Traian Băsescu, preşedintele României
Video: "România nu poate sta la aceeaşi masă cu un stat care nu este recunoscut de ea însăşi. Când Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce poziţie va adopta România, dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoaştere".
Articol de Simona Mihăescu, 26 Mai 2011, 15:42
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-un interviu maraton acordat postului public de radio că obiectivul guvernului trebuie să fie creearea de locuri de muncă, dar în aşa fel încât acestea să ducă la surse în bugetul de stat.
"Subvenţiile le poţi acorda atâta timp cât ai resurse în bugetul de stat", a atras atenţia şeful statului.
El a subliniat rolul administraţiilor locale, în acest proces.
"De aceea, administraţiile locale trebuie să ia foarte în serios problema reducerii subvenţiilor şi de pe acum să înceapă anchetele sociale, să ştie ce familii au în mod real nevoie de subvenţie, pentru că acum, aşa cum este în Bucureşti, şi eu primesc subvenţie la încălzire şi o primeşte şi George Copos şi Dinu Patriciu şi Boc, da? Este exemplu teoretic, vreau să înţelegeţi", a explicat acesta.
Traian Băsescu a adăugat că "nu se poate, tu să laşi terenul nelucrat şi de la primărie să primeşti ajutoare sociale. Şi asta trebuie închisă, pentru că ne batem joc de banul public. Ţara nu poate să plătească nemuncă, bugetul de stat".
Întrebat în ce stadiu se află proiectul de revizuire a Constituţie, Traian Băsescu a afirmat că acesta este finalizat deja, dar că aşteaptă un moment " de oarecare linişte" pentru a-l trimite Consiliului Legislativ şi Curţii Constituţionale pentru observaţii.
"Vom gestiona acest proces în aşa fel încât înainte de vacanţa parlamentară, proiectul să ajungă la Parlament", a promis preşedintele.
În interviul acordat postului Radio România Rctualităţi, preşedintele României a mai spus că sunt trei ministere în care reforma lasă de dorit şi le-a nominalizat ca fiind:
"Din punct de vedere al reducerii numărului de personal, e Ministerul de Finanţe, care n-a făcut niciun fel de reducere de personal, decât ce s-a redus natural; n-a făcut vreo restructurare. Celelalte ministere au făcut toate. E Ministerul Muncii şi Ministerul de Interne".
El a precizat că este de acord că oamenii au nevoie de politişti, dar a subliniat că de fapt sunt multe inspectorate "direcţii şi direcţioare".
"Tot soiul de oameni care n-au nicio treabă cu siguranţa cetăţeanului, cu ordinea, şi aşa mai departe. Eu această zonă o vizez. Sigur, nu exclud posibilitatea ca şefii din minister să vină cu nişte variante de restructurare în care să începem tot cu şeful de post" a spus Băsescu.
Întrebat în finalul interviului, de ce România nu a participat la Summit-ul ţărilor centrale şi est-europene, preşedintele a răspuns că atâta timp cât România nu a recunoscut statul Kosovo, nu va participa la nicio reuniune la care Kosovo are statut egal cu al ţărilor recunoscute de ONU.
"România nu poate sta la aceeaşi masă cu un stat care nu este recunoscut de ea însăşi. Când Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce poziţie va adopta România, dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoaştere, asta în mod cert", a răspuns şeful statului.
El a amintit că România a dus o adevărată campanie de explicare a faptului că ţara noastră nu recunoaşte statul Kosovo.
"Toţi aliaţii noştri ştiu din '95, noi am dus o adevărată campanie de explicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo. Ştiu din 2005 acest lucru. Ne vom menţine poziţia şi nu văd de ce ar trebui să ne-o schimbăm pentru că un stat sau altul doreşte acest lucru. Sigur, există şi altă propunere, Kosovo să nu aibă steagul pus, dar preşedintele Kosovo să fie la masă. Păi la masa aia rotundă, ţara nu e reprezentată de steag, ci de preşedinte. Deci, din acest motiv, România nu poate să meargă şi acest artificiu nu ni se pare un artificiu pe care România să-l poată accepta. Creând acest precedent mâine, s-ar putea să ne trezim că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele auto-intitulat al Transnistriei", a conchis preşedintele Traian Băsescu.