Traian Igaş, senator PDL
"Această achiziţie (a unui avion pentru demnitarii statului român) costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Septembrie 2013, 13:49
Propunerea Guvernului României privind achiziţionarea unui avion a ajuns marţi pe masa senatorilor din Comisia de apărare, care nu a luat însă o decizie finală în acest sens.
Senatorii PDL şi PNL Traian Igaş şi Corneliu Dobriţoiu nu susţin această propunere, după cum a declarat la finalul dezbaterilor senatorul democrat-liberal.
Fostul ministru de Interne susţine că această propunere este de fapt o acţiune mascată a Guvernului de a intra în posesia acestui avion, prezentat ca fiind pentru misiuni ale Armatei Române.
"În aceasta dimineaţă, în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine şi siguranţă publică din Senatul României am discutat şi această propunere a Guvernului României de a achiziţiona un avion. La început ni s-a prezentat ca fiind un avion multirol pe care să-l folosească Armata în diverse misiuni. Sigur că a fost doar o acţiune mascată a Guvernului, pentru ca, ulterior, să aflăm că este vorba de un avion care să fie folosit de demnitarii statului român şi aici mă refer la primul-ministru. Chiar a fost dat exemplul că dl. Crin Antonescu ar fi plecat în Elveţia cu acest avion, nu s-ar fi dus cu un avion de linie. Am contestat acest lucru şi am propus amânarea acestui subiect şi sigur dezbaterea mai aprofundată a acestei iniţiative a Guvernului, asta şi datorită faptului că toată această achiziţie, toată această procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile", a declarat Igaş, citat de Agerpres.
Potrivit lui Igaş, acest avion urma să se achiziţioneze în leasing şi a susţinut că, dacă investiţia s-ar fi făcut cu bani cash, statul român ar fi plătit doar 35 de milioane de euro.
Senatorul PDL a detaliat că propunerea făcută de Guvernul României, cu care a venit Ministerul Apărării în faţa Comisiei de apărare, era că această investiţie, această achiziţie, să se facă pe o perioadă de patru ani, în leasing, urmând ca statul român să plătească 56 de milioane de euro.
Ordonanţa va fi dezbătută de Senat
Guvernul a autorizat Ministerul Apărării Naţionale să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale.
Ordonanţa Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Executiv în data de 27 august şi va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.