Corespondenţă Carl Joseph-Marea Britanie
Intâlnirea premierului Victor Ponta cu preşedintele SUA, Barack Obama, prin intermediul fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair, comentată de corespondentul RRA.
Articol de Carl Joseph, 16 Decembrie 2013, 20:24
Imaginea ne arată trei bărbaţi zâmbitori, arătoşi care discută relaxat: cel mai puternic politician al lumii, Barack Obama, fostul lider controversat al Marii Britanii, Tony Blair, şi Victor Ponta al României.
Victor Ponta a fost atât de mulţumit de imagine că a pus-o pe pagina sa de Facebook. Dar aceasta nu a fost o întâlnire întâmplătoare.
Tony Blair este unul din cei mai activi networkeri.
De la plecarea sa din funcţia de premier britanic în 2007, el a avut câteva locuri de muncă importante. Este emisarul oficial al ONU în Orientul Mijlociu.
A creat, de asemenea, Tony Blair Associates - o organizaţie care potrivit prospectului său - oferă sfaturi strategice privind tendinţele politice şi economice şi reforma guvernamentală. Unii o văd ca pe un organism care lucrează pentru a oferi sfaturi guvernelor privind modul în care îşi pot îmbunătăţi imaginea internaţională. Se spune că dl Ponta l-a abordat pe Tony Blair la începtul acestui an pentru a discuta posibilitatea ca România să adere la un alt grup al acestuia, Global Network of Delivery Leaders.
Dl Blair continuă să fie o figură controversată în Marea Britanie pentru rolul său crucial în invazia din Irak.
Şi, de asemenea, el a fost criticat în presa britanică pentru milioanele de euro pe care le câştigă, în fiecare an, din diferitele sale activităţi.
În timp ce, evident, s-a bucurat de întrevederile pe care le-a avut în Africa de Sud, premierul Ponta a fost obligat să se apere când a revenit în România, după ce Parlamentul a aprobat un proiect de lege care apără parlamentarii acuzaţi de corupţie.
Se spune că el ar fi afirmat că nu ştia nimic despre aceasta, deoarece, în acel moment, era în Africa de Sud.
Ambasada SUA la Bucureşti a dat publicităţii o declaraţie în care critică decizia, iar comentatorii au remarcat că s-ar putea să fie un paradox în faptul că România vrea să adere la organizaţii care încurajează mai multă transparenţă şi deschidere în guvernare, în timp ce parlamentarii săi vor să se pună la adăpost.
Purtătorul de cuvânt al dl Blair a afirmat că fostul premier nu are un contract cu guvernul român.