Teodor Meleşcanu, vicepreşedintele Senatului
"Scrisorile oficialilor din Franţa şi Germania reprezintă o acţiune ilegală, imorală şi discriminatorie pentru că acordul de la Schengen nu prevede nici un fel de condiţionări, decât cele asumate deja de România".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2010, 16:19
Vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu (PNL), a calificat marţi ca "imorală, ilegală şi discriminatorie" solicitarea Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen.
Teodor Meleşcanu a reamintit faptul că au existat cazuri în care state aflate în curs de aderare la spaţiul Schengen au avut nevoie de o "păsuire", fiindcă nu răspundeau cerinţelor tehnice, însă în cazul României toate obligaţiile asumate au fost respectate.
"Scrisorile oficialilor din Franţa şi Germania reprezintă o acţiune ilegală, imorală şi discriminatorie pentru că acordul de la Schengen nu prevede nici un fel de condiţionări, decât cele asumate deja de România referitoare la obligaţia apărării frontierelor comune ale UE. Este imorală şi discriminatorie, pentru că, în urmă cu câţiva ani, când a fost admis un grup de şapte ţări, s-a specificat la acea dată că niciuna dintre ele nu răspunde cerinţelor necesare pentru a face parte din spaţiul Schengen. La acea vreme li s-au recomandat măsuri pentru ameliorarea eforturilor. România şi Bulgaria nici măcar nu au solicitat o asemenea păsuire. Din punct de vedere tehnic, condiţionalităţile au fost respectate de România. A lega aderarea de alte mecanisme, cum este cel de cooperare şi verificare, mi se pare ilegal", a declarat Meleşcanu.
Franţa si Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, transmite corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Claudia Marcu.
Potrivit RFI, cei doi miniştri subliniază “absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi organizate preocupante”.