AUDIO Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
"Am criticat întotdeauna traseismul politic. Nu fac racolări. Fiecare dintre liderii liberali are propria gândire, propriile repere, propriul sistem de referinţă şi eu consider că sunt toţi maturi şi capabili să judece ce e bine de făcut".
Articol de Eugen Rusu, 11 Martie 2014, 09:24
Realizator:Călin Popescu Tăriceanu a fost ales ieri (luni, n.r.) la conducerea Senatului, cu 93 de voturi favorabile. Noul preşedinte a prezentat în plen obiectivele pe care le va urmări şi despre care vorbim acum la "Apel matinal". Bună dimineaţa! Bine aţi venit, domnule preşedinte!
Călin Popescu Tăriceanu: Bună dimineaţa!
Realizator:Aţi anunţat că veţi fi un preşedinte al Senatului corect, echidistant, dar implicat. Ce va presupune concret această implicare în ceea ce se întâmplă în societate, aşa cu aţi afirmat?
Călin Popescu Tăriceanu: Eu, ieri, în scurta, /în sfârşit,/ cuvântare pe care am ţinut-o după momentul alegerii am încercat să subliniez câteva direcţii pe care le văd esenţiale pentru viitorul României. Pe de-o parte, schimbarea comportamentului clasei politice şi schimbarea atmosferei care domneşte în politica românească, o atmosferă bazată pe ură, pe dispute permanente, pe certuri, pe divizări. Nu cred că trebuie toate partidele să danseze în acelaşi timp, dar cred că trebuie să facem o necesară distincţie între ceea ce /.../ adversar politic, pe care îl combaţi cu argumente, cu idei, cu proiecte şi ura care, aşa cum spuneam, s-a instalat de o bună bucată de vreme şi care practic paralizează orice decizie majoră care ar trebui luată /.../ societăţii.
Realizator:Şi, după părerea dumnevoastră, care ar fi soluţia pentru a schimba aceste lucruri?
Călin Popescu Tăriceanu: Asta depinde de comportamentul nostru, de modul în care ne comportăm şi dăm tonul, noi cei care suntem în funcţii importante în stat.
AUDIO Interviul integral cu noul preşedinte al Senatului
Realizator: Care ar fi proiectul major de care România are nevoie astăzi şi despre care vorbeaţi, tot ieri?
Călin Popescu Tăriceanu: Remarcam că, după aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană, România este practic o ţară care nu mai are un ţel bine definit. Este o ţară care joacă, din păcate spun, un rol marginal în Uniunea Europeană, nu este capabilă să-şi promoveze interesele, nu este capabilă să-şi apere interesele şi cred că a venit momentul să încercăm să construim un proiect de unitate naţională. Acest proiect de unitate naţională, în viziunea mea, înseamnă să aducem România acolo unde îi este locul, în Europa, şi anume: suntem a şaptea ţară ca mărime după teritoriu, după populaţie, avem resurse umane extrordinare, resurse naturale. România trebuie să facă un efort de a-şi potenţa economia în aşa fel încât să ajungem să fim o ţară care să fie considerată ca atare, nu penultima sau ultima ţară din Europa, cum se întâmplă astăzi.După cum vedeţi, în Europa ţările care au pondere mare sunt ţările care au şi economii puternice şi când vorbesc de ţările cu pondere mare, mă refer la cele care au greutate în luarea deciziilor politice. Dincolo de cele trei ţări puternice, istoric vorbesc, de Franţa, Marea Britanie şi Germania, ele sunt şi mari puteri economice, în acelaşi timp, dar există alte ţări de dimensiuni mai mici care, datorită performanţelor economice au reuşit să se impună şi joacă un rol cu mult mai important decât dimensiunea lor în sine. Dacă vreţi, proiectul nostru este unul ambiţios, dar nu este unul dincolo de posibilităţi. Nu vreau să facem din România, care este a şaptea ţară ca mărime în Europa, a treia ţară, să zicem, ca pondere, nu că n-aş vrea, dar eu cred că trebuie întâi să ne propunem ceva care este rezonabil, care este ...
Realizator:Şi un orizont de timp care ar fi?
Călin Popescu Tăriceanu: Orizontul de timp va depinde foarte mult de modul în care reuşim să ne coagulăm energiile, de modul în care reuşim să punem pe picioare un proiect pe care să-l susţinem cu toţii. Ce înseamnă un proiect pe care să-l susţinem cu toţii? Trebuie să convenim că în următoarea perioadă trebuie să facem eforturi să ducem creşterea economică într-o zonă de 3%-4%, care este în acord cu potenţialul României, în aşa fel încât în următorii 20 de ani să putem să recuperăm decalajele care ne separă de media ţărilor europene.
Realizator: Ce v-a determinat să acceptaţi funcţia de preşedinte al Senatului, având în vedere că spuneaţi anterior că singura demnitate pe care v-o mai doriţi ar fi cea de şef al statului? Este primul pas spre prezidenţiale?
Călin Popescu Tăriceanu: Sunt două considerente pe care le-am avut în mod special în vedere. În primul rând, angajamentele pe care noi, cei care am fost aleşi pe listele USL, ni le-am luat în faţa cetăţenilor, cetăţeni care şi-au pus în noi speranţe, care şi-au imaginat că odată cu alegerile care au avut loc în anul 2012, în România va avea loc o schimbare către mai bine Faţă de aceşti cetăţeni avem o datorie şi avem o obligaţie ca proiectele la care ne-am angajat să le ducem la bun sfârşit, aşa încât să fim capabili să demonstrăm că ne-am realizat angajamentele, că ne-am îndeplinit angajamentele. Şi, al doilea considerent este că, sigur, sarcina nu este simplă, dar întotdeauna nu am ezitat să-mi asum responsabilităţi, am curajul să înfrunt dificultăţi, am curajul să înfrunt criticile. Nu acest lucru mă preocupă, cel mai mult mă preocupă cum putem să facem să scoatem România din actuala criză şi să o ducem către un orizont mai bun.
Realizator:Şi de ce depinde o eventuală decizie a dvs. de a candida la funcţia supremă în stat şi a coaliţiei de la guvernare de a vă susţine?
Călin Popescu Tăriceanu: Eu vă mulţumesc pentru întrebare dar cred că în acest moment suntem mult prea departe de orizontul alegerilor prezidenţiale şi sunt convins că vom avea cu alt prilej posibilitatea să discutăm de această temă.
Realizator:În ce stadiu se află proiectul de formare a Partidului Reformator Liberal?
Călin Popescu Tăriceanu: În mod normal, în această săptămână voi anunţa care sunt principalele direcţii de acţiune pe care le voi urma în perioada următoare.
Realizator:Unii dintre liberali care vroiau să vină spre dvs., când v-aţi dat demisia din PNL, au revenit asupra declaraţiilor acelora. Ştiţi ce s-a întâmplat cu acei liberali care vroiau să vi se alăture, ce i-a făcut să se răzgândească, sau doar a fost o bursă a zvonurilor?
Călin Popescu Tăriceanu: Am să vă spun ceva. Am criticat întotdeauna traseismul politic. Nu fac racolări. Fiecare dintre liderii liberali are propria gândire, propriile repere, propriul sistem de referinţă şi eu consider că sunt toţi maturi şi capabili să judece ce e bine de făcut pentru ei şi pentru ţară.
Realizator:Cum va fi colaborarea cu PNL? Ca o colaborare cu opoziţia, sau un altfel?
Călin Popescu Tăriceanu: Eu nu sunt decât un senator independent, atenţie, nu sunt la putere, nu sunt în opoziţie, eu sunt un senator independent care am fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului şi consider că trebuie să mă poziţionez în mod echidistant faţă de toate partidele din parlament.
Realizator: Mulţumesc domnule preşedinte pentru prezenţă şi comentariile dvs. vă mai aşteptăm la "Matinal".
Călin Popescu Tăriceanu: Cu multă plăcere.