Preşedintele ANI, Cătălin Macovei
"Este evident că Legea ANI va fi ulterior contestată la Curtea Constituţională,orice persoană care are o acţiune în instanţă poate să invoce o presupusă excepţie de neconstituţionalitate a unuia sau mai multor articole dintr-o lege".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 August 2010, 12:44
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei , declarară într-un interviu pentru RFI că Legea ANI, adoptată marţi de Senat, reprezintă o balanţă între cerinţele Comisiei Europene şi exigenţele Curţii Constituţionale din deciziile anterioare, însă niciodată nu se poate şti dacă o prevedere poate fi interpretată ca fiind constituţională sau nu. Prin urmare, se aşteaptă ca Legea să fie contestată la Curtea Constituţională.
"Este evident că Legea ANI va fi ulterior contestată la Curtea Constituţională,orice persoană care are o acţiune în instanţă poate să invoce o presupusă excepţie de neconstituţionalitate a unuia sau mai multor articole dintr-o lege. Aşa că ne aşteptăm bineînţeles ca această lege să fie contestată la Curtea Constituţională", a declarat Macovei.
El a apreciat adoptarea Legii ca fiind o "victorie a înţelepciunii în faţa pasiunii".
Macovei susţine că în acest moment ANI are suficiente instrumente pentru a-şi îndeplini rolul pentru care a fost creată.
"Este evident că în ultimele patru-cinci luni, agenţia nu a mai putut desfăşura investigaţii. După cum bine ştiţi, toate investigaţiile au fost suspendate. Este aproape jumătate de an care s-a pierdut, un fapt care a fost reflectat şi în raportul Comisiei Europene", a spus Macovei.
Întrebat cum comentează faptul că Senatul a adoptat această lege, deşi PSD şi PNL susţin în continuare că este o lege proastă, Cătălin Macovei a spus că "trăim într-o democraţie, şi majoritatea hotărăşte".
"Deci, indiferent de părerea anumitor partide politice, majoritatea a hotărât că ANI trebuie să funcţioneze, în continuare, şi trebuie să aibă instrumentele pentru a-şi atinge scopul", a spus Cătălin Macovei.
Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate a fost adoptată de plenul Senatului reunit în şedinţă extraordinară cu 78 de voturi pentru şi o abţinere.
Forma Legii ANI pe care Senatul a adoptat-o marţi este aceeaşi cu textul adoptat de Camera Deputaţilor, la propunerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.
În noua formă a Legii ANI se revine la la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care, în forma în care va fi făcută publică va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.