Valentina Dimulescu, coordonatorul bazei de date pentru Harta Corupţiei Locale
"Harta va fi accesibilă începând de astăzi, accesând site-ul romaniacurata.ro."
Articol de Eugen Rusu, 15 Aprilie 2015, 11:43
Realizator: Societatea Academică din România şi portalul "România curată" lansează astăzi în premieră Harta Corupţiei Locale, o platformă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informaţii referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA, într-o manieră "user friendly". Totodată, va fi prezentată şi o analiză a stării actuale a corupţiei româneşti, dar şi principalele tendinţe, măsurători şi studii de caz. Discutăm despre acest subiect la "Apel Matinal" cu dna Valentina Dimulescu, cercetător în cadrul SAR şi coordonatorul bazei de date pentru Harta Corupţiei Locale. Sărut mâna, doamnă, bine aţi venit!
Valentina Dimulescu: Bună dimineaţa, mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Aşadar, ce conţine această hartă şi cât de accesibilă este publicului larg?
Valentina Dimulescu: În primul rând, scopul acestei hărţi este acela de a facilita accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA la informaţii descriptive şi uşor comparabile la nivel de condamnare individuală. Harta conţine informaţii extrase atât din comunicatele de presă a condamnărilor definitive care se află pe site-ul DNA, cât şi din comunicatele de presă ale trimiterilor în judecată publicate pe site. În realizarea hărţii am dorit să evidenţiem în principal dispersia cazurilor de corupţie la nivel judeţean. În consecinţă, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea judeţulului care a fost extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte în care fapta de corupţie a fost realizată. Prin urmare, fapta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor. De asemenea, am dorit să evidenţiem apartenenţa persoanelor condamnate, dacă activau în sectorul public sau în cel privat, instituţia sau instituţiile de stat în care au activat, la fel, am evidenţiat şi instituţiile private, precum firmele persoanelor respective, calitatea persoanelor condamnate, dacă au avut o funcţie de conducere sau de decizie sau o funcţie doar de subordonare şi funcţia exactă pe care o deţinea în momentul comiterii faptelor. De asemenea, am subliniat pentru fiecare caz în parte dacă faptele au vizat sectorul fondurilor europene sau s-au limitat doar la bugetul naţional.
Realizator: Cât de accesibilă este aceasta publicului larg?
Valentina Dimulescu: Harta va fi accesibilă începând de astăzi, accesând site-ul romaniacurata.ro. Se va vedea o iconiţă cu harta României, persoana poate intra pe acea hartă şi...
Realizator: Aşadar, oricine poate intra şi avea tot ceea ce trebuie. Acum, care sunt principalele cazuri de corupţie care v-au atras atenţia?
Valentina Dimulescu: Un caz de corupţie interesant a fost acela: doi preoţi aparţinând Bisericii Ortodoxe Române, aceştia au comis faptele în municipiul Bucureşti şi au implicat trafic de influenţă în formă continuată şi au legătură cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, că tot este o instituţie de care se discută foarte mult în ultima vreme.
Realizator: ANRP, da.
Valentina Dimulescu: Şi a fost interesant să vedem, în trimiterea în judecată sunt toate informaţiile - sunt informaţii detaliate legate de fiecare caz în parte şi în acest caz, în mod special, unul dintre preoţi, pentru că doi au fost condamnaţi, a pretins sume de bani reprezentând un comision cuprins între 20 şi 30% din valoarea totală a despăgubirilor pe care l-a cerut unei persoane care urma să obţină despăgubiri de la ANRP.
Realizator:Am înţeles. Bun, şi atunci ce intenţii aveţi în privinţa continuării acestui demers?
Valentina Dimulescu: În continuare, noi vrem să adăugăm şi prejudiciile, sumele de bani implicate în fiecare caz în parte şi pe care procurorii au reuşit să dovedească faptul că a existat un prejudiciu şi am vrea ca pe viitor să adăugăm aceste sume de bani la fiecare caz în parte, pentru a putea calcula la final care a fost prejudiciul în ceea ce priveşte instituţiile statului, la final.
Realizator:Iar pe finalul scurtului nostru interviu, cât de relevantă este o astfel de hartă pentru decidenţii politici, dar mai ales pentru observatorii internaţionali, care ar putea să acceseze informaţiile de pe acest portal şi să se edifice? Şi ce semnale aţi primit din partea acestora?
Valentina Dimulescu: Semnalele au fost foarte bune. Am discutat cu unele ambasade despre faptul că vom lansa această hartă şi mai ales Ambasada Olandei s-a arătat foarte interesată. Avantajul nostru ar fi faptul că spre deosebire de rapoartele anuale de activitate ale DNA, noi oferim prin această hartă informaţii punctuale despre fiecare caz în parte, de la nume, la funcţie, la judeţul în care a fost comisă fapta, deci nu judeţul în care a fost persoana respectivă condamnată. Şi acestea ar fi avantajele, se pot compara la nivel de caz.
Realizator:Exact. Doamnă Valentina Dimulescu, mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aceste precizări şi vă urez mult succes în demersul dumneavoastră, pentru că este foarte interesant şi foarte util.
Transcrierea: Agenţia de presă RADOR