Sulfina Barbu, Ministrul Muncii
"Libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Mobilitatea forţei de muncă trebuie asigurată fără restricţii".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Noiembrie 2011, 12:55
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, consideră că menţinerea restricţiilor contra lucrătorilor români în unele state membre nu se justifică economic
"Plecăm de la o realitate - libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Mobilitatea forţei de muncă trebuie asigurată fără restricţii. Consider că cel mai bun argument (pentru eliminarea restricţiilor contra lucrătorilor români) este raportul din 11 noiembrie al Comisiei Europene, care evidenţiază că restricţiile existente sunt derogatorii de la regimul liberei circulaţii şi că CEJ a declarat de mai multe ori că derogările trebuie tratate în mod strict'', a spus Sulfina Barbu, într-o dezbatere organizată la Parlamentul European.
Raportul Comisiei Europene din 11 noiembrie relevă rolul în general pozitiv al mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari în economiile ţărilor de destinaţie, unde studiile indică faptul că impactul mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari a dus la o creştere cu 0,3% a PIB pentru UE-27 şi 0,4% a PIB în UE-15 (UE-15 este formată din statele care erau membre ale Uniunii Europene înainte de anul 2004).
Potrivit ministrului român al muncii, studiile mai arată foarte clar că nu s-a produs un impact semnificativ asupra şomajului sau salariilor în ţările ce au impus restricţiile pentru lucrătorii români. Mai mult, reintroducerea în această vară, de către Madrid, a restricţiilor pe piaţa forţei de muncă spaniole pentru lucrătorii români nu a condus la o scădere a ratei şomajului în rândul forţei de muncă autohtone.
Statele din UE care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE.