Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE
"Disputa internă (dintre preşedinte şi premier pe tema bugetului UE) este caracterizată ca element de incoerenţă şi slăbiciune a României".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Noiembrie 2012, 12:06
Vasile Puşcaş susţine că disputa internă dintre preşedinte şi premier pe tema alocărilor de fonduri pentru România în viitorul buget al Uniunii Europene este "un element de incoerenţă şi slăbiciune a României".
"Este caracterizată pentru celelalte state membre ale UE, este caracterizată această dispută, ca element de incoerenţă şi slăbiciune a României. Repet, dacă lucrurile acestea s-ar fi întâmplat în 2009-2010, pe subiectul acesta, probabil nu ar fi atras această slăbiciune. În momentul de faţă, însă, nu are virtutea de a întări poziţia României, în negocieri", a spus Puşcaş la RFI.
Liderii europeni vor încerca să ajungă la un compromis cu privire la bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020.
Marii contributori la bugetul european, între care Marea Britanie, Germania şi Suedia şi-ar dori o reducere a cheltuielilor, în timp ce statele beneficiare nete ale fondurilor de coeziune, printre care şi România, doresc o suplimentare sau măcar o îngheţare a fondurilor.
După ce o primă revizuire a bugetului, care prevedea diminuarea acestuia cu 80 de miliarde de euro, a fost criticată, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, va face o nouă propunere joi seară, înainte de începerea summitului,
România este reprezentată la reuniune de preşedintele Traian Băsescu.
Bugetul pe 2014-2020 nu va fi adoptat în cazul în care nu se va ajunge la un acord sau unul dintre state îşi va folosi dreptul de veto.
Această posibilitate a fost evocată, de altfel, şi la Bucureşti, de premierul Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a fost rezervat în privinţa folosirii dreptului de veto şi a declarat, cu o zi înaintea reuniunii, că poziţia României la negocieri este defavorizată de criza economică din vară şi de rata redusă de absorbţie a fondurilor europene.
Într-o altă intervenţie, marţi, şeful statului afirmase însă că România nu va face compromisuri în anumite domenii, între care politica de coeziune.
Tot marţi, în urma unui demers al premierului Victor Ponta, Parlamentul a adoptat o rezoluţie, prin care îşi exprimă sprijinul pentru bugetul prezentat iniţial de Comisia Europeană şi a respins cea de-a doua variantă, propusă de Herman van Rompuy, care prevede reduceri de 80 de miliarde de euro.
Totodată, Legislativul i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să apere ferm şi fără echivoc interesul României în cadrul negocierilor de la Bruxelles.