Traian Băsescu, preşedintele României
"Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni"
Articol de Simona Mihăescu, 25 Iulie 2010, 09:31
Traian Băsescu a a spus, în debutul intervenţiei sale la "Tusványos 21", că toţi sunt "oameni ai dialogului", exprimându-şi convingerea că vor reuşi "să îşi suporte" reciproc punctele de vedere până la găsirea aceluia unic.
El a vorbit despre semnul de întrebare de la finalul titlului dezbaterii "Europa Centrală - centrul Europei?", spunând că l-ar da deoparte când vorbeşte de importanţa Europei Centrale, cum este definită geografic.
"Noi românii, şi eu în mod deosebit, ca şef de stat, în ultimii cinci ani şi jumătate, am învăţat să mă raportez cu relativitate la geografie, pentru că am considerat şi am înţeles că nu o regiune sau alta este importantă, ci extrem de important este echilibrul din interiorul unei regiuni şi echilibrul dintre o regiune şi o altă regiune. (...) Importanţa unei regiuni este dată, în primul rând, de capacitatea ei de a aduce plusvaloare continentului pe care se află sau lumii.
Este una să trăieşti într-o regiune echilibrată, cu relaţii bune şi de respect între toate statele din regiune, şi alta să trăieşti într-o regiune frământată de dispute între state - şi noi nu suntem departe de o astfel de regiune, de Balcani - de conflicte majore interetnice, de conflicte confesionale", a afirmat Traian Băsescu, citat de Mediafax
Preşedintele a acentuat ideea importanţei ca oamenii să trăiască într-o regiune în care relaţiile dintre oameni, dintre state, dintre majoritate şi minoritate să fie echilibrate.
Reconciliere româno-maghiară, un pilon de consolidare a regiunii
"Europa Centrală este o regiune care se consolidează, iar reconcilierea româno-maghiară este unul din pilonii acestei regiuni. În mod indiscutabil, ceea ce au reuşit popoarele şi politicenii celor două ţări este cel mai mare succes al nostru în ultimii 20 de ani. O reconciliere care ne permite să privim viitorul cu încredere şi care trebuie să fie baza evoluţiei relaţiilor dintre celor două popoare, dintre majorităţile şi minorităţile celor două state", a spus el.
Traian Băsescu consideră o mare eroare credinţa că se poate construi "o regiune a Europei Centrale bazată pe geografie, bazată tot timpul pe elementele neplăcute din istoria regiunii, pe etnie, pe diferenţele confesionale".
"Cheia evoluţiei pozitive a acestei regiuni nu este decât o regiune care evoluează pe baza unor valori comun acceptate, sunt valorile pe care şi România şi Ungaria şi le-au asumat când au intrat în NATO, în UE, atunci când România va ajunge Ungaria şi va intra în spaţiul Schegen. Nu etnia, nu credinţa, nu geografia, nu istoria sunt cele care trebuie să consolideze importanţa regiunii, ci valorile, pe care şi românii şi maghiarii le asumăm declarativ, cel puţin, intergral în acest moment", a afirmat el.
El a adăugat că materializarea acestor principii este o chestiune şi de timp.
"Nu vreau să vorbesc de maghiari, dar este clar că românii au un decalaj între valorile pe care le afirmă şi ceea ce fac în viaţa de zi cu zi. Este un lucru pe care uşor-uşor trebuie să îl modificăm şi să facem să se suprapună declaraţia privind valorile şi modul cum trăim. Viaţa de zi cu zi ne arată că încă există discrepanţe", a explicat Băsescu.
Preşedintele susţine că din punctul său de vedere, centrul politic al regiunii este Bruxelles.
"Chiar dacă geografic suntem în centrul Europei, centrul politic al regiunii în care trăim este Bruxelles. Acolo ne construim împreună cu celelalte 27 de state membre intenţiile de acţiune viitoare, ne facem puternici în competiţia globală uriaşă. Cred că pentru orice român, şi la fel cred şi despre orice maghiar, esenţa efortului nostru viitor trebuie să fie în consolidarea Bruxelles-ului", a spus el.