Mugur Isărescu, guvernator BNR
"De fapt, cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI, ca să dau şi eu un verdict: faptul că mixul de politici a avut o anumită consistenţă, că noi, de multe ori, nu prea vorbim între noi. Avem o problemă de feudalism târziu".
Articol de Radio România, 20 Mai 2015, 13:37
Combinaţia corectă între politicile economice este de multe ori mai importantă decât măsurile punctuale de politică monetară, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe pe teme monetare organizată la sediul bancii.
El a precizat că, de altfel, cel mai important rol pe care l-a jucat Fondul Monetar Internaţional în relaţia cu România este legat tocmai de asigurarea unei anumite coerenţe între politici.
"Dozajul între diverse instrumente de politică monetară combinate cu diverse instrumente de politică fiscală, acest dozaj e mai important decât o măsură sau alta de politică monetară. De fapt, cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult Fondul Monetar, ca să dau şi eu un verdict după atâţia ani de colaborare cu ei: faptul că mixul de politici a avut o anumită consistenţă, că noi, de multe ori, nu prea vorbim între noi. Avem o problemă de feudalism târziu, ca să zic aşa, şi mergeau din loc în loc, de la instituţie la instituţie: stai, domnule, că ce faci dumneata aici nu se prea leagă cu ce face ălălalt, stai puţin. Şi acum discuţia este aceeaşi. Cele mai întârziate sunt reformele structurale. Degeaba încerci să apeşi pe pârghii fiscale sau monetare, de la un anumit punct încolo e ca şi cum ai lua în exces un medicament, cu ideea că îl compensezi cu altul. Nu, dacă dozajul nu este bun, mai faci şi o intoxicaţie sau chiar ceva mai rău", a spus Isărescu.
Amintim că o misiune tehnică a FMI şi a Comisiei Europene a sosit la Bucureşti, în condiţiile în care România doreşte să încheie programul financiar cu fondul în luna septembrie.