajeze medici, dacă doresc.
Adriana Turea: Când credeţi că va intra în vigoare această nouă lege a sănătăţii, care presupune, în primul rând, o serie de dezbateri publice, având în vedere amploarea ei, dar şi elaborarea unei legislaţii secundare?
Cristian Anton Irimie: Noi contăm pe o dezbatere publică cât mai amplă şi, de asemenea, în cuprinsul legii sunt nişte termene care, oricum, se vor întinde de-a lungul întregului an 2012. În niciun caz, legea nu intră de la 1 ianuarie în funcţiune, aşa cum greşit au înţeles unii.
Adriana Turea: Când are nevoie de un an de implementare.
Cristian Anton Irimie: Exact.
Adriana Turea: Şi aşteptaţi timp de 10 zile, de ieri începând, 10 zile, propuneri din partea asociaţiilor profesionale...
Cristian Anton Irimie: Nu, aşteptăm, nu 10 zile, aşteptăm mai multe zile, aşteptăm 30, 60 de zile, să avem discuţii, aşteptăm de la toţi cei implicaţi în sistem, asociaţii profesionale. De asemenea, trebuie să avem discuţii cu asociaţiile preşedinţilor de comune, de oraşe, de municipii, care vor fi interesaţi în această lege şi va trebui să discutăm şi cu ei foarte serios, să le solicităm punctul de vedere asupra acestei legi.