Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei Juridice din Senat
"România are una dintre cele mai dure, cele mai stricte legislaţii în privinţa verificării averilor, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor din UE şi din lume".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Februarie 2013, 11:14
România are una dintre cele mai dure şi mai stricte legislaţii din UE şi din lume în privinţa verificării averilor, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor, a declarat, joi, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu.
"Am reuşit să adoptăm atunci o lege şi să înfiinţăm ANI prin unanimitate de voturi. Asta şi pentru că am reuşit să creăm un echilibru între drepturile de investigaţie ale ANI şi drepturile procedurale, în primul rând dreptul la apărare, care trebuie să fie respectate oricărei persoane verificate. Sunt mândru să spun că astăzi, în baza acelei legi, România are una dintre cele mai dure, cele mai stricte legislaţii în privinţa verificării averilor, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor din UE şi din lume. Dar am fost întotdeauna împotriva legiferării pe repede înainte fără reflecţie şi fără dezbatere pentru că astfel se produc erori care pot fi greu remediate în cazul în care mai pot fi remediate", a spus liberalul, la dezbaterea pe Statutul senatorului şi deputatului.
Potrivit acestuia, textul raportului Comisiei de Statut ar conţine o eroare legată de incompatibilitate.
Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot "împotrivă" şi o abţinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit preşedintelui comisiei.
Deputatul PSD Gabriel Vlase a precizat că, potrivit formei agreate de Comisie, parlamentarul care nu face contestaţie la Raportul ANI îşi pierde mandatul în termenul prevăzut de lege, contestarea în instanţă a raportului ANI urmând a se face în 15 zile, termenul fiind prevăzut în legea ANI şi de Codul de procedură civilă.
Vlase a spus că Parlamentul va fi informat de căre ANI în calitate de instituţie tutelară a celui care are o problemă de integritate.
"Am vrut să ne asigurăm că instituţia Parlamentului poate ajuta în notificarea parlamentarului care are o problemă, îl putem găsi mai uşor decât prin notificarea poştală", a spus Vlase.
Totodată, el a subliniat că alineatul din proiectul de Statut care abroga orice prevedere contrară acestuia a fost eliminat.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.