AUDIO Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
"Trei din cele 11 companii, deci Hidroelectrica şi doi consumatori industriali şi-au recunoscut vina, deci încălcarea legii şi au primit sancţiuni mai reduse".
Articol de Elena Marinescu, 12 Ianuarie 2016, 10:10
Realizator: Consiliul Concurenţei a amendat Hidroelectrica, dar şi mai multe companii partenere pentru că au încheiat contracte preferenţiale, distorsionând piaţa de energie şi păgubind societatea de stat cu peste un miliard de euro. Care au fost principale aspecte constatate pe parcursul investigaţiei, dar şi care sunt perspectivele acestui sector important al economiei aflăm de la invitatul dimineţii la "Apel matinal", preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu realizat de Elena Marinescu.
Reporter:Bună dimineaţa. Consiliul Concurenţei a făcut un anunţ destul de spectaculos pentru începutul de an: amendarea cu aproape 37 de milioane de euro a Hidroelectricii şi a altor parteneri. Ce se va întâmpla după această sancţiune severă?
Bogdan Chiriţoiu: Bună dimineaţa: Noi am sancţionat cu amenzi totale de 37 de milioane de euro Hidroelectrica şi zece companii cărora le vindea ea electricitate. Majoritatea acestor companii erau revânzători, deci erau comercianţi de electricitate. Ce le-am reproşat noi este faptul că au avut contracte pe termen foarte lung, care au acoperit, au consumat în esenţă toată producţia Hidroelectrica şi în felul ăsta n-a mai rămas energie electrică pentru alte companii carea voiau să intre pe piaţă, n-a mai rămas energie electrică pentru platforma de... pentru bursa de electricitate, se numeşte Opcom, şi nu în ultimul rând n-a mai rămas energie ieftină pentru consumatorii casnici, care au trebuit să primească în regimul reglementat energie mai scumpă produsă prin arderea cărbunelui.
Reporter: Şi practic ce se va întâmpla după această sancţiune? Ei ştiu că şi-au recunoscut vina şi amenda va fi...
Bogdan Chiriţoiu: Trei din cele 11 companii, deci Hidroelectrica şi doi consumatori industriali şi-au recunoscut vina, deci încălcarea legii şi au primit sancţiuni mai reduse. Ceilalţi foarte posibil vor contesta în instanţă. Suntem însă încrezători că avem un caz bun şi va fi confirmat de instanţă. Oricum ei vor trebui să plătească sancţiunile în mod normal. Ele vor fi încasate de către ANAF. Ce e iarăşi important, în majoritatea lor contractele au fost reziliate de Hidroelectrica, dar această decizie e contestată la rândul ei în instanţă. Deci aceste companii de comercializare a energiei au atacat în instanţă decizia Hidroelectrica de a anula contractele respective.
Reporter: Pentru că spuneaţi că acest mod de operare a afectat inclusiv consumatorul de rând, după această amendă se va regăsi în buzunarul consumatorului...?
Bogdan Chiriţoiu: /.../ de când au fost reziliate contractele, lucrurile merg mai bine din punctul ăsta de vedere. Deci în momentul de faţă pentru consumatorii casnici e electricitate de la cei mai ieftini producători /din ţară/, de la Hidroelectrica şi de la Nuclearelectrica. Deci din punctul ăsta de vedere deja lucrurile merg mai bine pentru consumatori. Desigur, dacă nu cumva instanţa va constata că a fost greşită rezilierea contractelor de către Hidroelectrica. Repet, aşa cum arată lucrurile acum, în momentul de faţă, consumatorii casnici primesc energie ieftină.
Reporter:Mai sunt şi alţi jucători pe piaţă care sunt vizaţi, eventual Alro Slatina sau ArcelorMittal?
Bogdan Chiriţoiu: ArcelorMittal nu, pentru că este un mare consumator industrial care a avut contracte pe termen scurt. Alro este dintre cei care au fost sancţionaţi. Deci Alro a primit şi el o sancţiune de patru milioane şi ceva de euro.
Reporter:Prin această acţiune a Consiliului Concurenţei, statul român va putea cumva să recupereze prejudiciul de la Energy Holding, care se regăseşte la o bancă din Elveţia?
Bogdan Chiriţoiu: Statul român poate să încaseze amenzile care au fost aplicate de Consiliu, deci ele se vor face /sursă/ la bugetul de stat. Dacă Hidroelectrica, că ea este cea care ar putea să fie păgubită, va acţiona în instanţă, deci va cere ea despăgubiri, asta rămâne de văzut. Este problema Hidroelectrica. Există un raport al Curţii de Conturi care spune că prin aceste contracte Hidroelectrica a fost prejudiciată. Deci pe baza /.../ raport al Curţii de Conturi se pot cere despăgubiri. Noi nu ne-am uitat la prejudicii aduse Hidroelectrica. Deci noi ne-am uitat, /pentru că suntem/ Consiliul Concurenţei, pe noi ne-a interesat cum au fost afectaţi terţii de aceste contracte. De asta sancţiunile noastre s-au dat şi către Hidroelectrica, şi către companiile cu care avea contractele. Nu e sarcina noastră, nu e calitatea noastră să judecăm dacă contractele au fost bune sau nu pentru Hidroelectrica. De asta se ocupă acţionarii Hidroelectrica şi Curtea de Conturi. Pe noi ne interesa care a fost efectul asupra pieţei de electricitate, deci asupra altor jucători de pe piaţă.
Reporter: Şi pentru că vorbim de un domeniu în care există foarte multe interese şi foarte multe tendinţe de a eluda legea, inclusiv de a folos practici anticoncurenţiale, cum aveţi de gând în perspectivă să atrageţi atenţia că totuşi există un control strict?
Bogdan Chiriţoiu: Pe noi ne interesează să funcţioneze bursa de electricitate. Deci e important ca într-adevăr tranzacţiile să se facă în mod transparent, să se facă prin intermediul acestor platforme, acestor burse, ca într-adevăr producătorii să obţină un preţ corect şi la rândul lor marii consumatori de electricitate să aibă acces la preţuri avantajoase. În ultimii ani lucrurile au mers într-adevăr mai bine, deci vedem volume mai mari tranzacţionate pe bursa de electricitate, vedem cum preţul electricităţii a scăzut în ultima perioadă. Deci sunt semne bune din punct de vedere al funcţionării pieţei. Contractele astea au făcut rău şi de asta am sancţionat companiile participante, dar de când contractele au fost reziliate lucrurile merg în mai bine.
AUDIO Interviul integral
Transcrierea textului Agenţia de presă Rador