Victor Ponta, premierul României despre cum s-au acordat banii de despăgubiri
"Trebuie să recunoaşteţi că performanţele din anii în care se tăiau pensiile şi salariile că nu erau bani, performanţele aceloraşi autorităţi publice sunt impresionante, de la 10 mii de euro la 1,5 milioane de euro în trei luni nu e deloc puţin".
Articol de Simona Mihăescu, 12 Aprilie 2013, 14:51
Premierul Victor Ponta a dat exemple despre modul în care s-au aplicat prevederile legii proprietăţilor, atragând atenţia asupra modului în care "samsarii imobiliari" prin cumpărarea drepturilor de cesiune au înregistrat "recorduri" absolute în materie de despăgubiri.
"Sunt foarte multe alte cazuri: aprilie 2011 - 150 de mii de euro plăteşte proprietarului şi primeşte în mai 2,7 milioane de euro; de la 900 de mii de euro plătiţi fostului proprietar la 7,7 milioane de euro obţinuţi de cesionar. Aici e într-adevăr un record: zece mii de euro în octombrie 2009, în ianuarie 2010 1,5 milioane de euro. Trebuie să recunoaşteţi că performanţele din anii în care se tăiau pensiile şi salariile, că nu erau bani, performanţele aceloraşi autorităţi publice sunt impresionante, de la 10 mii de euro la 1,5 milioane de euro în trei luni nu e deloc puţin", a arătat Ponta.
Premierul a mai afirmat că perioada în care s-au cheltuit cei mai mulţi bani a fost după decembrie 2010.
"Septembrie 2010, 300 de mii de euro daţi proprietarilor, în decembrie 2010, la trei luni după, patru milioane de euro. Şi, sigur, avem şi alte exemple. Vreau, de asemenea, să vă anunţăm că am găsit situaţii în care soluţionarea cu prioritate a unor dosare s-a făcut într-un mod extrem de clar şi de direct. Cesionarul a plătit pentru drepturi 1,5 milioane de dolari, a invocat probleme medicale şi a primit titlul de despăgubire în mai puţin de o lună pentru 128 de milioane de euro, în mai puţin de o lună, având probleme medicale. Sper că e sănătos şi acum cesionarul. Cu 128 de milioane de euro cred că şi-a îngrijit sănătatea şi lucrurile au mers în direcţia bună", a mai spus acesta.
"Primăria Cluj Napoca în 2011 a stabilit recordul de eficienţă administrativă. În 27 ianuarie a emis dispoziţia. În martie s-a trimis la ANRPE, deci cu toate avizele de legalitate, s-a cesionat 25% din dosar în aprilie pentru 100 de mii de euro şi în mai 2011 s-au primit două milioane de euro pe cele 25%. Deci record absolut de eficienţă în... Practic, în cinci luni de la 100 de mii de euro s-a ajuns la două milioane", a continuat exemplele, vineri, în conferinţa de presă, premierul Victor Ponta.