Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor
"Miercuri, prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Iulie 2012, 13:43
Publicul român trebuie să cunoască conţinutul licenţei de exploatare în cazul proiectului minier de la Roşia Montană iar în acest sens Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, desecretizarea acestui contract, a declarat, luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.
"Miercuri, prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui. În afară de acordul de asociere care se află pe site-ul Ministerului Economiei şi care este public, dorim ca publicul să fie informat în ceea ce priveşte conţinutul licenţei de exploatare. Licenţele de exploatare, în principiu, sunt trecute la categoria informaţii clasificate. Dar pe noi de interesează ca, atât timp cât acest proiect reprezintă sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atât de importante, românii să cunoască despre ce este vorba. Nu este suficient să cunoască un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul să aibă acces la toate informaţiile legate de acest proiect", a declarat ministrul Mediului pentru Agerpres.
Rovana Plumb a menţionat, totodată, că în cazul în care Roşia Montană Gold Corporation nu va răspunde pozitiv acestei solicitări, vor fi găsite modalităţile legale prin care investitorul să respecte legea.
"Miercuri, pe cale instituţională, vom face acest apel către compania Roşia Montană Gold Corporation, iar investitorul, dacă vrea să dea dovadă de bună-credinţă ar trebui să spună 'da' desecretizării licenţei de exploatare. În caz contrar, nu ne vom opri. Este un proiect foarte important, este un proiect la care publicul trebuie să aibă acces şi vom găsi modalităţile legale, astfel încât fiecare dintre români să poată să aibă acces la informaţii", a explicat Rovana Plumb.
Într-un punct de vedere oficial, remis, vineri, compania RMGC a precizat că desecretizarea contractului de licenţă pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi posibilă numai dacă statul român va modifica legea care clasifică aceste informaţii.
Roşia Montană Gold Corporation a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba iar acţionarii săi sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31% din capital şi Gabriel Resources - cu 80,69%.
Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia, notează Agerpres.