Adevăr şi minciună despre românii din Marea Britanie
Britanicii sunt îngrijoraţi de faptul că odată cu ridicarea restricţiilor pentru cei ce caută un loc de muncă, românii şi bulgarii vor lua cu asalt "Batrânul Albion".
Articol de Carl Joseph, 20 Decembrie 2013, 14:10
Corespondentul RRA la Londra, Carl Joseph
Postul de televiziune BBC a difuzat recent, un reportaj, care, în mod cert nu a fost unul antiromânesc.
Prezentatorul Paul Kenyon este căsătorit cu o avocată româncă şi a călătorit mult prin ţară. El a încercat să prezinte realitatea despre situaţia din ţara noastră şi posibila migraţie în viitor în Regatul Unit într-o manieră clară şi obiectivă. Statisticile oficiale arată că aproximativ 100.000 de români trăiesc în Marea Britanie. Întrebarea care se ridică este: cât de mulţi vor veni după 1 ianuarie, când restricţiile pentru cei care vin să caute de lucru vor fi ridicate.
Ministrul britanic al imigraţiei, Mark Harper, nu a dorit să dea un răspuns concis.
Mark Harper: Dacă te uiţi la organizaţiile care au făcut aprecieri, se observă că acestea variază foarte mult, unele estimând cifre mai mici, în timp ce altele fac estimări foarte mari. Sincer, media acestora demonstrează că nu poate fi trasă o concluzie.
Carl Joseph:Aceasta este una dintre problemele-cheie, deoarece populaţia simte că nu i se spune adevărul despre numărul românilor care ar putea veni în Marea Britanie. Există şi o altă problemă, mult mai gravă, care este exploatată de grupările politice de aici: statisticile oficiale din Londra arată faptul că 49% dintre cei arestaţi pentru cerşetorie şi 34% dintre cei arestaţi pentru furturile din buzunare sunt români. Apoi, există cazuri raportate de bande de români care dorm în parcuri şi pe terenuri private. Acest lucru este argumentul suprem al partidului care se opune imigraţiei şi care vrea să restricţioneze accesul străinilor în Marea Britanie.
Paul /.../ este unul dintre ei. aul /.../:Criminalitatea va apărea dacă aceşti oameni vor veni în număr mare şi cred că societatea în ansamblu nu are nevoie de aşa ceva. Nu sunt sigur dacă este specific românilor, dar cred că în mod categoric este o legătură între români şi actele delincvente, aşa cum reiese din statistici.
Carl Joseph: Statisticile despre criminalitate şi despre cei care trăiesc în adăposturi şi muncesc ilegal se referă în cea mai mare parte la populaţia săracă, în special romă. Reportajul a fost făcut într-o comună transilvană, unde se presupune că majoritatea locuitorilor, respectiv sute, au venit să muncească în Marea Britanie fără permis. Echipa de reporteri a luat legătura cu unul dintre cei care lucrează în Anglia şi a explicat prin ce dificultăţi trece aici.
În contrast, Paul Kenyon a participat la o recepţie la Ambasada României din Londra, unde le-a vorbit tinerilor, celor din clasa de mijloc, bine educaţi, românilor de succes care trăiesc aici. Ei au fost tulburaţi de modul în care România şi românii sunt văzuţi în mass-media din Marea Britanie. De asemenea, el a petrecut ceva timp în Bucureşti, vorbind cu alţi tineri profesionişti, dintre care unora le-au fost oferite slujbe în Marea Britanie, aceşti însă le-au refuzat, fie pentru că se simt bine în România, fie pentru că preferă să meargă în Germania, Franţa ori Statele Unite.
O tânără a explicat că a trăit în Marea Britanie timp de trei ani şi a fost mai mult decât suficient. Acest reportaj a fost făcut pentru publicul britanic şi a arătat că România este în multe privinţe o ţară a contrastelor - pe de o parte, a celor săraci, pe de altă parte, a celor bogaţi, care nu-şi doresc neapărat să vină aici. De asemenea, a arătat că cei care trăiesc în sărăcie simt că România nu le oferă multe oportunităţi şi pot avea şansa unei noi vieţi în Anglia.
Recent, publicaţia britanică "The Economist" îi invita pe români şi pe bulgari să muncească în Marea Britanie. Jurnaliştii de la publicaţia britanică le reamintesc, totodată, românilor şi bulgarilor că de la 1 ianuarie sunt liberi să meargă oriunde în Uniunea Europeană.
În această scrisoare, "The Economist" le aminteşte, totodată, şi liderilor britanici, care parcă au uitat acest lucru, că Londra a exercitat presiuni pentru ca România să adere la UE, ştiind că într-o zi o să ajungă "în pragul uşii noastre" românii şi bulgarii, aminteşte realizatorul RRA, Ionuţ Dragu.