Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii
Vom propune în CSM ca Guvernul României să găsească o soluţie de rezolvare amiabilă a situaţiei pensionarilor, pentru că sunt foarte multe acţiuni pe rolul instanţelor din România.
Articol de Mădălina Verman, 26 Aprilie 2012, 13:38
Guvernul trebuie să găsească o soluţie amiabilă de rezolvare a situaţiei iscate în cazul pensionarilor care se adresează justiţiei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind reţinerea asigurărilor de sănătate, consideră judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM.
El susţine că pensionarii care au pierdut definitiv procesele intentate înaintea pronunţării deciziei Curţii nu mai pot fi redeschise şi că doar un nou act normativ mai poate schimba situaţia.
Între timp, în fiecare zi sunt depuse sute de acţiuni în instanţe, precizează reprezentantul CSM.
Cristi Danileţ: Vom propune în CSM ca Guvernul României să găsească o soluţie de rezolvare amiabilă a acestei situaţii, pentru că sunt foarte multe acţiuni pe rolul instanţelor din România deja înregistrate, iar cel puţin aici la Bucureşti termenele sunt destul de îndelungate, decembrie 2013. Asta pentru că nici nu avem oameni suficienţi care să proceseze toate cererile de chemare în judecată şi aceste acţiuni sunt foarte multe, chiar şi la o mie de acţiuni pe zi.
Mădălina Verman: Ce se întâmplă cu pensionarii cărora instanţele le-au respins acţiunile formulate în acelaşi sens, anterior deciziei Curţii Constituţionale? Îşi mai pot redeschide procesul sau mai pot face alt demers?
Cristi Danileţ: Dacă au fost acţiuni pe rolul instanţelor din România, soluţionate definitiv până la data pronunţării deciziei Curţii Constituţionale, aceste procese nu mai pot fi redeschise, dar nimic nu împiedica Parlamentul sau Guvernul să ajungă la concluzia că un act normativ nou se poate aplica şi pentru aceste situaţii.
Mădălina Verman: Curtea Constituţională spune în decizie că instanţele nu pot restitui sumele reţinute din pensii anterior deciziei sale. Totuşi, oamenii depun în fiecare zi acţiuni.
Cristi Danileţ: Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii de la data pronunţării lor, iar în decizia în speţă, Curtea spune în mod expres: decizia se aplică doar pentru dosarele aflate pe rol la data publicării deciziei Curţii Constituţionale şi, prin urmare, nu pot fi aplicate retroactiv. Aşteptăm primele decizii pronunţate de către instanţe pentru a vedea şi noi practica pe care acestea şi-o vor însuşi. Să sperăm că vor fi decizii de soluţionare unitară a situaţiei ivite, ca urmare a apariţiei acestei decizii a Curţii Constituţionale.