AUDIO Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş va fi prezent, luni, 17 martie, la Biblioteca Naţională din Bucureşti, pentru a răspunde, inclusiv on line, întrebărilor legate de politica agricolă europeană.
Articol de Gabriel Basarabescu, 16 Martie 2014, 09:36
Realizator: Gabriel Bassarabescu - Suntem în legătură directă cu domnul Dacian Cioloş, comisar european. Domnia sa se află în Polonia, dar a dorit să fie şi alături de noi. Mulţumim foarte mult. Bună dimineaţa!
Dacian Cioloş: Bună dimineaţa, domnule Bassarabescu!
Realizator:Un eveniment important, mâine. Vă propun să vorbim despre el. Sunt convins că foarte mulţi români aşteaptă întâlnirea, cu atât mai mult cu cât, aşa cum am aflat în direct acolo, în sala Bibliotecii Naţionale, vor fi aproximativ 250 de cetăţeni, dar, prin internet, vor putea participa oricâţi. Deci, în principiu, pot fi - de ce nu? - şi zeci de mii. Este un lucru foarte important de ce aţi propus această întâlnire şi dvs ce aşteptaţi de la ea.
Dacian Cioloş: În primul rând, este o iniţiativă pe care o are Comisia Europeană încă de anul trecut. În perspectiva alegerilor europarlamentare, dincolo de alegerile ideologice sau de partid pe care fiecare cetăţean o să le facă, am dorit să dăm cât mai multe informaţii despre ce înseamnă UE, despre ce drepturi oferă, ce obligaţii oferă, ce oportunităţi sunt, pentru că de multe ori ne dăm seama că aceste informaţii de la Bruxelles nu ajung la bază, nu totdeauna autorităţile naţionale, guvernele joacă acest joc al transparenţei, şi atunci am vrut să coborâm noi cât mai mult în contact cu cetăţenii, pentru a da aceste elemente şi a incita cetăţenii să vină la vot în cunoştinţă de cauză; încă o dată, fără a face mai mult promovarea unei mişcări ideologice sau a alteia, pur şi simplu de a cunoaşte mai mult ce înseamnă să fii cetăţean european, ce drepturi, ce obligaţii sunt. Şi mie, personal, mi se pare cu atât mai important să fac acest lucru în România, cu cât, iată, după patru ani de experienţă în calitate de comisar european la Bruxelles din partea României, mi se pare cumva şi o datorie de onoare să pot să împărtăşesc această experienţă pe care am avut privilegiul să o am în direct acolo cu concetăţenii mei, într-o discuţie deschisă, într-o discuţie transparentă, într-o discuţie directă, să pot să răspund la orice întrebare legată de acest aspect al instituţiilor europene, al politicilor europene, mergând, bineînţeles, dincolo de ce înseamnă portofoliul meu, şi anume agricultura. Deci asta aş vrea - să vin să am această discuţie în calitate de comisar european şi membru al Colegiului Comisiei Europene, şi nu doar în calitate de comisar european pentru agricultură.
Realizator: Sunteţi cel mai important român într-o funcţie europeană şi iată că sunteţi şi cel care deschide un astfel de dialog. Mă gândeam, ascultându-vă, la faptul că ar fi fost sau - hai să nu vorbim la trecut - ar fi şi pentru viitor extraordinar ca şi ceilalţi europarlamentari ai noştri să încerce astfel de dialoguri cu cetăţenii, pentru că, într-adevăr, timp de patru ani aproape nu prea am ştiut ce s-a întâmplat acolo. Şi aici, evident, nu e vorba de culoare politică, în general a fost un fel de fractură, aşa, între ceea ce se întâmpla acolo şi discursul din ţară, marea masă a cetăţenilor, dacă nu sunt foarte interesaţi, aproape nu ştiu ce se întâmplă la Bruxelles.
Dacian Cioloş: Sigur, eu sunt convins că şi colegii europarlamentari români care sunt în Parlamentul European vor veni cu perspectiva lor, eu vin cu perspectiva Comisiei Europene, care este instituţia, să spun aşa, operativă a UE care asigură iniţiativa legislativă, dar şi punerea în aplicare a legislaţiei europene, deci vin cu această perspectivă. Sunt convins că şi colegii europarlamentari vor veni mai ales că va începe campania electorală şi cred că acest dialog este important, cum aţi spus, dincolo de culoarea politică, pentru că ce mi se pare important este să ne asumăm această calitate de membru al UE, membru cu drepturi depline, să ne asumăm această calitate şi, pentru a ne-o asuma, trebuie în primul rând să cunoaştem ce înseamnă acest lucru. Sigur, putem cunoaşte multe şi călătorind în UE şi citind, dar într-un astfel de dialog direct cred că lucrurile se asimilează mult mai uşor şi probabil şi conştiinţa de cetăţean european se poate trezi mult mai uşor.
Realizator:Văd în agenda dvs pentru mâine întrebări pe care ne-am dori să le punem oricărui europarlamentar şi invers, în dialogul cu cetăţenii. Vă simţiţi european? Ce politici credeţi că ar trebui să promoveze UE? Este importantă extinderea pentru dvs? Sunt lucruri într-un fel fireşti şi dialogul acesta cred că ar putea fi urmat şi de alţii. Pot să adaug şi eu două întrebări, domnule comisar. Sunt convins că foarte mulţi, mii de agricultori aşteaptă răspuns la o întrebare dureroasă pe care nici astăzi nu o pot avea ca răspuns. Ce se întâmplă cu camerele agricole şi ce se întâmplă cu depozitele atât de mult aşteptate? Poate că vor fi atinse şi aceste probleme, mâine.
Dacian Cioloş: Sigur, eu sunt gata să răspund la orice întrebare şi cu atât mai mult la întrebări care ţin de activitatea mea la Comisia Europeană sau ţin de activitatea instituţiilor europene. Întrebările pe care le-aţi spus şi dvs legate de camerele agricole...
Realizator: Ţin de politica internă mai mult, sigur că da.
Dacian Cioloş: ...ţin mai mult de deciziile la nivel naţional, dar ele pot să aibă, sigur, un impact şi asupra aplicării politicilor comunitare. Tocmai de aceea spuneam de camerele agricole şi eu m-am implicat foarte mult nu doar când am fost ministru al agriculturii, ci chiar şi în calitate de comisar să conving autorităţile naţionale, ministerul, parlamentul să promoveze această lege şi apoi ea să fie aplicată, pentru că ar însemna şi o mai eficientă utilizare a politicilor comunitare şi, în primul rând, a Politicii Agricole Comune. Spuneaţi, sunt într-adevăr în Polonia... Alaltăieri am avut o întâlnire cu premierul Donald Tusk, ieri am participat la o conferinţă organizată de Solidaritatea Rurală. Am discutat, între altele, inclusiv de experienţa camerelor agricole din Polonia. Nu întâmplător, Polonia este, în momentul de faţă, unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din Europa, dacă, în momentul aderării, aproape ajungea la o balanţă să echilibreze exportul cu importul. Deci, iată, Politica Agricolă Comună aplicată corect a dus la aceste rezultate şi, între altele, faptul că există deja de câţiva ani buni de zile camerele agricole care reprezintă toţi agricultorii, care aplică consultanţă pentru agricultori, reprezentare bună, inclusiv la Bruxelles, sunt convins că şi acest lucru a contribuit la aceste rezultate.
Realizator: Vor fi 250 de cetăţeni alături de dvs, la Biblioteca Naţională, mâine, cu începere de la ora 17:00, dacă nu greşesc.
Dacian Cioloş: Mâine, în jurul orei 11:00, o să fiu acolo. În jur de 11:30.
Realizator:Ora 11:00? Mă iertaţi. 17 martie, ora 11:00, aşa este. Aşteptăm însă întrebări. Pot să sosească în continuare întrebări pentru dl comisar pe Facebook, pe pagina dvs, pe pagina de Facebook Dacian Cioloş, şi pe Twitter, în contul Reprezentanţei Comisiei Europene, încă.
Dacian Cioloş: Aşa este. De altfel, pe site-ul internet al Reprezentanţei Comisiei Europene există un link pentru a putea pune acolo întrebări în direct. Dezbaterea va fi moderată de Luca Niculescu, un jurnalist român care, la fel, cunoaşte foarte bine problematica europeană, şi îi invit pe toţi ascultătorii dvs la o dezbatere în direct. Sigur, în cele două ore pe care le-am rezervat pentru această dezbatere nu voi putea răspunde la toate întrebările care deja au fost puse, dar mă gândesc foarte serios, dat fiind numărul mare de întrebări, să vin în următoarea perioadă, inclusiv cu o discuţie online pe Facebook sau vom găsi o altă posibilitate pe internet, pentru ca cei interesaţi să aibă anumite răspunsuri directe din partea mea, să poată beneficieze de acest lucru şi să am şi eu onoarea şi plăcerea de a avea acest contact direct cu cetăţenii din România pe probleme europene.
Realizator: Mi se pare absolut fascinant şi onorant şi - de ce nu? - poate o bună lecţie pentru toţi europarlamentarii noştri. Iată, cel mai important român într-o funcţie europeană consideră atât de interesant dialogul cu dvs, cu cetăţenii. Mâine, de la ora 11:00, intraţi pe internet şi puteţi vedea în direct aceast întâlnire de la Biblioteca Naţională. În jurul începutului de lună, în jurul datei de 2 aprilie, ştiu că veţi fi aici cu un alt eveniment important şi o să încercăm să facem o întâlnire un strop mai lungă, pentru că sunt foarte multe lucruri de discutat şi ar fi tare bine să fiţi alături de cât mai mulţi români.
Dacian Cioloş: În perioada 2-4 aprilie voi fi din nou în ţară, la Bucureşti, unde are loc, de data aceasta, o conferinţă regională organizată de FAO, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie, o conferinţă regională europeană pe care o găzduieşte România. Şi, sigur, alături de directorul general al FAO, voi veni şi eu pentru a dezbate despre rolul agriculturii familiale în economia şi în societatea europeană, dat fiind faptul că 2014 a fost desemnat de către Organizaţia Naţiunilor Unite Anul internaţional al agriculturii familiale. Deci, cu această ocazie, România organizează această conferinţă regională şi, sigur, voi veni cu plăcere şi eu.
Realizator: În exclusivitate în "Bună dimineaţa, România", la Radio România Actualităţi, comisarul european Dacian Cioloş. Mâine, repet, pentru cei ce doriţi şi puteţi fi alături de domnul comisar în direct pe internet de la ora 11:00 până la 13:00, două ore, o întâlnire cu cetăţenii va avea loc la Biblioteca Naţională. Dar puteţi fi la fel de bine alături prin internet. Mulţumim foarte mult, domnule comisar.
Dacian Cioloş: Vă mulţumesc şi eu şi să ne auzim cu bine.
Audio. Interviul în exclusivitate cu Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură