Teodor Baconschi, ministru de externe
"Asistând la această inflamare de aparent patriotism, am apreciat mai degrabă poziţia acelor foşti prim-miniştri ai României, care s-au exprimat cu moderaţie şi înţelepciune".
Articol de Simona Mihăescu, 17 Martie 2011, 13:47
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a solicitat ambasadorul Ungariei la Bucureşti să dea publicităţii scrisoarea propriu-zisă şi traducerea şi să se delimiteze la fel de oficial de toate aceste adăugiri care au fost atribuite premierului maghiar.
"L-am convocat azi dimineaţă, (joi, n.r.) pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, la Ministerul Afacerilor Externe. I-am cerut să se delimiteze de adăugirile care au apărut nu doar în presă, ci şi acolo, pentru că persoana care a citit mai întâi mesajul premierului Orban a fãcut o pauză, după care, a spus: şi acum, voi spune şi câteva cuvinte din inimă. Aşteptăm o delimitare strictă a partenerilor noştri de la Budapesta", a precizat ministrul de externe.
Teodor Baconschi a subliniat că România va sancţiona orice derapaj care atinge Constituţia , integritatea şi suveranitatea ţării noastre.
"Sunt de părere că orice derapaj care încalcă viziunea noastră, Constituţia României, poziţia oficială a statului român în materie de integritate teritorială, de suveranitate, de antirevizionism, de păstrarea frontierelor în interiorul Europei, orice astfel de derapaj trebuie, în raport cu poziţia oficială a României, trebuie bineînţeles sancţionat".
Teodor Baconschi a mai spus că a făcut analiza mesajului premierului Ungariei şi că , în urma acestei analize, nu a găsit nici o referire de natură iredentistă sau revizionistă.
"În cazul dat, după analiza pe care am făcut-o, mesajul premierului Orbán nu pomenea nici un fel de... nu făcea nici o referire de natură iredentistă, revizionistă, nu vorbea de autonomie, de Ardeal, Transilvania ş.a.m.d", a spus acesta.
El a adăugat că a apreciat discursul celor doi foşti prim-ministri, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, rostit miercuri seara, care a îndemnat la moderaţie şi înţelepciune.
"Ceea ce vreau să vă spun este că aseară, asistând la această inflamare de aparent patriotism, am apreciat mai degrabă poziţia acelor foşti prim-miniştri ai României, care s-au exprimat cu moderaţie şi înţelepciune, evocând ce s-a întâmplat şi mai ales ce s-a construit în aceşti 20 de ani de tranziţie de la sistemul comunist la democraţia europeană în care trăim astăzi", a apreciat şeful diplomaţiei din România.
Teodor Baconschi a amintit că timp de 20 de ani România şi Ungaria au făcut eforturi pentru a se ajunge la "un model civic şi de convieţuire interetnică" şi pentru a conlucra în cadrul Uniunii Europene dar şi în NATO.
"Nimeni nu are dreptul să nege că astăzi, prin eforturi politice bilaterale, constante, de 20 de ani am reuşit să asigurăm stabilitatea regiunii noastre, să ne regăsim în două organizaţii politice majore în care conlucrăm excelent, atât în UE, cât şi în NATO şi să reuşim să transmitem un nou model civic şi de convieţuire interetnică, apreciat ca atare şi de către Consiliul Europei, şi la Bruxelles şi în oricare alt for internaţional", a subliniat ministru de externe.