Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
"Cea mai mare sumă din bugetul naţional vizează cofinanţarea proiectelor europene şi este, în sumă de 1,7 miliarde".
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Decembrie 2015, 09:38
Ajutoare de la buget pentru sectorul zootehnic şi vegetal, subvenţionarea accizei la motorină, subvenţionarea ameliorării raselor de animale şi modernizarea infrastructurii de irigaţii - sunt câteva dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din anul 2016. Ce se întâmplă însă cu absorbţia fondurilor europene, sau produsele atestate tradiţional? Discutăm cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, în interviul realizat de Florentina Varga pentru "Apel matinal".
Reporter: Bună dimineaţa, mai sunt câteva zile până la finalul acestui an, din punct de vedere agricol, cum aţi descrie anul 2015?
Achim Irimescu: Din punct de vedere al producţiei agricole, a fost un an destul de afectat de secetă. Sigur, rezultatele nu au fost foarte proaste, o parte dintre producătorii noştri au fost afectaţi /.../ vor fi despăgubiri cam 80 mii de beneficiari şi suma se cifrează la mai puţin de 300 milioane, ca să începem cu partea negativă. În altă ordine de idei, a fost recolta din vară la cereale, care a fost o recoltă bună. Sigur că, ştim cu toţii, că atunci când la nivelul european recolta este foarte bună, preţurile se mai duc în jos puţin şi poate n-a fost şi cel mai bine remunerat, să spunem, producătorii noştri.
Reporter: Rata absorbţiilor europene era la jumătatea acestei luni, prin /.../ 2007 -2013, de 91,3%. La cât a ajuns până în prezent?
Achim Irimescu: Dacă ne uităm la cifre, mai atent, Agenţia de Plăţi raportase 91,3%, dar 7% reprezintă suma de prefinanţare, deci un avans de 561 de milioane. Deci, dând această sumă la o parte, practic ajungem la o 84%, cifra reală. Până la sfârşitul anului, noi sperăm să ajungem real la 90%.
AUDIO Interviul cu Achim Irimescu
Reporter: În acest an au fost acordate 204 atestate pentru produse tradiţionale, numărul total ajungând la 513. Care mai sunt demersurile pentru produsele, pentru indicaţie geografică protejată?
Achim Irimescu: Suntem într-o fază avansată la "Salamul de Sibiu" , perioada de constestaţie la nivel european expiră curând, deci, practic, "Salamul de Sibiu" este aproape ca şi protejat la nivel european; mai avem "Telemeaua de Ibăneşti", care a depăşit faza de contestaţii, deci, practic, este acceptată şi, sigur, mai avem un produs, "Novac afumat", la care sunt încă multe discuţii referitor la acest produs, pe de o parte; pe de altă parte, suntem în proces de idenfificare a noi produse pe care să le protejăm.
Reporter: Care sunt priorităţile bugetare pentru 2016?
Achim Irimescu: Cea mai mare sumă din bugetul naţional vizează cofinanţarea proiectelor europene şi este, în sumă de 1,7 miliarde, apoi, tot pe partea de subvenţii avem ajutoarele naţionale tranzitorii acordate pentru sectorul zootehnic, aproape 900 de milioane de lei şi ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul vegetal, aproape 600 milioane de lei.
Reporter: La jumătatea lunii ianuarie, la Berlin, are loc "Săptămâna Verde". Avem noroc să participe România?
Achim Irimescu: Întrebarea este foarte bună, pentru că, într-adevăr, anul trecut, Curtea de Conturi ne-a reproşat că nu s-au respectat întru totul, sau este o interpretare a legislaţiei în acest sens. Deci, s-ar dori de către Curtea de Conturi, ca expozanţii să suporte o parte din taxa de participare. Sigur, este un târg foarte important şi sperăm să nu lipsim de la el în acest an, pentru că România are produse foarte bune. Dar, repet, trebuie să stabilim care este interpretarea corectă a legislaţiei şi ce se poate face în acest sens.
Reporter: Oierii spuneau că dacă nu-şi primesc revendicările, în februarie ne trezim cu ei, din nou, la Bucureşti. Ce le veţi transmite?
Achim Irimescu: Au şi ciobanii noştri dreptate, dar să nu uităm că trebuie să ne asigurăm că în tot acest proces sunt respectate şi alte cerinţe. Şi am primit multe sesizări referitor la faptul că sunt şi ciobanii noştri în culpă, atunci când în deplasarea spre păşunile proprii provoacă pagube culturilor înfiinţate din toamnă pentru mulţi dintre producătorii noştri agricoli şi Ministerul Agriculturii trebuie întotdeauna să aibă mare atenţie pentru a nu favoriza o categorie de producători în nefavoarea altora.